FőoldalÜzletA Városházáról irányítják a Pulit
2013. február 11., hétfő ::

A Városházáról irányítják a Pulit

A Google Lunar X Prize 20 millió dolláros fődíjára pályázó magyar csapat roverét a Városháza negyedik emeleti szobájából fogják irányítani a szakemberek. Egyelőre még nem a Holdon, hanem a marokkói sivatagban lesz lehetősége a bizonyításra

Az Osztrák Űrfórum szervezésében kapott lehetőséget a magyar csapat a gyakorlásra Marokkóban, ahol több másik Holdra készülő csapattal és egyéb, az űrkutatás szempontjából fontos kísérlettel együtt két magyar szakember irányításával próbálhatják ki a rover fontosabb rendszereit a holdihoz nagyon hasonló körülmények között. A szervezők elsődleges célja a szaharai körülmények között ugyan nem a holdkutatás, hanem a Mars missziókhoz szükséges eszközök tesztelése, de így is nagy lehetőség előtt áll a magyar csapat, hiszen a 2,5 éves, 28.000 órás fejlesztéssel megvalósult működő modellt itt szélsőséges körülmények között tudják tesztelni, úgy, hogy a helyszínen lévő szakemberek csak akkor avatkoznak közbe, ha a rover sérülésének esélye áll fenn.
A csapat fő támogatói biztosították a teszt sikeréhez a szükséges eszközöket, szoftvereket és a 4G-s internet kapcsolatot, így a most kialakított helyiségből és a mobil eszközök segítségével a szobán kívülről is irányítható marad a rover. Elsősorban a holdjáró energiagazdálkodásának optimalizálása a cél. Fontos szempont a nappali-éjszakai üzemmód tesztelése is, hiszen a Szaharában jól lehet ilyen típusú teszteket végezni a verőfényes nappali forróság és a hideg éjszakák váltakozása miatt.
A februári tesztelés után valószínűleg Dél-Amerikába utazik a Puli, a chilei csapat Atacama-sivatagbeli tesztjein vehet részt áprilisban.

A Pulispace honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény