FőoldalÜzletSzintézis által szállított eszközök az egyetemi digitális tudástárban
2011. november 05., szombat ::

Szintézis által szállított eszközök az egyetemi digitális tudástárban

A Széchenyi István Egyetem nagyszabású, hazai és Európai Uniós társfinanszírozással, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával megvalósított infrastrukturális fejlesztéseinek egyik záró lépeseként 2011 szeptemberében került sor az INNO-Share a Regionális Tudástranszfer Központ épületbe költözött, az új alapokra helyezett Egyetemi Könyvtár egyik legfontosabb részének, a digitális tudástárnak a beüzemelésére

A nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott 300 db Fujitsu Futro típusú vékonyklienst, a 9 db Fujitsu PRIMERGY Blade szervert, az 1 db Fujitsu ETERNUS típusú középkategóriás storage rendszert és szalagos mentőegységet, valamint a 2 db RACK szekrényt az eszközök elhelyezéséhez és az ezekhez tartozó szoftvereket a Szintézis Informatikai ZRt. szállította. A kialakított rendszer biztosítja az egyetemi tudástér technikai hátterét, stabil működését. A rendszer telepítését és üzembe helyezését a Szintézis ZRt. rendszermérnökei végezték el, majd az Egyetemi Informatikai Központ szakembereivel közös tesztelés után került sor a rendszer teljes átadására.
A telepített megoldás két kiemelkedő elemet tartalmaz, az INNO-Share épületben elhelyezett - a könyvtári olvasók számára elérhető -, illetve irodai alkalmazásban is használatra kerülő vékonykliens terminálok nagymértékben könnyíteni fogják az egyetem üzemeltetési feladatait, mert konfigurációjuk központilag változtatható, nem tartalmaznak mozgó, meghibásodásra hajlamos alkatrészt és nagyon kedvező az energiafogyasztásuk. A szervereknél Microsoft Hyper-V virtualizációs technológia került telepítésre, ami biztosítja a szerverek hatékony kihasználását, növeli a kiszolgálók rendelkezésre állását. A beruházás keretében létesített szerver-infrastruktúra fogja biztosítani az egyetem tartalmi megújulását célzó és szolgáltatási minőségét fokozó további, kapcsolódó pályázati projektek szükséges hardver hátterét is. A vékonykliensek a ma elérhető legköltséghatékonyabb megoldással, a Microsoft Remote Desktop Services segítségével kerültek kialakításra.
A "több mint könyvtár" szolgáltatásai teljes mértékben igazodnak a XXI. század tanulási, ismeretszerzési szokásaihoz: a hagyományos könyvtári funkciók kiegészítéseként két szinten, összesen 250 munkaállomáson várják a hallgatókat a Szintézis ZRt. által szállított számítógépek. Mindezen túl az egyetem közelmúltban lezárt fejlesztési projektjének keretében ugyancsak megvalósított oktatási célú Új-Tudástér épületben további 200 db, a jelenleg legkorszerűbb Fujitsu Esprimo berendezésekből álló munkaállomás-park áll a hallgatók rendelkezésére. A beruházási program része volt ezen felül 25 db Fujitsu LIFEBOOK is, mely az egyetem újonnan létrehozott szolgáltatási funkcióiban (pl. Egyetemi Könyvtár, Tudásmenedzsment Központ, Karrier Iroda) dolgozók számára nyújtanak biztos technikai hátteret.
Az egyetemi tudástár mindenki előtt nyitva áll, a hallgatókon, oktatókon, kutatókon túl bárki élhet annak előnyeivel. Érdemes személyesen is ellátogatni a hangulatos, csoportmunkára is alkalmas helyiségekkel, korszerű eszközökkel rendelkező INNO-Share központba.
A digitális tudástár kialakítása az Európai Unió es a Magyar Állam 6.581.774.211 forintos támogatásával a "Jármű- es közlekedésiparhoz kapcsolódó multidiszciplináris műszaki képzési és kutatási infrastruktúrafejlesztés a Széchenyi István Egyetem központi kampuszán" című TIOP-1.3.1-07/1-2F-2008-0003 azonosítójú projekt keretében valósult meg.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény