FőoldalÜzletLégtisztítási nagyüzem a kis iskolában, Kolontáron
2011. február 15., kedd ::

Légtisztítási nagyüzem a kis iskolában, Kolontáron

A kolontári diákoknak a vörösiszap katasztrófa miatt eddig Ajkán kellett tanulniuk. Mivel Kolontáron a levegő károsanyag-koncentrációja már jó ideje az egészségügyi határérték alatt van, január 31-én a falu 13 alsó tagozatos tanulója biztonsággal vehette ismét birtokba az épületet

Az iskola tökéletes levegőszűrését biztosítandó és ezáltal az egészségügyi kockázatot minimálisra csökkentendő 3 db MC707-es fotokatalitikus légtisztítót is üzembe állítottak, így a két tantermes intézmény minden fontos közösségi terébe jutott egy-egy.

A belső, megszűrt légtér tisztaságának megőrzésére fokozottan ügyelnek: a gyerekek számára kötelező a váltócipő, csak szélcsendes időben szellőztetnek, a takarítók pedig csak vizes feltörléssel dolgozhatnak.

Az adományozó Daikin McQuay Magyarország Kft. munkatársa a légtisztítók üzembe helyezésekor - az új gépekre csodálkozó diákok spontán kérdéseire válaszolva - rögtönzött környezetvédelmi órát és bemutatót is tartott. Elmondták, hogy a különleges szerkezetek képesek kiszűrni a levegőben szálló, szabad szemmel nem is látható virágporokat, baktériumokat, vírusokat és a porszemcséket. Azokat a szennyeződéseket is, amelyek a vörösiszap áradásakor jöttek, és belégzésük veszélyes lehetne az egészségre, ha "azok a masinák mágneses erejükkel be nem szippantanák őket".

Soháné Csóka Zita, igazgató elmondta, hogy az MC707-es légtisztítók a kis iskola területén nagyüzemben dolgoznak, hiszen éjjel nappal be vannak kapcsolva. Ennek ellenére - a készülékek energiatakarékosságát bizonyító műszaki paraméterek ismeretében - nem tart a villanyszámla drámai mértékű emelkedésétől. Kiemelte, hogy a termekben elhelyezett gépek hangtalan működésükkel sem a gyerekek figyelmét, sem a tanárok munkáját nem zavarják.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény