FőoldalÜzletInformatikai cégek taroltak a XXI. Magyar Innovációs Nagydíjon
2013. március 22., péntek ::

Informatikai cégek taroltak a XXI. Magyar Innovációs Nagydíjon

A XXI. Magyar Innovációs Nagydíj ünnepélyes eredményhirdetését 2013. március 21-én tartották az Országházban. Az idei Nagydíjat az NNG Kft. kapta az iGO Automotive navigációs szoftverért

A 2012-es innovációsnagydíj-felhívásra 28 pályázat érkezett, a bírálóbizottság értékelésekor az eredetiséget, a gazdasági sikert, társadalmi hasznosságot kiemelten kezelte, így 22 pályázatot minősített innovatívnak, közülük a nyolc legsikeresebb kapott elismerést. Az ünnepséget Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke nyitotta meg, majd Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke tartotta meg beszédét. Őt Kövér László az Országgyűlés elnöke követte, aki beszédében kiemelte a magyar fejlesztések fontosságát, hiszen elsősorban az innovatív szellemi termékek piacra vitelével nőhet a magyar gazdaság. A Parlament épületét hozta fel pozitív példaként, melyben a kor színvonalát messze meghaladó technológiájú megoldások kerültek beépítésre, ezek nagy része még most is az elvárásoknak megfelelően működik.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a bírálóbizottság elnöke szerint a versenyképesség egyik legfontosabb eszköze a kutatás-fejlesztés-innováció, ezzel a hármassal van a legtöbb esélye Magyarországnak, hogy kitörjön a válságból. A GDP-arányában 92%-os exportból 20%-ot tesznek ki a kimondottan high-tech termékek, ez európai, de világviszonylatban is magas szám. A Kormány tervei szerint a 2014-2020-as Uniós támogatások 60%-a gazdaságfejlesztési projektek támogatására, ezen belül is 400 milliárd forint a kutatás-fejlesztés támogatására lesz betervezve.

 

A 2012. évi Innovációs Nagydíjban az NNG Kft. részesült az "iGO Automotive" navigációs szoftvertermékért, melyet Kövér László és Cséfalvay Zoltán adott át Balogh Tibornak, az NNG Kft. vezérigazgatójának. Az NNG Kft. új navigációs szoftverterméke, a cég által kifejlesztett iGO Automotive, korszerű megoldást kínál az autóipar szereplői számára, hogy ne csak a csúcs-, hanem az alacsony kategóriás járművekbe is minőségi, gyárilag beépített navigációs alkalmazások kerüljenek. A vállalat mára a világ legnagyobb autóipari beszállítóinak és autógyártóinak szállít kompakt navigációs megoldást, amely egyetlen szoftverből, egyetlen frissítőportálból és annak technológiai megoldásaiból áll, amelyek a partnerek és a járművezetők maradéktalan kiszolgálása érdekében testre szabhatók és helyhez köthetők. Az iGO Automotive globális navigációs megoldás: 118 országot lefedő tartalomportfólióval rendelkezik, a felhasználó partnerek több mint 60 országot képviselnek, a hangutasítások pedig 50 különböző hangon és HMI (ember-gép interfész)-nyelven hangzanak el. Az NNG Kft. 2012-ben 34%-os árbevétel-növekedést realizált, több, mint 1,6 Mrd Ft értékben. Ma már a világ tíz legnagyobb autómárkából hét az NNG iGO Automotive megoldását alkalmazza új multimédiás egysége részeként. A társaság a jelenleg kiemelten kezelt ázsiai piac magas szintű kiszolgálására új irodát nyitott Indiában és Kínában, és a globalizációs törekvések következő fázisában a japán és a dél-koreai piacokra készül betörni.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2012. évi Ipari Innovációs Díjában és az Iparfejlesztési Közalapítvány 2012. évi Szervezeti Innovációs Díjában a BalaBit IT Biztonságtechnikai Kft. részesült a tevékenység-felügyeleti eszközök új generációjának kifejlesztéséért. Két kutatóközpontban, Budapesten és Veszprémben, az EU és a magyar állam társfinanszírozásával kifejlesztett Shell Control Box nevű termék egy olyan tevékenység-felügyeleti berendezés, amely a távoli szerverekhez, virtuális asztalokhoz és a hálózati eszközökhöz való hozzáférést ellenőrzi, a rendszerekhez csatlakozó felhasználók munkafolyamatait pedig mozifilmszerűen visszajátszható formában rögzíti. A megoldás a nyomon követhetőség mellett biztosítja a felhasználók valós időben történő monitorozását, valamint az eszköz mintaadatbázisa alapján gyanúsnak ítélt tevékenységek automatikus felfüggesztését és riasztások küldését a beavatkozás vagy megelőzés érdekében. Így nem csak az utólagos nyomelemzést és felderíthetőséget, hanem a megelőzést is lehetővé teszi. Mindezt pedig egy olyan területen, ahol a biztonsági incidensek költsége szervezetmérettől függően vállalatonként akár a több millió dollárt is elérheti évente. A cég 2012-ben harmadszor került fel a Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő technológiai vállalatait rangsorba állító Deloitte Technology Fast 50 listára. Árbevételét tekintve pedig több mint negyven százalékkal növekedett, amiben a legnagyobb szerepet az új generációs tevékenység-felügyeleti eszköz értékesítéséből származó közel hatmillió dolláros bevétel játszotta.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. évi Agrár Innovációs Díjában a Farmgép Kft. részesült új, korszerű permetezőgépek kifejlesztéséért. Mivel szántóföldi permetezésnél döntő jelentősége van a szórókeret kialakításának, ezért új keretek fejlesztését kiemelten kezelték és a Szolnoki Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Fakultás, valamint a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány közreműködésével kezdtek a fejlesztő munkába. A fejlesztést szántóföldi mérések eredményeinek felhasználásával dinamikai modellalkotásra, valamint számítógépes modellvizsgálatokra alapozták. Hagyományos kialakítású szórókeret különböző pontjain elhelyezett mozgásérzékelők adatai alapján leírhatók, és megjeleníthetők voltak a valós szántóföldi körülmények között fellépő keretmozgások. A felvett dinamikai modell számítógépes elemzésével meghatározták a szükséges csillapító elemek paramétereit. Az eredmények alapján kísérleti ("K") gépeket, majd prototípus ("P") gépeket gyártottak, amelyeken szántóföldi méréseket, a munkaminőség meghatározása érdekében pedig fedettség vizsgálatokat végeztek. A szórókeretekkel és a többi részegységgel kapott kedvező eredmények alapján korszerű függesztett és vontatott szántóföldi permetezőgépeket alakítottak ki, amelyek gyártása és hazai, ill. külföldi értékesítése is megkezdődött. Az új permetező gép kiemelkedő, mezőgazdasági gépfejlesztésen alapuló innováció. Az új fejlesztésű részegységek lehetővé tették hazai és nemzetközi igényeknek megfelelő, korszerű függesztett és vontatott szántóföldi permetezőgépek gyártását. A különböző méretű típusok az innováció révén létrehozott szórókeretekkel alkalmasak nagyobb sebességgel végzett munkára, az üzembiztosság növelése és a munkaminőség javulása mellett. A keresztirányú szórásegyenletesség javítása lehetővé teszi a környezetterhelés veszélyének mérséklését. Az új gépek kielégítik a legmagasabb igényeket is, s ezáltal megnőtt a gépek iránti kereslet, különösen az export piacon (Anglia, Észtország, Fülöp-szigetek). Az innováció révén a belföldi árbevételben 154 millió Ft, a külföldi árbevételben pedig 504 millió Ft többlet realizálódott.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. részesült víztakarékos, öntözési és halászati fejlesztéseiért. Az öntözési fejlesztés a halászati ágazat által hasznosított halas tavi rendszerre létesült. Az első pillanattól kezdve meghatározó szempont volt a halászati és a növénytermesztési érdekek összhangba állítása. Mindkét ágazat számára a víz rendelkezésre állása a "tenyész" időszakban létfontosságú. A két ágazat összesen ~ 800 M Ft értékű fejlesztést hajtott végre. Létrejött 527 ha-on egy Európában egyedülálló, teljes automatizáltságú öntözőrendszer. Az öntözés legfontosabb pontja a kijuttatandó víz mennyiségének és időpontjának meghatározása. A Debreceni Egyetemmel egy közös fejlesztésben vett részt a Zrt. A területre meteorológiai állomások kerültek telepítésre. Az egyetem által működtetett előrejelzési rendszer pontosan kiszámolja növényi kultúránként a szükséges víz mennyiségét és időpontját. Az új öntöző képes a vízben oldott tápanyagok precíz kijuttatására is, a növények számára optimális időpontban. Ezzel párhuzamosan korszerű teleltető és ivadék előnevelő rendszert építettek, mely fakultatív recirkulációs technológiája révén víztakarékos és környezetbarát. A piaci hal téli tárolására, vagy évente 30 millió hallárva fogadására alkalmas teleltető-, előnevelő tavak kialakítása lehetővé teszi, hogy az előnevelési szezonon kívül, a tág tűrésű ragadozó fajok takarmányozásra alapozott termelése is véghezvihető legyen. A Zrt. a két ágazatban végrehajtott fejlesztésnek köszönhetően olyan komplex rendszert hozott létre, amely keretében mindkét ágazat a vízfelhasználását racionalizálni tudja, ezzel megteremtve a hosszú távú tartamos gazdálkodásnak a feltételeit. Az aszályos időjárás ellenére több mint 100 millió Ft-tal nőtt a vetőmagtermesztés árbevétele, ami a minőségi növénytermesztés helyzetét javította, ezen kívül kisebb lett a hektáronkénti gázolaj felhasználás, javult a tápanyagellátás költség-hatékonysága, és számos más költségtakarékos megoldást vezettek be. Továbbá az innováció segíti az eredményes gazdálkodást, csökkenti a környezet-terhelést, a termelés stabilitását jelentősen javítja, ami hozzájárul a foglalkoztatás nagyobb szintű stabilizálásához is.

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2012. évi Innovációs Díjában a GRP Plasticorr Kft. részesült a műgyanta alapú PlastimolR PR javító bilincs kifejlesztésért, gázvezetékek hibahelyeinek javítása és rehabilitációja céljából. Gázvezetékek hibahelyeinek javítása és rehabilitációja üvegszál erősítésű műgyantával - kompozittal - történik. Az előzetesen fémtiszta állapotig megtisztított és zsírtalanított cső felületét egyenletes vékony rétegben bevonják a készre kevert ragasztó masszával. A körvarrat külső felületén előforduló bemaródásokat, krátereket és egyéb sérüléseket a térkitöltő masszával kitöltik úgy, hogy az eredeti kontúrt ezúton helyreállítják. A pre-preg szalagot olyan pozícióban kell indítani, hogy a bandázs széle pontszerű varrathiba esetén ne essen a hibás felületre, annak szélétől legalább 50 mm-re legyen. A pre-preg szalagból 8 menetet hordanak fel, hogy a megfelelő szilárdsági értéket ismételten biztosítani tudja a vezeték. A bevonat kikeményítésének meggyorsítására a tekercs külső felületén ellenállás-fűtés, vagy indukciós-fűtés elvén működő fűtőelemeket helyeztek el. A teljes kikeményedés folyamata a hőérzékelő elemek adatai alapján figyelemmel kísérhető, annak időtartama az átmérő és az áramló gáz hűtőhatásának függvényében 20-60 perc. A kész, kikeményített bandázs az élő szervezetekre semmiféle károsító hatást nem jelent. A megrendelő oldaláról több tíz millió forintos megtakarítás érhető el már egyetlen csőjavítás alkalmazásával. Az innovációból származó éves bevétel a 2012-es pályázati évben 164-szeresére nőtt a piacra bevezetés óta. A 2012-es üzleti év hozta meg az igazi áttörést, átlépték a százmillió forintos éves bevételi értéket, 50%-os üzleti eredményt produkálva. Innovációjuk piacra kerülése óta a legnagyobb rendelésállománnyal büszkélkedhet annak ellenére, hogy az érdekeltségi körükbe sorolható ipari-gazdasági környezetben továbbra is tart az évekkel ezelőtt kezdődött nagymértékű recesszió. Jelen módszer a gázszállítás megszakítása nélkül működik, és megvalósítása a bypass módszerhez képest nagyságrendekkel olcsóbb. A megoldás jelentős innováció, hiszen több országban is szabadalmaztatni lehetett.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012. évi Innovációs Díjában a Mikropakk Műanyag- és Fémfeldolgozó Kft. részesült a kétkomponensű PUR-habokhoz kifejlesztett MikaTech membrán rendszerért. A 2K PUR-hab rendszereket főként profi építőipari felhasználók alkalmazzák gyorsabb száradási idejük és hatékonyságuk miatt. Jellemzőjük, hogy a két alkotó komponens egyazon palackban, de egymástól elválasztva, külön térben helyezkedik el. A két komponens csak a felhasználáskor elegyedhet egymással. Mivel a rendszer a legkisebb tömítetlenségre is érzékeny, a két komponens közti tömítés meghibásodása a palack működésképtelenségét okozza (a rendszer beragad, a hab kifújhatatlanná válik). A piacon eddig elérhető PUR-hab palackok gumi alapú tömítései alapanyagukból adódóan könnyen meghibásodtak, rendkívül gyakori volt a vevői/felhasználói reklamáció. A Mikropakk fejlesztő csapata a gumitömítés tökéletesítése helyett teljesen új koncepciót dolgozott ki a komponensek szeparálására. Az általunk kifejlesztett membrán elem kiegyenlíti a palackban létrejövő nyomáskülönbséget, megszüntetve a problémát okozó erőhatást. Ez az innováció megszünteti a PUR-hab palackok nemkívánatos beragadását. A membrános elegyítő szerkezet a MIKA termékcsalád tagja, melyben megtalálhatók a szintén Mikropakk által kifejlesztett innovatív szelepek és adapterek is. Ezek együttes alkalmazásával a 2K PUR-hab rendszerek új, megbízhatóbb generációja jött létre, mely jelenleg már elérhető a piacon, összességében ez egy új fejlesztésű, jelentős innovációs tevékenység szabadalmaztatott eredménye.

Az innováció eredménye:

  • tömítetlenségből adódó beragadás kiküszöbölése
  • selejtarány ötödére csökkentése, ezáltal közel 40 tonnával kevesebb veszélyes hulladék
  • új gyártástechnológia kidolgozása
  • 2 400 000 eladott termék (2012. december 31-ig)
  • 333 500 000 Ft többlet árbevétel (2012. december 31-ig)
  • évente 10%-ot meghaladó árbevétel-növekedés, amely stabilizálta az eredményes gazdálkodást.

 

A Magyar Innovációs Szövetség 2012. évi, A Legeredményesebb, Újonnan Alapított Innovatív Kisvállalkozásnak Járó Innovációs Különdíjában a Jáger Prod Kft. részesült a kültéri nagyelosztó szekrények termékfejlesztéséért. Az innováció tárgya a Jáger Prod Kft. által kifejlesztett "JAGER BOX" típusú szabadtéri villamos tokozatcsalád létrehozásának, valamint a termék gyártási technológiájának és a termékélettartam végén történő újrahasznosításának komplex kidolgozása. A létrehozott tokozatcsalád hőre keményedő műanyagból készülő, különösen hosszú élettartamú termék. Moduláris rendszerbe foglalásával és rendkívül nagy variálhatóságával, széles keretek közötti felhasználhatóságot tesz lehetővé. A termékekre 20 év élettartam-garanciát vállalnak, míg újonnan kifejlesztett felületkezelő bevonatunk alkalmazásával ez az idő 25 évre nő. A tokozatcsaládon belüli széles méretválaszték létrehozása jelentős gyártóbázist igényelne, azonban a gyártáshoz kifejlesztett egyedi technológia lehetővé tette a gyártóeszközök költséghatékony és rövid idő alatt történő megvalósítást. Ezen felül a gyártószerszámok méretét 40%-al sikerült csökkenteniük, mely a gyártás során jelentős energia megtakarítást eredményez. A fejlesztés során a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve, kidolgozták a termékéletciklus végén történő újrahasznosítás technológiáját is. Az innováció eredményeként létrejövő termékcsalád első 8 tagja a bevezetés évében 124 millió forint árbevételt jelentett a vállalkozás számára, melyből 76 millió forint exportértékesítés eredménye. A fejlesztés eredményeként, a 2011 évben alakult Jáger Prod Kft. 2012 év végére már 45 fő munkavállalót foglalkoztató társasággá vált. A fejlesztés eredményeként amellett, hogy teljes értékű importkiváltó termék, Európa egyik legszélesebb termékpalettáját hozták létre, mely minőségében világviszonylatban is versenyképes.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény