FőoldalÜzletNégy tehetséges magyar fiatal a szeptemberi EU Fiatal Tudósok Versenyén
2011. szeptember 21., szerda ::

Négy tehetséges magyar fiatal a szeptemberi EU Fiatal Tudósok Versenyén

A szeptemberi EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjén négy magyar fiatal képviseli hazánkat Helsinkiben. A több mint 45000 eurós összdíjazású, háromnapos versenyen Biró Enikő, Erdélyi Soma, Lipécz Ádám és Ócsvári Áron 34 országból érkező 128 másik tehetséges versenyzővel méri össze tudását

Az EU Fiatal Tudósok Versenye az Európai Bizottság kezdeményezése, melynek célja, hogy a 15-20 év közötti fiatalok figyelmét a természettudomány és technológia területére irányítsa és elősegítse az együttműködést közöttük. Az első versenyt 1989-ben, Brüsszelben rendezték meg. Az értékes különdíjakon kívül minden évben három 1., három 2., ill. három 3. díjat osztanak ki, melyek 7000, 5000, ill. 3500 eurós pénzjutalommal járnak.

Az elért díjak, ill. különdíjak összesítése alapján Magyarország az EU Fiatal Tudósok Versenyén, a résztvevő európai országok "éremtáblázatán" az előkelő 3. helyet foglalja el.

Az európai döntőkre 35 európai országból kb. 100 fiatalt hívnak meg, akik mintegy 25000 fiatal tudósjelölt közül kerülnek ki, a hazai selejtezők után. Az EU-döntőnek minden évben Európa valamelyik nagyvárosa ad helyszínt, 2003-ban pl. Budapest.

Az EU Fiatal Tudósok Versenyének 2011. évi döntőjét 2011. szeptember 23. és 28. között Helsinkiben rendezik meg. A kiválasztott 132 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője, összesen négy fő képviseli.

Biró Enikő "Új terápiás lehetőség vizsgálata sclerosis multiplexben" c. autóimmun betegséggel kapcsolatos kutatási projektjével, Erdélyi Soma és Lipécz Ádám "MPA - Medical Pocket Assistant" c. mobiltelefonra letölthető elsősegélynyújtó szoftverükkel, Ócsvári Áron pedig a memóriát és a hallás utáni tájékozódást fejlesztő "Tilitoli" c. logikai játékával méri össze tudását a többi résztvevővel. A Magyar Innovációs Szövetség konzultációkkal is segítette a fiatalok felkészülését a kiutazás előtt.

A fiatalok a háromnapos döntőn az általuk berendezett standnál találkoznak a bírálóbizottság tagjaival. A végleges sorrendet a 18 tagú nemzetközi zsűri, a személyes interjúk alapján határozza meg.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény