FőoldalÜzletAlstom eladása: a francia kormánynak a Siemens szimpatikusabb
2014. május 12., hétfő ::

Alstom eladása: a francia kormánynak a Siemens szimpatikusabb

Arnaud Montebourg francia gazdasági miniszter a Siemens Alstomra tett ajánlatát tartja előnyösebbnek Franciaország számára, mivel az együttműködésről szól, szemben a General Electric (GE) ajánlatával, ami csak bekebelezés lenne

Arnaud Montebourg
A General Electric és a Siemens egyaránt érdeklődik a francia Alstom megvásárlása iránt, a cég eddig az amerikai ajánlatot részesítette előnyben. A Siemens jelenleg az Alstom könyveit vizsgálja és azt követően teszi meg kötelező érvényű ajánlatát. A német konszern azonban eddig is "komoly érdeklődésének" adott hangot. Arnaud Montebourg a német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elmondta, hogy ismeri a Siemens előzetes ajánlatát, ami a könyvvizsgálat eredménye alapján még módosulhat, annak részleteit azonban nem hozhatja nyilvánosságra mivel tartalma az Alstom felügyelőbizottságára tartozik. Hangsúlyozta azonban, hogy a 0,9 százalékos tulajdonrésszel rendelkező államnak van beleszólási joga a fejleményekbe, hiszen tíz évvel ezelőtt az adófizetők pénzével mentette meg a vállalatot a csődtől.

A német lapnak adott interjújában a miniszter azt mondta, hogy „A GE nem együttműködést kínál, hanem átvételre törekszik, ami az Alstom közlekedési üzletágának elsorvasztásához vezetne. Az Alstom minden ügyfele ezen a véleményen van, közöttük az SNCF (francia vasúttársaság) is. A Siemens ezzel szemben együttműködés kialakítására törekszik a közlekedésgépészeti területen francia, az energetikai területen pedig német irányítás alatt. A döntési kompetencia Franciaországban maradna". Egyes hírek szerint a Siemens érdeklődését elsősorban a francia konszern energiatechnikai részlege keltette fel, melynek ellenében kész megválni saját vasúti részlegétől. Az Alstom egyebek között a TGV gyorsvasút szerelvényeiről ismert.

A miniszter túlzottnak tartja a Siemens és az Alstom működési területeinek átfedései miatt kialakult létszámcsökkentési aggodalmakat és egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság engedélyezni fogja a két konszern egyesülését.

Joe Kaeser
Ezzel egyidőben a Siemens szervezeti struktúrájának radikális átalakítását készíti elő Joe Kaeser vezérigazgató a konszern karcsúsítása és hatékonyságának növelése érdekében. A vezérigazgató a Siemens széles üzleti terülteket felölelő működési profilját a legnagyobb növekedési potenciált kínáló területekre kívánja összpontosítani és a korábbinál jobban az ügyfelek igényeihez igazítani. A vezérigazgató a Siemens üzleti területeinek a számát 16-ról 9-re csökkentené, ami a költségeket évi egymilliárd euróval mérsékelné 2016 végéig. Az átszervezés keretében a cégóriás önállósítja a gyógyászati berendezés üzletágat és tőzsdére viszi a hallókészülék üzletágat, amelyet már évek óta hiába próbál értékesíteni. A vezetésben is változások lesznek, az energiaipari érdekeltség élén a Shell egyik menedzsere, Lisa Davis váltja fel a korábbi igazgatót.

A Siemens mintegy 360 ezres alkalmazotti száma a dpa hírügynökség értesülése szerint 5-10 ezerrel is csökkenhet, elsősorban ügyviteli területeken. Az átszervezés munkaügyi vonzatairól Joe Kaeser ezzel kapcsolatosan annyit közölt, hogy „aki a bürokrácia leépítését követeli, annak tudnia kell, hogy a bürokrácia emberekből áll". A konszern a „Siemens 2014" megtakarítási program keretében egyszer már 15 ezerrel csökkentette alkalmazottai számát.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény