FőoldalÜzletAz Óbudai Egyetem sikerei az informatikai OTDK-n
2013. április 30., kedd ::

Az Óbudai Egyetem sikerei az informatikai OTDK-n

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 31. alkalommal rendezte meg az országos tudományos diákköri konferencia szekcióit. Az április 26-ig tartó rendezvénysorozaton az elmúlt két évben az egyetemeken és főiskolákon bemutatott és minősített 13000 TDK-pályamunkát készítő mintegy 15000 szerző közül több mint 5800 fiatal tudósjelölt mutatkozik be 16 tudományterületi szekcióban, összesen több mint 400 tagozatban. A fiatalok neves szakemberekből álló zsűrik előtt ismertetik tudományos eredményeiket

Az immár 60 éves múltra visszatekintő tudományos diákköri mozgalom máig kiemelkedő jelentőségű hungarikumnak számít az európai felsőoktatásban. Az egyre nagyobb tömegeket megmozgató tehetséggondozási tevékenység a tudományos utánpótlás nevelés, a felsőoktatási elitképzés egyedülállóan hatékony formájává vált az elmúlt évtizedekben. Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia egyes szekcióiba azok a fiatalok nevezhetnek, akik a megelőző intézményi, kari konferenciákon erre teljesítményükkel jogosultságot szereztek.

Az informatika tudományi szekció március 25-27. között került megrendezésre. 21 tagozatban 150 pályamunkát mutattak be, köztük az Óbudai Egyetemről a Neumann János Informatikai Kar és az Alba Regia Egyetemi Központ hallgatói. A zsűri két-két szakemberrel bíráltatta el előzetesen a dolgozatokat. Maximum 40 pontban értékelték az eredmények korszerűségét, fontosságát, a dolgozatok stílusát, a téma irodalmi feldolgozását, a kidolgozás színvonalát, az eredmények bemutatását, értékelését. A konferencia előadások során az előadók felkészültségét, tárgyi tudását, vitakészségét, a szemléltető eszközök használatát és az előadó stílusát vizsgálták.

Az őszi kari TDK rendezvényen megjelenő kiemelkedő színvonalú dolgozatok és a szorgos gyakorlások után várakozással tekintettünk az idei országos verseny elé. De a tagozati kialakítások és a lebonyolítási rendszer miatt rendkívül nehéz volt díjazást elérni. III. helyezést és a Microsoft Magyarország különdíjat ért el Buchwarth Domonkos és Bányai S. Balázs (konzulensük Dr. Kutor László) pályamunkája: „Biztonságos jelszókezelés okostelefonnal". Az Intelligens rendszerek – Mesterséges intelligencia területen újabb gépi látást használó robotos rendszerünk kapott I. helyezést. Fugerth Máté „Autonomus – autonóm autó navigációjának megvalósítása" (konzulense: Dr. Vámossy Zoltán) című pályamunkája egy olyan mobilrobot, ami saját fejlesztésű lézerszkennerrel milliméter pontosan tudja feltérképezni az akadályokat, virtuális felülnézeti térképet készít és az akadályokat elkerülve navigál.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény