FőoldalÜzletITBN 2011 - a jövő elkezdődött
2011. szeptember 30., péntek ::

ITBN 2011 - a jövő elkezdődött

A hetedik Informatikai Biztonság Napja idén több mint 2000 szakmai látogató számára engedett bepillantást a jövőbe. A régió legnagyobb IT biztonsági konferenciáján szeptember 27-28. között 50 előadás hangzott el, mindez pedig a jelen és a jövő biztonsági kihívásainak tematikája köré felépítve. Az esemény profilja idén olyan rendhagyó elemekkel is bővült, amelyek az emberi tényezőkkel foglalkozó tudományágak segítségével próbálták feltérképezni a biztonság komplex világát, olyan neves tudósok előadásában, mint pl. Csányi Vilmos, etológus

Az Informatikai Biztonság Napja Konferencia (ITBN) hét évvel ezelőtt azért jött létre, hogy a magyar IT szakma képviselői számára egy független, minden piaci szereplő és felhasználó érdekét képviselő fórumot teremtsen. Mára - az eredeti elképzeléseket régen meghaladva - a rendezvény volumene sokszorosára nőtt. 2011-re a vártnál is erősebb szakmai platformot hívtak életre a szervezők, amelynek esszenciáját a jövővel kapcsolatos kérdések vizsgálatán túl a szakmai sokszínűség és a különleges előadók adták. Az eseményre rekord számú regisztráció érkezett, két nap alatt több mint 2000 IT biztonsági szakértő és döntéshozó volt kíváncsi a biztonság védelmi oldalára.
Az ITBN egyik leglátványosabb és legnagyobb érdeklődésre számot tartó eleme Marcus J. Ranum "Üzenet a jövőből" című előadása volt, amelyben a világhírű szakértő futurisztikus video üzenet formájában mutatta be az IT biztonsági technikák és trendek elképzelt forgatókönyvét, napjainktól 2111-ig. A video témájához kapcsolódva kerekasztal beszélgetés indult Galántai Zoltán jövőkutató, Kovács Toochee Mihály sci-fi író, és Kurucz Imre piackutatóval. A beszélgetés során olyan érdekes témák kerültek terítékre, mint pl. egy jövőbeni, az állam által teljesen kontrollált megfigyelő rendszer ("Little Brother Project"), amely igen hatékony eszköz lehetne a kiberbűnözés és egyéb erőszakos, vagy gazdaságilag kártékony incidensek megfékezésére. A téma kapcsán Kurucz Imre elmondta, hogy az NRC friss piackutatásából kiderült, hogy a mai magyar internetezők 40%-a gondolta úgy, hogy rábízná magát egy hasonló, ám teljesen biztonságos rendszerre.

A biztonság védelmi oldalának, az informatikai biztonság távoli jövőjének dilemmája, valamint a kritikus infrastruktúrák elleni hackertámadások arra ösztönözték a szervezőket, hogy 2011-ben olyan témák is terítékre kerüljenek, amelyek a biztonság emberi tényezőivel foglalkoznak. Ehhez kapcsolódott az ITBN második napján tartott első plenáris előadás, Csányi Vilmos világhírű etológustól. Elmondása szerint a technikai eszközök és megoldások fejlődésének ellenére, az emberi tényező sohasem lesz kizárható, ennek oka pedig az, hogy az embereknek mindig voltak és mindig is lesznek hiedelmeik, így továbbra is becsaphatók maradnak.

A két nap alatt számos további szakmai előadó érkezett, különböző országokból és témákkal. Előadott pl. James Lugabihl, az EMC / RSA védelmi központjának (Global CIRC) vezetője, aki szót ejtett az RSA SecurID tokenjeivel kapcsolatos tavaszi incidensről is. David Davidoff, a McAfee nemzetközi adatbiztonsági szakértője tájékoztatást tartott napjaink adatbázis biztonságának kihívásairól, illetve a McAfee azokra nyújtandó átfogó megoldási csomagjáról. Bódi Zoltán, nyelvész, internetkutató az IT szaknyelv etimológiai hátteréről, a nyelvben rejlő lehetőségekről és az idegen nyelvű kifejezések lefordításának lehetőségeiről tartott előadást. A világméretű hackertámadásokra és a szervezett támadásokra reagálva tartott előadást Dániel Szabolcs a KFKI részéről, aki a kritikus infrastruktúrák és az ipari rendszerek aktuális biztonsági problémáira hívta fel a figyelmet és kínált rá megoldásokat. A Cisco részéről Segyik István mérnök, tanácsadó a személyre szabott biztonsági szabályok fontosságáról beszélt előadásában. A Juniper programjában idén a megoldások sokszínűségével és lehetőségeivel közelről, a gyakorlatban szerezhettek tapasztalatot az érdeklődők. A WSH szakemberei idén a VIP teremben tartottak folyamatosan előadásokat az informatikai biztonság aktuális témáival kapcsolatban.

Toborzó standdal érkezett az Informatikai Biztonság Napja szervezőinek kezdeményezésére megalakult Önkéntes Kibervédelmi Összefogás, a KIBEV is. Az összefogás kezdeményezői szerint a két nap alatt számos érdeklődő kereste fel a standot, a KIBEV ezért hamarosan újra jelentkezni fog a fejleményekkel.

A tavalyi sikerre való tekintettel 2011-ben is meghirdették az ITBN Biztonsági Díjakat, amelyet idén is négy kategóriában adtak át.

Az ITBN idei díjazottai:
Informatikai Biztonság Napja (ITBN) Biztonsági Díj - LEGJOBB KÜLFÖLDI INNOVÁCIÓ 2011: SafeNet, Inc. - ProtectV

Informatikai Biztonság Napja (ITBN) Biztonsági Díj - LEGJOBB MAGYAR INNOVÁCIÓ 2011: BalaBit IT Biztonságtechnikai Kft. - High Speed Reliable Logging (HSRL)

Informatikai Biztonság Napja (ITBN) Biztonsági Díj - LEGJOBB REFERENCIA PROJEKT 2011: Központosított naplógyűjtés és naplóelemzés megvalósítása - PR-AUDIT Kft. - Credigen Bank Zrt.

Informatikai Biztonság Napja (ITBN) Biztonsági Díj - AZ ÉV ÚTMUTATÓ SZAKEMBERE 2011: Krasznay Csaba

A rendezvény összes előadása és felvétele itt tekinthető meg.

Az ITBN honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény