FőoldalÜzletPalládium helyettesítő ötvözetet készítettek Japánban
2011. január 05., szerda ::

Palládium helyettesítő ötvözetet készítettek Japánban

Hiroshi Kitagawa, a Kiotói Egyetem professzora és csapata bejelentette, hogy nanotechnológia alkalmazásával ródiumot és ezüstöt elegyítve létrehoztak egy új anyagot, amely hasonló tulajdonságokkal bír, mint a számítógép, mobiltelefont, LCD tévék és katalizátorok előállításához nélkülözhetetlen palládium

A tudósok az egyébként ötvözetet nem képző ródiumot és az ezüstöt magas hőmérsékletű alkoholban addig keverték, amíg a két fém atomi szinten el nem elegyedett egymással. Az új anyag forradalmasíthatja az elektronikát, hiszen a palládium ritka és drága fém. Értéke ahhoz becsülhető, mint amit az embereknek a történelem során korábban az arany jelentett.

A japán ipari minisztérium megnevesített 31 ritkán előforduló fémet (beleértve a palládiumot és a lítiumot), amelyeket fontos szerepet játszanak a legkorszerűbb ipari termékek, mint például elektronikus készülékek és akkumulátorok gyártásában. Ezek közül 17 az ún. ritka földfémek csoportjába tartozik. Ezzel az volt a céljuk, hogy megoldást keressenek a nyersanyag forrásokban szegény Japán számára a Kínától való jelentős függőség oldására. (Esetünkben meg kell jegyezni, hogy a legnagyobb palládium lelőhelyek Dél-Afrikában és Oroszországban vannak.)

Kitagawa professzor reméli, hogy a nanotechnológia alkalmazásával további új ötvözetek lesznek létrehozhatók.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény