FőoldalÜzletKincsvadászat a budapesti utcákon
2011. május 11., szerda ::

Kincsvadászat a budapesti utcákon

Cél: szórakozva tanulni az unióról, a modern technológia segítségével Egy valós és virtuális térben zajló kincskereső játék indul fiataloknak az Európai Unió Bizottságának szakmai támogatásával. A www.budapestibarangolo.eu oldalon található kincskereső játék során három héten át Budapest utcáit járják majd a "kincsvadászok", hogy GPS-koordináták segítségével az épületekről megfejtett betűkkel eljussanak a kincses ládát feltörő kód megfejtéséig, amely egy 27 betűből álló Európai Uniós fogalom

Az egyre modernebb számítástechnikai készülékek, a folyamatosan növekvő szélessávú internethasználat miatt jócskán megváltoztak a diákok preferenciái. Ma már a téri padokon töltött beszélgetések helyét részben átvette a chatelés. A szociális tér egyre inkább az interneten keresztül fűzi össze az embereket.

Az Európai Unió felmérései szerint az unióban a 16-24 éves korosztály 90 százaléka legalább hetente egyszer használja az internetet, ugyanezen felmérés szerint a teljes magyar internethasználó lakosság fele naponta többször is szörföl a világhálón. Az információk az internet segítségével ugyan jobban hozzáférhetőek az emberek tudása azonban nem feltétlenül bővül ezzel együtt. A fiatalok körében ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy inkább szórakozásra, játékra használják a gépeket, mint tanulásra.

A szórakozva tanulást kívánja az európai e-kiválósági díj 2011-es platinadíjasa és a Leggyermekbarátabb honlapok versenyének 2011-es szakmai és közönségdíjasa, az Egyszervolt.hu, illetve az Organic Communications kommunikációs ügynökség és a Brussels Consulting, megvalósítani a fiatalok körében, a ma útjára induló programsorozat keretein belül. A program szakmai támogatója az Európai Unió Bizottságának magyarországi képviselete, együttműködő partnere a Djuice, az Intel a Műcsarnok és az Albacomp.

"Az idei év első fele az Európai Unió magyar elnökségéről szól, ez pedig megfelelő alapot ad ahhoz is, hogy a fiatalok tudását felfrissítsük, de még inkább kialakítsuk az Unióval kapcsolatban. Ehhez pedig olyan, általuk főként szórakozásra használt eszközöket hívunk segítségül, mint az internet, vagy az okostelefonok" - mondta Belényesi Pál, az Egyszervolt.hu stratégiai igazgatója, majd hozzátette, "Nem az a legfontosabb, hogy ebben a versenyben ki nyer, hanem az, hogy a kikutatott tudást hogyan tudják a versenyzők játékosan megszerezni és megtartani. Ha a projekt megfelelő fogadtatásban részesül, elindulunk egy országos méretű játékkal is, még 2011-ben."

A játék tulajdonképpen a kincskereséshez hasonlít, csak itt nem egy nagy "X" jelöli a helyet, hanem egy GPS-koordináta, amellyel egy-egy betűt kell megkeresni. A 27 helyszínen begyűjtött betűk pedig megadják a végső megfejtést, egy Európai Uniós fogalmat. A játékosok május 9-től, a www.budapestibarangolo.eu honlapon regisztrálhatnak két kategóriában: a 14 év alattiak, valamint a 15-18 évesek.
A kategóriák között a különbség a megválaszolandó kérdések nehézségében rejlik. Minden egyes feladatkör egy EU tagországhoz kapcsolódik és három kérdésből áll. A kérdések tematikája a tagországok uniós szerepéhez és kulturális-természeti kincseihez kapcsolódik.

"A kérdések megválaszolása online történik. Ha a válaszok helyesek, akkor a játékosok kapnak egy GPS-koordinátát, amelyet az okostelefonok, vagy más, helymeghatározó rendszer segítségével fel kell keresniük. A koordinátán található épület falán lévő tábláról le kell olvasnia az előre meghatározott számú betűt vagy karaktert" - mondta Paul Ágnes, az Organic Communications ügyvezetője.

Az első kérdések kiosztása május 9-én kezdődik, ezt követően a játék három lépésben zajlik. Egyszerre kilenc feladatkört - azaz 9 tagországhoz tartozóan, országonként 3-3 az Európai kérdést - kapnak meg a versenyzők, 3 héten keresztül. "Reményeink szerint a játékkal a fiatalok is bepillantást nyerhetnek Magyarország európai uniós ügyeibe, illetve közelebbi képet kaphatnak az Unió működéséről, de ezzel együtt a főváros olyan kulturálisan kiemelt részein is megfordulhatnak, ahová egyébiránt ritkán járnak" - tette hozzá Pintér Róbert, az Egyszervolt.hu ügyvezetője.

A verseny végén a következő nyeremények kerülnek kiosztásra:

- Digitális oktatási anyagok 1.000.000 Ft értékben,
- ClassMate PC-k,
- Művészeti ajándékcsomagok 75.000 Ft értékben,
- Múzeumi belépőjegyek,
- Djuice ajándékok.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény