FőoldalÜzletA femtocella-technológia premierje Magyarországon
2011. május 09., hétfő ::

A femtocella-technológia premierje Magyarországon

Magyarországon elsőként a Vodafone hálózatában válik elérhetővé a femtocella-technológia. A mobilszolgáltató új terméke, a Vodafone Mini Bázis gyakorlatilag egy magán bázisállomás, amely nehezen elérhető - például földalatti - helyiségekben is képes 3G/HSDPA hálózat létrehozására, így ott lehetőség nyílik a mobiltelefonálásra és a mobilinternetezésre is

A Mini Bázis segítségével 3G/HSDPA hálózatot lehet biztosítani az üzleti felhasználóknak azokban a belterekben, pl. borászatok pincéiben, mélygarázsokban, ahol a Vodafone-nak a hálózatmodernizáció során tervezett 99%-os lefedettsége dacára sem érhető el a beltéri 3G lefedettség. Az eszköz vezetékes internetkapcsolattal működik, és lefedettséget nyújt mobiltelefonáláshoz, valamint mobil eszközön történő internetezéshez is.

A Vodafone Mini Bázist az elektromos hálózathoz történő csatlakoztatást követően egy helyhez kötött internet hozzáférést biztosító routerhez kell csatlakoztatni, ami így 3G/HSDPA magánhálózatot hoz létre. Az eszköz hang- vagy adathívásra (pl. mobilinternet) egyaránt használható. Az így létrehozott 3G lefedettség hatósugara készüléktípustól függ: a vállalati Mini Bázis hatósugara 80-100 méter, amely egy nagyobb családi házat, vagy egy 100nm-nél nagyobb kétszintes irodát is képes térerővel ellátni. A kisüzleti Mini Bázis hatósugara 30-40 méter, ez kiválóan alkalmas lakások, kisebb családi házak és 60-70 nm-es irodákban maximális 3G jel megteremtésére. A hatósugarat a helyi adottságok (pl. az épület szerkezeti elemei, fal és födém vastagság, vagy fémszerkezeti elemek) befolyásolhatják. A Vodafone vállalati magán bázisállomásának ára nettó 115 900 forint, míg a kisüzleti femtocell eszköz már nettó 29.900 forintért megvásárolható.

A Vodafone Mini Bázis használatához a végfelhasználónak Vodafone előfizetéssel rendelkező 3G képes telefonnal, okostelefonnal, táblagéppel vagy mobil szélessávú modemmel kell rendelkeznie. A femtocell-lel bonyolított hang- és adatforgalom díjazása a végfelhasználó által használt Vodafone tarifacsomagra érvényes díjszabás szerint történik.

Egy Mini Bázis vállalati eszköz egyidejűleg 8, míg a kisüzleti eszköz 4 párhuzamos hang- vagy adatkapcsolatot tud kezelni. Használata földrajzi területhez kötött, kizárólag a vásárláskor az ügyfél által a Magyar Köztársaság közigazgatási területén belül meghatározott címen működik. A beállított cím az országhatárokon belül a későbbiekben - pl. költözés esetén - módosítható. A tervek szerint még az idén nemcsak a nagy- és kisvállalati ügyfélkör, hanem az egyéni előfizetők számára is elérhető lesz a szolgáltatás.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény