FőoldalRendszerintegrátorÜzemi eszközök hatékony kezelése
2017. augusztus 21., hétfő ::

Üzemi eszközök hatékony kezelése

A Simatic PDM karbantartó állomás 2.0 változatával a Siemens ideális megoldást kínál az intelligens terepi készülékek állapotainak hatékony felügyeletéhez, függetlenül az alkalmazott automatizálási és vezérlő rendszertől. A berendezések rendszerbe történő illesztése a DD/EDD (eszközleírás/elektronikus eszközleírás) technológián alapszik. A terepi eszközök diagnosztikai, paraméterezési és állapotadatait ciklikusan olvassa ki, és világos elrendezésű formátumban írja le a karbantartó állomás

Az export funkció használatával az összegyűjtött adatok továbbítása is lehetséges a vállalatirányító vagy felhő alapú állapot-megfigyelő rendszerek felé további feldolgozás céljából. A 2.0 változat továbbfejlesztése a Namur NE 105, NE 107 és NE 129 ajánlásának megfelelően történt.

A karbantartó állomásnál a Simatic Process Device Manager (folyamat- és eszközkezelő: PDM) képezi az okos terepi készülékek adat- és állapotfigyelésének alapját. A Simatic PDM univerzális, gyártósemleges eszköz, amit az intelligens terepi készülékek és alkotóelemek projektbe szervezéséhez, paraméterezéséhez, üzembe helyezéséhez és felügyeletéhez használnak. Az intelligens mérőműszerek diagnosztikai, állapot- és paraméteradatokat szolgáltat a Simatic PDM karbantartó állomás számára, ahol ezeket az információkat feldolgozzák és olyan funkciókkal egészítik ki, mint például áttekintő és a munka előrehaladását tükröző listák; áttekintő, szegmentális és részletes képek; állapot bejegyzések; paraméteradatok archiválása; globális és készülék-specifikus üzenet listák; valamint a terepi készülékekből kinyerhető információk ciklikus kiolvasására vagy exportálására szolgáló funkciók.

A karbantartó és szervizelő rendszert úgy tervezték, hogy a kis- és középvállalkozások ugyanúgy használhassák, mint azok a termelő üzemek, amelyek tevékenységi köre a hibridvagy biogáz feldolgozással, a szennyvízkezeléssel, továbbá a jármű ipar vagy a papírgyártásban alkalmazott festősorokkal kapcsolatos. A Simatic PMD karbantartó állomás specifikus üzemrészekben is alkalmazható. A Simatic PDM karbantartó állomás 2.0 verziója bárhol használható, ahol intelligens terepi készülékek üzemelnek. A rendszert 500 terepi készülékig optimalizálták továbbá lehetőség van több Simatic PDM karbantartó állomás összekapcsolására is egy üzemen belül.

Simatic automatizálási állomásokkal felszerelt termelő üzemeknél a Simatic PDM karbantartó állomás közvetlenül csatlakozik a terepi busz hálózatra, így az automatizálási állomásokon keresztül kommunikál az alacsonyabb szintű terepi buszrendszerek készülékeivel. Továbbá ha közvetlen hozzáférés nem lehetséges, külön hálózat is létrehozható a terepi készülékekhez.

A Simatic PDM karbantartó állomás ugyanazokat a funkciókat és felhasználói vezérlést kínálja, mint a Simatic PCS 7 karbantartó állomás, amelyet olyan nagyüzemi méretű alkalmazások esetén javasolnak, ahol a Simatic PCS 7-et használják vezérlő rendszerként. "A Simatic PDM karbantartó állomás 2.0 verziójának jellegzetes tulajdonsága, hogy a Simatic PCS 7-től függetlenül alkalmazható. Még akkor is, ha nem szerves része egy Simatic PCS 7 projektnek, a karbantartó állomás használhatja a Simatic S7/PCS 7 projekt meglévő infrastruktúráját vagy létrehozhatja saját kommunikációs infrastruktúráját" - jelentette ki Holger Rachut, a Siemens termékmenedzsere. "A terepi eszközök csatlakoztatásának módjától függetlenül alkalmazható például Profibus DP / PA, Profinet, HART vagy ethernet alapú átvitel" - tette hozzá Rachut.

A kompakt kivitelű Simatic PDM karbantartó állomás rugalmas és bővíthető eszköz. Akár egyetlen projekten belül is többször vehető igénybe különféle feladatok céljára, például lehet üzemegységek diagnosztikai állomása vagy kiválasztott terepi készülékek adatgyűjtő berendezése. Adatgyűjtő berendezésként a Simatic PDM karbantartó állomás lehetővé teszi az azonosító, esemény- és paraméteradatok ciklikus begyűjtését, majd továbbítását a megfelelő adatkiértékelő rendszerek felé.

Az NE 107 számú ajánlásában a Namur négy állapotjelzést definiált, amelyeket minden terepi készülék esetén szabványosított alapesetként kell használni: eszköz meghibásodása, karbantartás szükséges, nem felel meg a specifikációnak és funkció ellenőrzés. Ez lehetővé teszi, hogy a konkrét típustól vagy gyártótól függetlenül azonos állapot-megjelenítést alkalmazzanak minden terepi eszköznél a DD/EDD-ként ismert eszközleíró csomag alapján. A Simatic PDM karbantartó állomás begyűjti a készülék gyártója által létrehozott és a DD/EDD segítségével leírt terepi készülékek diagnosztikai- és állapotadatait. A karbantartó állomás automatikusan, ciklikus módon kiolvassa ezeket az információkat a terepi készülékekből, és ahol szükséges, az NE 107 ajánlás szerint jelzi a karbantartásra vonatkozó követelményt, igényt vagy riasztást, így biztosítva a karbantartó személyzet azonnali tájékoztatását, illetve a haladéktalan cselekvés vagy reagálás lehetőségét.

A Simatic PDM karbantartó állomás fejlesztése során a Namur NE 105 ajánlását vették alapul a terepi készülékek integrálása tekintetében, az NE 107 ajánlást a terepi készülékek diagnosztikai státuszának kiértékeléséhez, és az NE 129 ajánlást a mérőállomás általános funkcióinak meghatározásához.

A Simatic PDM karbantartó állomás csak egyszerű, olcsó műszaki megoldást igényel. Könnyen alkalmazhatók a meglevő projektek hálózati struktúrái és terepi készülékei. Az alapcsomag előtelepített ipari PC-t (Microbox IPC 427E), a szükséges funkció licenceket, valamint szoftver visszaállító csomagot tartalmaz. Az adott mennyiségi struktúrán belül a Simatic PDM karbantartó állomás tetszés szerint illeszthető a felügyelni kívánt terepi készülékekhez, és bővíthető a Simatic PDM szerver/kliens funkcióival.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Led technológia

Led technológia

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény