FőoldalÜzlet2,5 milliárd eurót szán az EU a 2 nm alatti chipek fejlesztésére
2024. május 22., szerda ::

2,5 milliárd eurót szán az EU a 2 nm alatti chipek fejlesztésére

Bár a kb. 1000 milliárd forintnak megfelelő összeg soknak tűnik, az USA egyedül ennek a tízszeresével támogatta már meg az iparágát.

imec mod

Vezető európai kutatólaboratóriumok összesen 2,5 Mrd € támogatást kapnak egy olyan kísérleti projekt megvalósítására, amely a fejlett félvezetők következő generációinak fejlesztését és tesztelését tenné lehetővé. Ezen belül a belga központú IMEC (Interuniversity Microelectronics Centre) fogja össze majd a 2 nanométer alatti chipek kísérleti gyártását. A programban részt vesz a francia CEA-Leti, a német Fraunhofer, a finn VTT, a romániai CSSNT, az ír Tyndall Institute is. Az IMEC biztosítja az európai ipar, a tudósok és az induló vállalkozások hozzáférését is olyan technológiákhoz, amelyek tesztelése és kutatási célú alkalmazása külön-külön túl költséges lenne bármelyiküknek.

Az IMEC a nanoelektronika és a digitális technológiák területén Európa legnagyobb független kutatóközpontja. Jelentős finanszírozást kap nem csak a különböző uniós forrásokból, de a flandriai kormányzaton túl olyan iparági szereplőktől is, mint a félvezetőipari gyártóberendezések piacának kulcsszereplője, a holland ASML. Az IMEC vezérigazgatója szerint a beruházás mennyiségileg és sebességét illetően is érdemben felgyorsítja az innovációt, ami erősíti az európai chipek ökoszisztémáját, és az autóiparon, a távközlésen vagy az egészségügyön keresztül hozzájárul az európai gazdasági növekedéshez.

A program a 43 Mrd € nagyságú European Chips Act keretében valósul meg. Az EU az Unió határain belül zajló félvezetőgyártás felfuttatását célozza vele, ellensúlyozva Kína, az Egyesült Államok és más kormányok törekvéseit, hogy a koronavírus-járvány tanulságait levonva hasonló módon erősítsék saját iparukat. A Chips Act támogatások eredményeként az EU már 2030-ra a korábbi duplájára, 10-ről 20 százalékra akarja emelni piaci részesedését a globális félvezetőiparban.

Forrás: www.imec-int.com
Kép: www.imec-int.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény