FőoldalÜzletA kiberháború már elkezdődött...
2011. szeptember 08., csütörtök ::

A kiberháború már elkezdődött...

Naponta érkeznek tudósítások a publikált hekkertámadások sikereiről és az informatikailag fejlett országok mellett már olyan országok is honvédelmi szintre emelték a kiberhadviselést, mint Észak-Korea Az Informatikai Biztonság Napja idén hetedik alkalommal próbál segítséget nyújtani a hazai informatikai szakembereknek a védekezésben

100 biztonsági brand és a legérdekesebb témák két napon át
Szeptember 27-28-án jelentkezik az Informatikai Biztonság Napja (ITBN). Két napon keresztül közel 100 biztonsági brand lesz jelen, és több mint 50 előadás és 40 kiállító fogja körbejárni az informatikai biztonság témáját. Az első napon izgalmas és futurisztikus meglepetéssel köszöntik a szervezők a látogatókat. Galántai Zoltán jövőkutató, Kovács Tücsi Mihály író és Kurucz Péter piackutató fogja elemezni a közeli és távoli jövő IT biztonsági témakörét és a megdöbbentő látottakat. Az ITBN vendége lesz idén Csányi Vilmos, világhírű etológus, aki a biztonság legnehezebben kezelhető eleméről, az emberről fog előadásában beszélni, valamint Bódi Zoltán, akivel az IT biztonság szaknyelve kerül majd górcső alá.
Újdonság, hogy az ITBN szakmai platform kezdeményezésére létrejött KIBEV (Önkéntes Kibervédelmi Összefogás) toborzó központtal és információs pulttal települ ki a rendezvényre, és idén először elindul az ITBN Sajtó Workshop modul is. Az eseményre évről-évre az egész biztonsági szakma ellátogat, ezért szeptember 27-28-án közel 2000 embert vár az ITBN csapata.

A kiemelt szakmai támogatók közül a KFKI gyakorlatias tartalommal készül az idei ITBN-re. Egyik előadásuk keretében egy valós projekten keresztül bemutatják, milyen a gyakorlatban felépíteni egy teljes körű DLP rendszert nagyvállalati környezetben, melyek a buktatók, meglepetések. Valamint vitafórumot tartanak a kritikus infrastruktúrák, a nagy ipari rendszerek és a közművek védelmével kapcsolatos IT biztonsági kérdésekről illetve a Stuxnetről és más ipari fenyegetettségekről, ügyfél véleményének és gondolatok bevonásával.

A 2011-es rendezvény megnyitó és szekció előadásain a McAfee neves szakemberei (Tal Moshe, a Sentrigo minőségbiztosítási igazgatója és Barna Tamás, a McAfee műszaki vezetője) két termékről tartanak bemutatót, ezek a McAfee Enterprise Mobility Management mobileszköz biztonsági, és a McAfee Database Security adatbázis védelmi megoldások.

James Lugabihl 12 évig az amerikai haditengerészet elsőosztályú kriptográfusaként és kibervédelmi szakembereként dolgozott, mielőtt elvállalta az EMC / RSA védelmi központjának (Global CIRC) vezetését. Előadásaiból megtudható lesz, hogy hogyan működik az EMC / RSA védelmi szervezete és első kézből lesz hallható részletesebben az RSA SecurID tokenjeivel kapcsolatos tavaszi incidens is. Az RSA legújabb akvizíciói közé tartozik a komplex vállalati kockázat és megfelelőség menedzsment keretrendszer (Archer) és a hálózati forgalom, felhasználói aktivitás valós idejű monitorozását, analizálását, visszajátszhatóságát végző (NetWitness) termékek is. Ez utóbbi megoldás hazai, nagyközönségnek szánt premierje az ITBN-en lesz látható. A Cisco határok nélküli hálózati megoldása olyan átfogó architektúra, amely magában foglalja a routing, a switching, a mobilitás és a biztonság területét, valamint a nagy kiterjedésű hálózatok optimalizálását. A termékportfólió kulcsfontosságú eleme Identity Services Engine (ISE), amely a Cisco TrustSec megoldás központi szabályfeldolgozója, és amely lehetővé teszi a szervezet egészére kiterjedő biztonsági szabályok hatékony kialakítását és felügyeletét.

A Juniper szakemberei idén egy teljes napot megtöltenek technológiai bemutatókkal és workshopokkal, amelyek keretében a Juniper megoldások sokszínűségével és lehetőségeivel közelről, a gyakorlatban szerezhetnek tapasztalatot az érdeklődők. A workshop-ok ezért az egyik VIP teremben mindvégig gyakorlat orientált technikai előadásokat fognak tartani rendszerintegrátor partnereikkel közösen.

Az idei évben a WSH szakemberei a VIP teremben tartanak folyamatosan előadásokat az informatikai biztonság aktuális témáival kapcsolatban. Az első téma a Junos Pulse Mobile Security Suite, egy apró program, amely széles körben nyújt megoldást a mobil eszközök biztonságát illetően. A második téma pedig egy sikertermék bemutatása, a Juniper Secure Access-é.

Kiberhadviselés és a kiberháború problémái igencsak feszegetik a biztonsági rendszerek határait és képességeit. Idén a Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ előadásából kiderül, hogy milyen küzdelmet folytatnak ma ezen a területen a CERT nemzetközi szövetséggel együttműködve függetlenül attól, hogy éppen biztonsági esemény előtt, közben vagy után járunk.

Mobileszközök védelme témájában a Noreg "Mobile Active Defense - Mobil kommunikációs eszközök hatékony védelme vállalati környezetben" címmel járja körbe a témát. A Neti előadásában a mobil eszközök adatvédelme kerül fókuszba, "Jön a tablet, megy az adat...? Üzleti hírszerzés elhárítása mobil környezetben" címmel.

A naplóadatok feldolgozásának és a biztonság működésének monitorozásában is érdekes előadások várhatók. A HP vállalati biztonsági területének technológiai szakembere Fabian Libeau egy teljes Workshop-ot szentel majd az ArcSight naplóelemző megoldás bemutatásának. A Balabittól pedig megtudjuk majd, hogy hogyan befolyásolják az informatika legfontosabb trendjei a naplózó és monitorozó megoldásokkal szembeni elvárásokat. Csatlakozva az ITBN jövőkutatási "programjához" az előadásban arról is szó lesz, hogy vajon milyenek lesznek a jövő naplózó eszközei.

A Kürt előadásából idén kiderül, hogy milyen módszerek léteznek a kockázatok kezelésére kockás papír nélkül. A teljes vállalati ICT portfolió automatizált műszaki kockázatelemzésének témáját dolgozza fel Marek Skalicky, a Qualys Kelet-Közép Európai menedzsere és Szegő Vilmos a Proyet Kft. Ügyvezetője. A BCM területen egy érdekes, gyakorlatias és merőben új megközelítést mutat be a Controll-IT, saját termékével. Előadásuk címe is sokat sejtet: "Tudod az első pofon a legnagyobb".

Nagy valószínűséggel állítható, hogy a hackerek támadásai és az ismeretlen elleni küzdelem köti majd le a jövő védelmi kapacitásainak jelentős részét. Michal Antoniak, Radwaretől is ezt jósolja "Be ready to defend against the Anonymous" című előadásában.

Az örök kérdés, a hálózatvédelem területe is hangsúlyt kap idén. Michael Hass, a WatchGuard munkatársa a tűzfal megoldások következő generációjáról értekezik majd. A HP pedig egy külön workshop keretében mutatja be a biztonsági szolgáltatásait technikai demók segítségével.

A tárhely optimalizáció és az email-ek kezelésének kérdése több biztonsági problémát vet fel. Erről a speciális területről hallgathatjuk meg Julian Suarezt, a Barracuda munkatársát, aki az email-ekhez történő hozzáférés és a compliance kérdését is érinteni fogja.

Biztonsági auditot sokféleképpen lehet csinálni. A fejlesztői tudással felvértezett Cloudbraker csapata vallja, hogy a biztonsági problémákkal való foglalkozás a mérnökitől és általában a megszokottól eltérő észjárást igényel. Ezért alkalmazta az AEGON Biztosító ezt a csapatot egy innovatív fejlesztési projektjében. A biztosító és a tanácsadó képviselői elmesélik, mit tartanak követendő mintának a tapasztalataik alapján.

A virtuális és cloud környezetek biztonsági problémáit a legjobb egy kézben tartan vagy egy technológiával minél több pontot lefedni. Erről beszél majd az ITBN-en a SafeNet régiós csatornáért felelős vezetője, Ondrej Valent.
A vállalati biztonság teljes körűsége is óriási gond a legtöbb szervezetnél. Michał Ceklarz, a SourceFire képviselője elmagyarázza nekünk, hogy milyen az "Agile Security" a vállalati biztonsági megoldások következő generációja.
A szakmai képzés a biztonság egyik legfontosabb témája, ezért is tart oktatási bemutatót a HP, ahol Nagy Zoltántól az Education üzletág vezetőjétől megismerhetjük a cég oktatási szolgáltatásait.

Évek óta mindig nagysikerű előadásokkal jelentkező Kingston ismét az ITBN vendége lesz, előadással és demóval is készülnek az eseményre.

Az ITBN legfrissebb program táblája a www.itbn.hu weboldalon a Programok menüpont alatt található.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény