FőoldalRendszerintegrátorFolyamatállapotok egyértelmű jelzése
2019. március 28., csütörtök ::

Folyamatállapotok egyértelmű jelzése

Egy vállalat alapigénye, hogy a gépek és berendezések kihasználtsága jó legyen és hatékonyan működjenek. A termelőeszközök üresjárata és állásideje nem járul hozzá a gazdasági sikerekhez. A gyártástervezők igyekeznek ezért minimálisra csökkenteni a kieső időket. Ahhoz, hogy szükség esetén gyorsan beavatkozhassanak, fontos egyértelműen jelezni a folyamatok állapotát

Ez érvényes a rutinfolyamatokra, és ugyanígy a nem tervezett vagy előre nem látható eseményekre, egészen a vészhelyzetekig. Ezeknek a jeleknek olyan egyértelműeknek kell lenniük, hogy a munkatársaknak olyankor is intuitív módon kell felismerniük őket, amikor a gyártócsarnokban feszült vagy stresszes helyzet uralkodik. A technika mai állása szerint erre jelzőoszlopokat használnak. Ilyenkor fontos azoknak a színeknek a használata, amit az emberek egyébként is bizonyos szituációkkal hoznak összefüggésbe. Egy egyszerű példa a gyalogosközlekedési lámpa: a zöld a „mehet”, a piros az „állj”. Ugyanígy minden gépkezelő felismeri, hogyha a gép státuszát zöld lámpa jelzi, akkor „normálállapotban” van, a pirosnál pedig veszélyt jelentő állapotra kell gondolni.
Bizonyos helyzetekben nem elég a tisztán csak vizuális jelzés a gépkezelők tájékoztatásához, és ezzel az első lépés megtételéhez az állásidő csökkentésére. Az épített környezet vagy a fényviszonyok is megnehezíthetik a vizuális érzékelést. Ebben az esetben szükséges az akusztikus jelzés is, mivel más érzékszervet szólít meg a célszemélyeknél.
A Murrelektronik Modlight Pro-szériájának új, 50 vagy 70 milliméteres jelzőoszlopait igény szerint egyedileg akár 5 színelemmel is össze lehet állítani. A fent említett piros és zöld szín mellett sárga, kék és színtelen elemek is kaphatók. A folyamatállapotok jelzését meghatározhatják például a gépekre vonatkozó szabvány (IEC 60204-1) előírásai alapján.

A jelzőoszlopok színes elemeit egy bajonettzár segítségével, szerszám nélkül, egyetlen kézmozdulattal összeilleszthetik

A színes elemeket egy bajonettzár segítségével, szerszám nélkül össze lehet illeszteni, a lehető legrövidebb idő alatt. A praktikus csatlakozókat színkódokkal láttuk el, és a lámpatest színét reprezentálják. Ezzel is csökkentik a hibalehetőséget az összeszereléskor. A Modlight Pro gyakran használt színösszeállításai készre összeszerelt jelzőoszlopként is kaphatók.
Az innovatív és energiatakarékos LED-technológiának köszönhetően nem kell többé égőt cserélni. A LED-ek élettartama nagyon magas és legalább 40 000 órán át teljes fényerővel világítanak. Ezt követően is csak minimálisan csökken az intenzitás, ami emberi szemmel alig érzékelhető. Ezzel az oszlopok nem igényelnek karbantartást a gép teljes élettartama alatt. Így időt és pénzt takarít meg. A reflexiós rendszer továbbfejlesztett elrendezése az előző modellhez képest biztosítja, hogy a folyamatállapotok nagy távolságból is jól felismerhetők legyenek.
Akusztikus jelzéshez beépíthető egy hangjelző modul. A Modlight Pro-ra kell felhelyezni záróelemként, az alapelem fedele helyett. A hangjelző szirénáját úgy alakították ki, hogy minden irányból jól hallható legyen. Egy dipkapcsolóval minden jelzőoszlopon négy hangból lehet választani. Ennek köszönhetően világosan meg lehet különböztetni a gépeket, ha egy csarnokban több is található. A hangerőt is különféleképpen lehet beállítani. A 90 dB-es maximális hangerő biztosítja, hogy a hangjelzések nagy zajszint mellett is egyértelműen észlelhetők legyenek.

Modlight Pro alkalmazás közben

A zárt kialakításnak köszönhetően a Modlight Pro jelzőoszlopok az IP65-védelmi besorolásnak megfelelően szigeteltek. A nagyszámú engedélynek és a vibrációval szembeni jó tűrőképességnek köszönhetően az egész világon használhatók és széles körű felhasználási lehetőséget nyitnak meg az ipari ágazatokban és még azon túl is. A jelzőoszlopok alkalmasak például az épületautomatizáláshoz is. A jelzőoszlopokat M12 dugós csatlakozóval szállítjuk. Különlegessége a mágneses láb, amivel az oszlop gyorsan felszerelhető és ideiglenesen gyorsan leszerelhető a szállításhoz. A teljesen sima felületnek köszönhetően az oszlopok nagyon könnyen tisztíthatók.

A Murrelektronik Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény