FőoldalÜzletNyílt szabványt az okosotthonokhoz!
2013. november 15., péntek ::

Nyílt szabványt az okosotthonokhoz!

Az ABB, a Bosch, a Cisco és az LG konzorcium létrehozását tervezi, ami intelligens otthonokhoz biztosítana szoftverplatformot. Az érintett vállalatok erről írtak alá szándéknyilatkozatot a napokban, azonban a megállapodás tervezetét még jóvá kell hagynia a trösztellenes hatóságoknak

Az összeköttetésben lévő háztartási készülékek egymás közötti kommunikációja. Fotó: Bosch

A szándéknyilatkozat értelmében a felek egy nyílt szoftvert fejlesztenek adatcseréhez. Az így létrejövő platform lehetővé teszi különböző eszközök és szolgáltatások összekapcsolását és egymás közötti információcseréjét és további kiegészítő szoftveralkalmazások is rendelkezésre állnak majd. Ezáltal a különböző gyártók készülékei és eszközei az otthonautomatizálási, biztonsági, egészségügyi és szórakoztató elektronikai szolgáltatások részévé válnak. Mivel eddig nem létezett ilyen közös platform, ezért kihívás volt, hogy a készülékek és az eszközök (lámpakapcsolók, motoros görgős redőnyök, mosógépek, multimédiás berendezések, okostelefonok és tabletek) az interneten keresztül kommunikáljanak vagy végezzenek információcserét egymással. A közös platform egy újabb lépést jelent az otthoni internetes termékek felé, amelyben a lakás berendezései, eszközei lesznek egymással hálózatba kapcsolva.

A tervek szerint a szoftverplatform minden gyártó, szoftverfejlesztő és szolgáltató számára elérhető lesz. A cél az energiagazdálkodás, a biztonságtechnika, a kényelmi elektronika és szórakoztatóelektronika különböző szolgáltatásainak egyesítése. Ezáltal új üzleti modellek jönnek létre: a szoftverfejlesztők például különböző alkalmazásokat fejlesztenek ki ezekhez a területekhez. Az otthoni elektromos készülékek automatizált vezérlésére vágyó fogyasztóknak pedig a jövőben nem kell különböző technológiák közül választaniuk.

Biztonság, kényelem, hatékonyság

Az érzékelőknek és szoftvereknek köszönhetően egy intelligens otthon képes lesz bizonyos dolgokat, például a nyitva felejtett emeleti ablakokat érzékelni, majd ezt az információt az interneten található időjárási előrejelzéssel kombinálni és bezárni azokat és leengedni a redőnyöket a vihar kitörése előtt. Emellett – további példaként – az is lehetséges, hogy a nyaralás alatt a vezérlés véletlenszerűen kapcsolgassa a lámpákat, mintha csak otthon lennénk, hogy távol tartsa a betörőket. Ráadásul, ha valami aktiválja a mozgásérzékelőt, az intelligens otthon riaszthatja a biztonsági szolgálatot és videóközvetítést küldhet a tulajdonos okostelefonjára.

Sokféle készülék, de egyféle nyelv

A fenti alkalmazások megvalósítása ma már lehetséges. Viszont most még mindegyik alkalmazás saját műszaki megoldást igényel, és a különböző megoldások nem mindig kompatibilisek egymással. Az ABB, a Bosch, a Cisco és az LG olyan közös nyelv kialakítását tervezi, amely biztosítani tudja a készülékek egymás közötti kommunikációját. A konzorcium által bevezetni kívánt – és a minden gyártó számára biztosítandó – szabványok keretén belül a készülékek egy otthoni átjáróhoz (gateway) kapcsolódnának, ami viszont az internethez és a szoftverplatformhoz kapcsolódna. Ily módon megvalósulhat a különböző szolgáltatók által nyújtott szolgáltatások együttműködése. Ha tehát a jövőben valaki vásárol egy új hűtőszekrényt, mosógépet, fűtési rendszert vagy a konzorcium kompatibilitási tanúsítványával ellátott bármilyen más elektromos készüléket, akkor számíthat arra, hogy a készülék együttműködik az intelligens otthon már meglevő egyéb készülékeivel.

Technológia

Miután megtörtént a nyílt szabványok kifejlesztése, a felek célja az, hogy ezek a kompatibilis készülékek vezeték nélküli hálózatokon (például Wi-Fi, ZigBee, KNX) és egyéb vezetékes csatlakozásokon keresztül kommunikáljanak egymással. Az épületben elhelyezett központi vezérlőegység kezeli az összes egyedi készüléket és hozza létre a biztonságos internetkapcsolatot. Ezt a feladatot gyártótól függetlenül bármilyen vezérlőegység képes ellátni, amennyiben az adott szabványnak megfelelő szoftver fut rajta. Független szoftverfejlesztők olyan új alkalmazások programozását is elkészíthetik, amelyek segítségével a központi vezérlőegység, a fűtés-légkondicionálás és az épületben található elektromos eszközök vezérlését az interneten keresztül lehet megoldani. A szoftverplatform fejlett biztonsági architektúrája biztosítja azt, hogy egy intelligens otthon esetében csak a felhatalmazott személyek férhessenek hozzá a funkciókhoz.

Tudnivalók az intelligens otthonról

Az „intelligens otthon" kifejezést olyan épületekre használják, amelyekben a különböző készülékek összeköttetésben állnak egymással, így új funkciókat és szolgáltatásokat kínálnak a lakóknak. A legtöbb esetben ezek az interneten keresztül távolról vezérelhetők. Néha ugyanennek a megközelítésnek a leírására használják az „intelligens ház", „okosélet" vagy „e-otthon" kifejezéseket is. Bármi is legyen azonban a kifejezés, a jelentés ugyanaz. Az intelligens otthonban megvalósuló hálózatba kapcsoltság egyik nagy előnye a hatékony energiafelhasználás, ami a jövőt tekintve nagyon fontos szempont. Ha például az interneten fellelhetők az energiaárak, akkor az otthonok költségkímélés céljából úgy reagálhatnak azokra automatikusan, hogy a lakóknak semmit nem kell ehhez tenniük. Ennek eredményeként a mosógép akkor indul majd el, amikor a legolcsóbb az áram. Az intelligens otthonok egy másik fontos kérdése a biztonság olyan megoldásokon keresztül, mint az állapotfigyelés. Az intelligens otthonok a külső eszközökkel támogatott életvitelt is lehetővé teszik, például az idősek igényeihez igazított otthonok esetében.

„Vigyük fel otthonainkat az internetre!" – mondja Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja. „Ennek alapját egy adatcseréhez használt nyílt szabvány jelenti. Ezzel egyidejűleg cégünk innovatív és hasznos szolgáltatásai képesek javítani az életminőséget a jövő otthonaiban és lehetővé teszik számunkra a hatékony, biztonságos és kényelmes energiafelhasználást otthon és az autónkban egyaránt."

„Ez a konzorcium alkalmat teremt az üzleti ökoszisztéma partnerek találkozására, akik mind azon dolgoznak, hogy az internetes termékek világa az otthonainkban is valósággá váljon" – mondja Jesper Andersen, a Cisco Service Provider Video Software & Solutions Group elnök-vezérigazgatója. „A Cisco már alig várja, hogy részt vehessen a konzorciumban és segíthesse azon szabvány kialakítását, amivel a vásárlók megtapasztalhatják a hálózatba kapcsolt otthon élményét."

„Ez a konzorcium egy olyan megoldás, amely maximálisan felerősíti az együttműködést és a vásárlói értéket" – mondja Byunghoon Min, az LG Electronics Convergence R&D Laboratory első alelnöke. „Az LG Electronics soha nem tapasztalt intelligens otthon élményt biztosít majd a vásárlóknak azáltal, hogy szinergiát teremt a konzorciumon belül."

A konzorcium tagjai

ABB AG

Robert Bosch GmbH

Cisco Systems, Inc.

LG Electronics, Inc.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény