FőoldalÜzletKína 8 milliárdra büntette a Samsungot és az LG-t
2013. január 07., hétfő ::

Kína 8 milliárdra büntette a Samsungot és az LG-t

A Cajhszin nevű kínai gazdasági és pénzügyi lap szerint hat vállalatot, köztük az LG-t és a Samsungot a kínai hatóságok árrögzítés miatt megbüntettek. A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) a dél-koreai LG Displayt 118 millió (4,2 milliárd forint), a Samsungot 101 millió jüan (3,6 milliárd forint) bírsággal sújtotta

A büntetés viszonylag enyhének számít. Ennek oka, hogy a monopóliumellenes törvény az érintett időszakban még nem volt érvényben az országban.

Az árrögzítésen kapott, LCD-kijelzőket gyártó hat vállalatnak kínai hatóságok határozata értelmében összesen 353 millió jüan (12,8 milliárd forint) büntetést kell fizetnie. A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) a dél-koreai LG Displayt 118 millió (4,2 milliárd forint), a Samsungot 101 millió jüan (3,6 milliárd forint) bírsággal sújtotta. A megbüntetett cégek közt szerepel az Innolux, az AU Optronics, a Chungwa Picture Tubes és a HannStart Display tajvani cégek is. A hatóságok úgy találták, hogy az érintett cégek képviselői 2001-től öt éven keresztül minden hónapban találkoztak, és egyeztették LCD-kijelzőik árát, ezzel pedig az egész iparág piaci árait torzították. A vállalatok a többi gyártó és a vásárlók jogait is megsértették. A hatóság számításai szerint mintegy 515 millió LCD-kijelzőt értékesíthettek az említett időszak során, rögzített árak mellett, ebből összesen 208 millió jüan (7,5 milliárd forint) profitjuk származott a vállalatoknak.

Kijelző gyártó vállalatoknak nem ez az első bírósági ügyük: 2010 végén az Európai Bizottság kartellvádak miatt 649 millió euró, majd a dél-koreai tisztaversenyes bizottság 194 milliárd won bírságot szabott ki, és az Egyesült Államok is büntetéseket szabott ki.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény