FőoldalÜzletOpen Source 2011 - Technológiák harca
2011. február 16., szerda ::

Open Source 2011 - Technológiák harca

Február 24-én az Aréna Plaza Cinema Cityben rendezi meg az IDG Hungary Kft. B2B brandje, a Computerworld az Open Source 2011 - Technológiák harca című konferenciát. A szervezők, valamint a rendezvény támogatói sajtótájékoztatón ismertették a rendezvény célját és programját

A nyílt forráskódú megoldások kihasználtsága hazánkban még mindig nem érte el azt a szintet, amelyet a benne rejlő üzleti és technológiai lehetőségek indokolttá tennének. A rendezvény elsődleges célja éppen ezért az, hogy a hazai piac potenciális felhasználóinak - legyenek azok mikrovállalkozások, kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok vagy kormányzati intézmények - bemutassa az open source rendszerek kínálta lehetőségeket, előnyeiket, korlátaikat.

A múlt év végén bemutatott kormányzati IKT-stratégia, a Digitális Megújulás Cselekvési Terv egyik fontos célja a nyílt forráskódú szoftverek részarányának növelése a kormányzati szektorban, amely jelenti egyrészt a nyílt forráskódú operációs rendszert futtató kormányzati számítógépek, másrészt a nyílt forráskódú szoftvereket használó (pl. Openoffice.org) kormányzati alkalmazottak arányának növelését. Ennek a kormányzati célnak a fontosságát kívánta hangsúlyozni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára, dr. Nyitrai Zsolt, amikor elvállalta a rendezvény védnökségét.

A konferencia délelőtti ülésén előadást tart több fontos piaci szereplő mellett Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára, az ODFA (Open Ducument Format Alliance) Magyarország képviselője, valamint dr. Telek Eszter szofverlicenc-szakértő is.
Délután három szekcióban folyik majd a munka. A vállalati szekcióban szó lesz az oktatás szerepéről, az open source nemzetközi helyzetéről, a nyílt forráskódú rendszerekhez adható vállalati szolgáltatásokról, a Drupal Commons rendszer vállalati környezetben való alkalmazásáról, valamint az open source rendszerek auditjáról.

A kormányzati szekcióban az érdeklődőknek Fekete Gábor e-kormányzatért felelős helyettes államtitkár (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) mutatja be, hogyan illeszthető az e-kormányzati koncepcióba a nyílt forráskód. Az előadók emellett folyó projekteket, innovatív fejlesztéseket is bemutatnak, és persze szóba kerül az örök kérdés: hogyan lehet spórolni a nyílt forráskódú rendszerekkel.
Mivel a nyílt forráskódú rendszerek motorjai a fejlesztők, külön szekció foglalkozik az open source fejlesztés kérdéskörével. Szóba kerül itt a technika, a fejlesztési modellek, valamint az üzlet, azaz arról beszélgetnek majd, hogy hol térülhet meg a nyílt forráskódba fektetett munka.

A konferenciára elsősorban a vállalati és állami szféra azon szakembereit, döntéshozóit várják a szervezők, akik gazdaságos megoldást keresnek IT-problémáikra, és érdeklődnek a nyílt rendszerek kínálta lehetőségek iránt.
A fejlesztők számára pedig olyan fórumot kívánnak biztosítani, ahol a különböző projekteken dolgozó szakemberek megoszthatják egymással tapasztalataikat, szélesíthetik látókörüket.

A konferencia látogatása ingyenes.

Az ISACA Budapest Chapter tagjai a konferencialátogatásról igazolást kérhetnek, melyet felhasználhatnak CPE pontok gyűjtéséhez.

A konferenciához kapcsolódóan a Computerworld pályázatot hirdetett, amelyben Az elmúlt év legjobb open source projektje címre lehet pályázni (a részleteket a computerworld.hu oldalon találják meg az érdeklődők). A pályázat beadási határideje február 16. A beadott pályázatokat egy szakújságírókból és szakmai szervezetek képviselőiből álló zsűri értékeli. A díjat az Open Source 2011 konferencia záróünnepségén adják át.

A rendezvény támogatói:
ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft.
4D Soft Számítástechnikai Kft.
BalaBit Security Kft.
IBM Magyarország
IQSYS Informatikai és Tanácsadó Zrt.
Linux Akadémia
MultiRáció Kft.
Novell Magyarország
Open SKM Agency Kft.

A rendezvényt támogatja még az ODFA Magyarország. Kiállító partner: Alerant Zrt., Multip. Szakmai partner: a Vezető Informatikusok Szövetsége és az ISACA Budapest Chapter.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény