FőoldalRendszerintegrátorA világ első lítiumion akkumulátor megoldása tengeri olajfúró toronyhoz
2019. január 07., hétfő ::

A világ első lítiumion akkumulátor megoldása tengeri olajfúró toronyhoz

A tengeri fúrótornyokat használó olaj- és gázkitermelési szektor hosszú távú fenntarthatósága a projektek költségcsökkentésének és környezeti terhelésének függvénye. A tengeri berendezések villamosítása terén komoly tapasztalattal rendelkező Siemens most jelentős újdonsággal járul hozzá a szektor fejlesztéséhez: a világ első, tengeri fúrótornyokhoz készült energiatároló (ESS) megoldásával

A Siemens BlueVault™ névre keresztelt, modern lítiumion akkumulátor alapú megoldását a Bergentől mintegy 120 kilométerre északnyugatra, az Északi-tengeri Nova olajmezőn, a Northern Drilling Ltd. által működtetett „West Mira” fúrótornyon helyezik üzembe. A Moss Maritime által tervezett, hatodik generációs, ultra-mélytengeri, félig merülő West Mira fúrótorony a világ első tengeri fúrótornya, amely lítiumion alapú energiatároló rendszerrel és alacsony kibocsátású (dízel-elektromos) áramtermelő megoldással működik majd. A megoldás négy átalakító-akkumulátor rendszert használ és 6 megawatt a maximális teljesítménye.

„A tengeri olajfúró tornyok energiatároló valamint áramtermelő és áramelosztó rendszerének integrálása nagyon fontos lépés a tenger olaj- és gázkitermelési ágazat környezeti fenntarthatóságának javítása irányába” – mondta Bjørn Einar Brath, a Siemens tengeri megoldások részlegének vezetője. „A tengeri fúrótornyok villamosenergia-fogyasztása jelentősen ingadozik a fúrás és dinamikus pozícionálás során. Az energiatároló rendszer bevezetésével lehetővé válik a dízelmotorok üzemidejének csökkentése, illetve működésük során az optimális üzemanyag-fogyasztás biztosítása. Mindez csökkenti a fúrótorony szennyezőanyag-kibocsátását.”

A BlueVault megoldás üzembe állításával, becslések szerint a West Mira fúrótorony fedélzeti dízelmotorjainak üzemideje 42 százalékkal csökkenthető, ami a CO2 kibocsátást 15 százalékkal, és az NOx kibocsátást 12 százalékkal szorítja vissza – abszolútértékben ez mintegy 10 000 személyautó éves kibocsátásának felel meg.

Az akkumulátorokat a fúrótorony dízel-elektromos generátorai töltik fel, az akkumulátorok hatékonyan használhatók a csúcsterhelési időszakokban és – abban a rendkívül valószínűtlen esetben, ha minden motor leállna – áramellátást biztosítanak a hajtóművek működéséhez.

A West Mira fúrótornyot a Northern Drilling megbízásából a Seadrill Norway Operations Ltd. üzemelteti. A Wintershall a berendezést a Nova olajmező hat kútjához rendelte meg. A szerződés 2019. harmadik negyedévi, korai kezdésre szóló opciót és follow-on opciókat is tartalmaz. Amennyiben az összes opciót lehívják, a West Mira várhatóan 2022. első negyedévig a Wintershall-nál működik majd. A Siemens továbbra is szorosan együttműködik a Seadrill Ltd-vel, biztosítva, hogy az innovatív hibrid áramellátás tökéletesen megfeleljen a létesítmény teljesítménybeli és megbízhatósági előírásainak.

A West Mira fúrótornyon alkalmazni kívánt energiatároló megoldás már bevált és máshol is használt technológián alapul – eddig világszerte több mint 60 tengeri járművön állították üzembe, többek közt a világ első, MF Ampere elnevezésű elektromos teherkompján Norvégiában. A Siemens üzleti stratégiájában továbbra is fontos szerepet játszanak a nehéz tengeri működési körülmények közé szánt, alacsony kibocsátású megoldások, és ennek jegyében a társaság Norvégiában a közelmúltban egy teljesen robotizált és digitalizált gyárat nyitott, ahol a tengeri olaj- és gázkitermelési szektor számára fejlesztenek és gyártanak energiatároló megoldásokat.

„Várakozásaink szerint ez a piaci szegmens jelentős bővülés előtt áll, ezért komoly beruházásokat eszközöltünk a biztonságos és megbízható ESS megoldások terén, és akkumulátormodul-gyártó üzemet létesítettünk a norvégiai Trondheimban” – tette hozzá Brath. „Az üzem fontos szerepet játszik majd a hatékony olaj- és gázkitermelési megoldások iránti, egyre növekvő globális kereslet kielégítésében, és a tengeri olaj- és gázkitermelés környezetszennyezésének csökkentésében."

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény