FőoldalÜzletVáltozások várhatók az innováció kezelésében
2014. május 21., szerda ::

Változások várhatók az innováció kezelésében

A Magyar Innovációs Szövetség május 20-ai éves közgyűlésén Varga Mihály ügyvezető nemzetgazdasági miniszter beszédében vázolta a kormányzat innovációval, gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseit a következő kormányzati ciklusra és a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési időszakra

A közgyűlésen megjelent tagokat Szabó Gábor elnök köszöntötte, majd átadta a Szövetség 2013-as Média díját Halaska Gábornak a Figyelő Infotech, Kutatás és Fejlesztés rovatvezetőjének a startup ökoszisztémát bemutató munkájáért.
Az ülés Greiner István elnökhelyettes 2013-as beszámolójával folytatódott. Az elnökhelyettes beszámolt arról, hogy milyen eredményeket ért el a szövetség a tavalyi évben. Tagsága nőtt, jelenleg 319 tagot számlálnak. A Szövetség által támogatott versenyek, programok nagy sikerként könyvelhetők el, az itt bemutatkozó fiatal innovátorok jelentős sikereket érnek el a külföldi versenyeken is.

Ezután következett Varga Mihály előadása. A miniszter kijelentette, hogy a MISZ fontos partnere a kormányzatnak az innovációs kérdésekben és adnak a szavára. A német cégek között végzett felmérés szerint nőtt a befektetéseik aránya Magyarországon, új befektetésekre készülnek és már nemcsak a gyártószektorban, hanem a k+f területén is.

A kormány tervei között szerepel a jelenlegi adókedvezmények meghagyása, az adószintek csökkentése és a finanszírozási lehetőségek javítása.

A következő évek iparstratégiájának fő eleme lesz, hogy jelenleg legjellemzőbb járműgyártó-ipar mellé felfejlessze például az elektronikai ipart, a logisztikát, az egészség-turizmust, az élelmiszer- és a védelmi ipart.

A közeli jövő tervei között szerepel a keleti nyitás jobb kihasználásának elősegítése is.

A k+f+i területén kormányzati cél 2018-ig 20, 2020-ig 30 nagyvállalati innovációs központ telepítésének támogatása, melyek a már meglévő, vagy a közeljövőben betelepülő termelő egységek mellett működnének.

Az innováció támogatásának struktúraváltásra van a miniszter szerint szüksége, hogy a 2018-ig a szektorra szánt 180-200 milliárd forint támogatás kihasználása a lehető legproduktívabb legyen. Ehhez szerinte szükség van egy új tanács felállítására, mely összefogja az eddig működő szervezeteket.

Megváltoznak az igényelhető forrás-lehetőségek is. A gazdaságfejlesztésre szánt 4000 milliárd forint segítségével új munkahelyek teremtődnek majd és az uniós programokból elérhető támogatások maximalizálása.

A magyar kutatási helyek 2020-ig 40%-os megnövelésével a kormányzat megpróbálja itthon tartani majd a fiatal kutatókat.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény