FőoldalÜzletA 2011/2012 évi Meet the scientist program nyitórendezvénye
2011. október 05., szerda ::

A 2011/2012 évi Meet the scientist program nyitórendezvénye

2011. október 4-én, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium rendezték meg a Meet the scientist program idei tanévének nyitórendezvényét. A programot a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el

Célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, magyar középiskolások körében. A program 7 fővárosi és 11 vidéki (Sopron, Vác, Szombathely, Kecskemét, Debrecen, Székesfehérvár, Miskolc, Dunaújváros, Szeged, Kaposvár, Gyöngyös) középiskolába látogat el, ahol a természettudományok és a műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartanak népszerűsítő előadásokat, ill. a Csodák Palotája munkatársai mutatnak be látványos kísérleteket.

Az előadást megelőző sajtótájékoztatón Munkácsy László, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Bemutatta az iskola régi és új neves diákjait, köztük Biró Enikőt, aki I. helyezést ért el a MISZ által szervezett idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.

Dr. Perczel András, az ELTE professzora, aki 3 hónapot töltött Fulbright-ösztöndíjasként az USA-ban, elmondta, hogy kihívás és izgalmas feladat középiskolások számára elmagyaráznia kutatási területét. Hangsúlyozta, hogy bár a kutatóktól elvárható az alaposan munka, az eredmények nem mindig akkor jönnek, amikor várják, s ez igaz az ő munkásságára is.

Dr. Greiner István, a MISZ alelnöke beszélt a műszaki szakemberhiányról és bemutatta a szövetség tudománynépszerűsítő ("Meet the scientist", THE Tudományos Hasznos Emberi program), tehetségkutató (Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre) és tehetséggondozó (MAFITUD) tevékenységét.
A felszólalók mindannyian a természettudományos középiskolai oktatás megerősítése mellett foglaltak állást.

A sorozat első előadását "A fehérjemolekulák belső dinamikája" címmel tartotta meg Dr. Perczel András, az ELTE Bolyai-díjas professzora, mintegy 100 gimnazista előtt. A fehérjék sokrétű tevékenységük során meghatározzák a sejtek alakját, mozgását, olvassák és másolják a működéshez és utódláshoz szükséges genetikai információt. A klasszikus szerkezeti biológia szerint a fehérjék szekvenciája egyértelműen meghatározza a molekulák bioaktív téralkatát. Ezt a képet, a belsőleg rendezetlen fehérjék felfedezése, valamint a fehérjék letális aggregációjának megismerése tovább árnyalja. Sok biokémiai folyamat csak a dinamikus téralkat ismeretében értelmezhető. A fehérjék belső mozgásának atomi szintű feltérképezése az NMR-spektroszkópia fejlődésének köszönhető, melyre az előadó részletesebben kitért.

A rendezvényhez kapcsolódva működik a program honlapja, itt megtekinthetők lesznek a program előadásainak fotói, videó is.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény