FőoldalÜzletSpeedstar3000 - magyar fejlesztés a nyomtatóiparban
2011. február 15., kedd ::

Speedstar3000 - magyar fejlesztés a nyomtatóiparban

Világújdonság a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának fejlesztésében

Speedstar3000
A világon egyedülálló intelligens nyomtatót hozott forgalomba az OWN-X Kft., melyhez az elektronikus egységeket és az intelligenciát biztosító szoftver fejlesztését a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának munkatársai végezték. A termék széleskörű ausztrál-amerikai-magyar tudományos és technológiai együttműködés eredményeként valósulhatott meg. Az alapnyomtató eszközt, a 70.000 fúvókából álló nyomtatófejet Amerikában a San Diego-i székhelyű Memjet Labels Inc. cég készítette. A nyomtatófej, jelenleg a színes nyomtatás minden minőségi, sebességi és ár paramétere szempontjából a világon egyedülálló megoldást jelent. A legkülönfélébb nyomtatási igényeket nehéz ipari környezetben is biztosítani képes elektronika és szoftver léthozása a magyar partner feladata volt. Ehhez az OWN-X Kft. vezetői, Dr. Jules Farkas és Kozmann György Zoltán Veszprémben találták meg a szakembereket, akik a fejlesztéseket elvégezték, hiszen a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar oktatóinak kutatási és fejlesztési tevékenységének eredményei több nemzetközi élvonalbeli projektben hasznosulnak.

Fejlesztések a Műszaki Informatikai Karon
A Műszaki Informatikai Kar az intelligens nyomtató teljes fejlesztési folyamatát végigkísérte az innovációtól a gyártásig. A gyártást kereskedelmi mennyiségben a karral tudományosan is együttműködő Innomed Zrt. végzi. Az intelligens, azaz a gyorsan változó igényekhez gyorsan alkalmazkodni képes nyomtató tervezését és a végső ipari termékké alakítását jórészt a Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék munkatársai végezték Dr. Juhász Zoltán egyetemi docens vezetésével. Kidolgozták a vezérlő elektronikát és az igényekhez alakították a mechanikát. Olyan prototípus készült, amely a legkülönbözőbb felhasználók hatékonyságát növeli. A vonalkódok, a terméket kísérő információhordozók ma már a termelés és kereskedelem minden területén jelen vannak. A színes, kiváló minőségű termékkísérő címkék szerepe is megnövekedett, ezért a hazai és nemzetközi bemutatkozást követően az új nyomtatót gyorsan befogadta és elismerte a piac, amit kifejez a rendelések számának gyors növekedése.

Előnyök

A termék a nyomtatástechnológiai és informatikai adottságai miatt jelent áttörést a nyomtatópiacon, hiszen szolgáltatási színvonala minden eddiginél magasabb, amit technológiai fejlettségével ér el. Az intelligenciájából következően változó tartalommal képes nagy felbontású színes képeket nyomtatni, széles mérethatárok között, minden eddiginél olcsóbban. Ezen feladatok együttes megvalósítására eddig egyetlen gép sem volt képes.
Néhány jellemző paraméter:
  • 1 másodperc alatt kinyomtat egy A/4-es oldalt, hatvanat percenként, úgy, hogy minden lap más => 1 óra alatt több mint egy kilométernyi adat nyomtatására képes
  • 1600 dpi nyomtatási minőség, a legmagasabb az iparban
  • alacsony működési és előállítási költségek
  • egyszerű kezelhetőség

A K+F munka példás hatékonysága
Egy évvel ezelőtt kezdődött a projekt Amerikában, majd a prototípus kidolgozása következett, az elektronikát, a szoftvert és a mechanikát párhuzamosan fejlesztették, októberre el is készült. A termékbemutató nagy sikert aratott számos szakmai fórumon, Chicagotól Moszkváig. 2010 végén az OWN-X elkezdte az értékesítést, 2011-ben az OWN-X vezetői már 3000 darab forgalmazására készülnek. A cég a munkát tovább folytatja a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karával, a készülék továbbfejlesztését és egy készülékcsalád kialakítását tervezik. A több kontinensen átívelő projekt gyors megvalósulása példázza a résztvevő szervezetek együttműködésének hatékonyságát.

www.speedstar3000.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény