FőoldalÜzletMTA MFA kutatótábor: diákok kóstolhatnak bele a tudósok életébe
2011. május 24., kedd ::

MTA MFA kutatótábor: diákok kóstolhatnak bele a tudósok életébe

A tudomány világának legdinamikusabban fejlődő ágazataiba, a nanotudományokba és a nanotechnológiába nyerhetnek bepillantást fiatal középiskolások Budapesten: a reálszakok népszerűsítése érdekében a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) idén nyáron negyedik alkalommal rendezi meg hagyományos nyári táborát, ahová a 10. és 11. évfolyamos középiskolás diákok pályázhatnak. Bár a kutatóintézet a ki nem fizetett pályázati támogatási pénzek miatt az életbenmaradásért küzd, mindent megtesz azért, hogy a jövő generációjának figyelmét a piacképes tudás megszerzésére irányítsa

A műszaki- és természettudományokra fogékony középiskolások immár negyedik alkalommal vehetnek részt az MTA MFA rendhagyó nyári tudományos táborában, amely izgalmas kísérletekkel valódi bepillantást enged az ott folyó kutatásokba. A jelentkezők közül kiválasztott mintegy 20 fiatal kap lehetőséget, hogy a nyári szünet elején, június 27. és július 1. között közreműködjön a kutatóintézet napi munkájában. Az MTA MFA sokféle témában nyújt lehetőséget az elmélyedésre, a fizika, a kémia, a biológia, a matematika és a mérnöki tudományok határterületein, legtöbbször multidiszciplináris megközelítésben. A diákokat kivétel nélkül valódi, aktuális kutatási témákba vonják be, így reális kép alakulhat ki bennük arról, hogy iskolai tanulmányaikból mi és hogyan hasznosul az életben. Kutatóintézeti munkájukat gondos szakmai (mentori) irányítás mellett végzik, ráadásul több kutatócsoporttal is kapcsolatba lépve megtapasztalhatják, hogy a modern természettudományok művelése nem egymástól elszigetelt emberek szélmalomharca, hanem valódi csapatjáték, amelyben azok jutnak gyorsabban előre, akik megtanulják felhasználni és megbecsülni a mások által elért eredményeket is. A táborba ezért nemcsak egyének, de összeszokott párok, barátok is jelentkezhetnek.
A választható tudományos témák széles körére jellemző, hogy akad közöttük tisztán elméleti jellegű kvantummechanikai, vagy éppen az evolúció számítógépes modellezésére támaszkodó feladat, de vannak olyan összetett kísérleti területek is, mint a holográfia és az ellipszometria. Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő területe, a nanotechnológiai megmunkálás is a választható területek között van, de olyan alkalmazás-közeli témákkal is találkozhatnak a diákok, mint a mikrotechnológiai-szenzorika.
"Intézetünk megfeszített erővel próbál úrrá lenni a Nemzeti Innovációs Hivatal jogelődjével, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel kötött szerződések késedelmes kifizetéseiből adódó finanszírozási problémákon. A nehézségek ellenenére idén is saját költségvetésünkből oldjuk meg a diákok ellátását. A műszaki és természettudományok népszerűsítése és az érdeklődés felkeltése az egyetlen út hazánk nemzetközi mezőnyhöz történő felzárkóztatásához." - hangsúlyozta Dr. Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója, majd hozzátette: "A korábban itt táborozott diákok az egyetemeken remekül veszik az akadályokat, sorra nyerik a hazai tanulmányi versenyeket, és szerencsére környezetüket is "megfertőzik" a tudásvággyal."
A táborba kerülő fiatalok számára az MTA MFA biztosítja az ingyenes utazást, a szállást, és étkezést, a részvétel ugyanakkor nem automatikus. A jelentkezők közül az intézet neves szakemberei a beküldött pályázatok alapján választják ki a legrátermettebb fiatalokat. Jelentkezni fiúknak-lányoknak az egész Kárpát-medencéből lehet, a jelentkezési határidő 2011. június 06.

Jelentkezési feltételek

Az MTA MFA-ról és a nyári iskoláról bővebben

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény