FőoldalÜzletAz Nl csúcstechnológiával támogatja a BME mérnökhallgatóit
2012. május 18., péntek ::

Az Nl csúcstechnológiával támogatja a BME mérnökhallgatóit

A National lnstruments legújabb a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek tett felajánlásának köszönhetően az egyetem hallgatói rendszeresen dolgozhatnak a National lnstruments Európai Rendszermérnöki Kiválósági Központjának budapesti laboratóriumában elérhető high-tech hardver és szoftver eszközökkel a tananyaguk részét képező különféle projektek megvalósításán

A National Instruments (NI) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) között kölcsönösen előnyös együttműködésen alapuló, szoros kapcsolat van, amelyben mindkét fél célja, hogy egyre több jövendő mérnök használhassa a National lnstruments által biztosított csúcstechnológiát. A Campus Licence adományozásával az NI korlátlan számú hallgató számára tette legálisan elérhetővé a vállalat teljes szoftver portfólióját. A Budapesten található National lnstruments Európai Rendszermérnöki Kiválósági Központ létrehozásával a vállalat tovább haladt abba az irányba, hogy a rádiófrekvenciás technológiák és megoldások szállítójává váljon. Az RF terület az NI egyik legfontosabb stratégiai fejlesztési területe. Dr. Eged Bertalan vezetésével, aki maga is az egyetem oktatója, a szakértő csapat - a rádiófrekvenciás technológia területére fókuszálva - professzionális mérnöki szolgáltatásokat nyújt a National lnstruments ügyfeleinek és értékesítő mérnök csapatának egész Európa szerte. A rádiófrekvenciás technológia egy speciális tudományterület az egyetemen is, amelyet a Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékén is oktatnak. Az egyetem és a National lnstruments közötti kapcsolat tovább erősödött, amikor az NI felajánlotta a lehetőséget a diákoknak, hogy tapasztalatszerzési és fejlődési céllal térítésmentesen látogassák az NI tanfolyamait és vegyenek részt az NI gyakornoki programjában.

Az együttműködés az NI legújabb ajánlatával a következő szintre lépett: a diákok dolgozhatnak a NI budapesti laboratóriumában elérhető összes eszközzel, továbbá az NI-nál dolgozó kollégák mentorként támogatják őket. Az utóbbi évtized folyamatos növekedésének köszönhetően a National lnstruments most költözött egy új irodába, amely Budapest központjában található. Az új iroda az egyetem szomszédságában, az lnfoparkban van, ahol a Rendszermérnöki Csapatnak lehetősége volt egy nagyobb laboratórium kialakítására, amelyben több mint 200 millió forint értékű berendezés vár arra, hogy a mérnökök, és immáron a hallgatók is dolgozhassanak rajtuk. A laboratóriumot a National lnstruments RF termékeinek teljes választékával szerelték fel, amelyek közül néhány egész Európában csak itt, a budapesti laborban található meg. A BME diákjai rendszeresen látogathatják a labort és dolgozhatnak a tanulmányaikhoz vagy diplomamunkájukhoz kapcsolódó feladatokon úgy, hogy a vállalat legújabb fejlesztésű eszközeit, technológiáját ismerhetik meg és használhatják. Azok a diákok, akik az egyetemen NI-hoz köthető projektet választanak, lehetőséget kapnak arra, hogy rendszeresen dolgozzanak a NI laboratóriumban, az NI hardver és szoftver eszközöket használhassák, továbbá, szakmai fejlődésükhöz és projektjeik befejezéséhez támogatást kapjanak az NI kollégáitól. Ez egy igen értékes szakmai gyakorlat, amelynek egyrészt oktatási, másrészt a hallgatók jövője szempontjából is nagy jelentősége van. A legjobb minőségű ipari eszközökkel tudnak dolgozni, és egyedülálló módon már tanulmányaik idején hozzáférnek ehhez a technológiához. Mindezeken túl, annak köszönhetően, hogy belülről látják az NI működését, jobb esélyekkel tudják magukat kvalifikálni teljes munkaidős pozícióra az Alkalmazástechnikai Részlegnél, vagy a Rendszermérnöki Központban. Az egyetem elismeri a hallgatók NI-nál végzett munkáját az intézmény által megkövetelt hivatalos szakmai gyakorlatként.

A National lnstruments Európai Rendszermérnöki Kiválósági Központjának megalapításával Magyarországon egy Európát kiszolgáló RF kompetencia központ jött létre, amelynek folyamatos fejlesztésére a National lnstruments elkötelezte magát.

A Rendszermérnöki Központban folyó magas színvonalú K+F tevékenységnek mostantól a hallgatók is részeseivé válhatnak. A lehetőség, hogy a rádiófrekvenciás kommunikáció területén ipari projektekben vehetnek részt és a legmagasabb minőségű eszközökhöz férnek hozzá, komoly támogatást jelent mérnökké válásuk folyamatában. A célkitűzés további támogatásaként a National lnstruments elhatározta, hogy az egyetem új, 12 munkahelyes laboratóriumát is támogatja 12 db AWR RF/Microwave System (VSS) and Circuit (MWO) tervező szoftverrendszer licenccel. Az eszközt az AWR fejlesztette, amely RF eszközök fejlesztésében elismert cég, a 2011. évi teljes felvásárlás óta az NI leányvállalata. Az NI szilárd meggyőződése, hogy a vezető ipari eszközökhöz való hozzáférés tovább emeli a magyarországi mérnökképzés színvonalát és ajtót nyit az ipar felé is.

A szoros együttműködés az egyetemi oktatással, a jövő mérnökeinek intenzív támogatása és a mérnökképzés fejlesztése mindig is a National Instruments legfontosabb céljai között volt, világszerte, Európában és Magyarországon is. A National lnstruments hiszi, hogy a rádiófrekvenciás terület high-tech, vezető ipari eszközeivel való munka lehetősége a hallgatók számára jövőbeli mérnöki karrierjük szempontjából kulcsfontosságú.

A National lnstruments honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény