FőoldalRendszerintegrátorA korszerű robotbiztonság módszerei
2017. július 12., szerda ::

A korszerű robotbiztonság módszerei

Az utóbbi időszakban sokat lehetett arról hallani, hogy a kollaboratív robotok megjelenése teljes mértékben meg fogja reformálni a robotipart, és már nem lesz többé szükség a hagyományos értelemben vett mechanikai biztonsági rendszerekre. A képet jelentősen árnyalja, hogy a köztudatban elterjedt kollaboratív robot alkalmazási területe igencsak behatárolt, és szigorú biztonsági követelmények vonatkoznak rájuk

Az Ipar Napjai kiállításon az érdeklődők meggyőződhettek a kategóriájában leggyorsabb Yaskawa Motoman GP 7-es robotjának rendkívüli gyorsaságáról, és az ehhez elengedhetetlen védőburkolat szükségességéről, ám standunkon korszerű robotbiztonsági megoldások is helyet kaptak.

A szabványok által meghatározott ember-robot együttműködés lehetséges fajtáit négy kategóriába sorolhatjuk:

  1. Safety-rated monitored stop: a robot megállítása-indítása automatizált, az emberi jelenlét észlelésének függvényében
  2. Hand Guiding: az ember-robot közvetlen érintkezése a robot programozása során valósul meg
  3. Speed and Separation Monitoring: a robot sebessége annak függvényében változik, hogy a robotkezelő pillanatnyilag milyen távolságra helyezkedik el tőle. A kiállításon megfigyelhető volt, hogy a vásári nagydíjas, a legújabb YRC1000 vezérléssel ellátott Motoman GP 8-as rendszerünk, egy biztonsági lézerszkenner segítségével milyen rugalmasan tudja a sebességét csökkenteni-növelni.
  4. Power and Force Limited: különleges kialakítású, ember melletti munkára tervezett robotkarok.

A standunkon kipróbálható volt a Yaskawa új Motoman HC 10-es kollaboratív robotja, amely már az ISO/TS 15066-os technikai specifikáció alapján készült. A kollaboratív működésen túl különlegessége, hogy kézi erővel pozícionálható, és a rajta elhelyezett nyomógomboknak köszönhetően gyors tanító funkcióval is rendelkezik. Ezen túlmenően, biztonsági elkerítést alkalmazva, hagyományos ipari robotként, növelt sebességgel is alkalmazható.

Egyre több helyen jelennek meg az együttműködő robotok, azonban, az ipar ezen a területen még mindig tanuló fázisban van. Jelenleg Európában üzemel a legtöbb kollaboratív robot, köszönhetően annak, hogy a többi régióhoz képest a szabványi háttér itt hamarabb kezdett el kialakulni.

Bizonyos munkákra - összeszerelés, csomagolás, gépkiszolgálás - már most hatékonyan használhatóak az együttműködő robotok, és felhasználási körük a jövőben várhatóan bővülni fog, de nem a hagyományos ipari robotok rovására, hanem új munkaterületek robotosítása útján.

A Flexman Robotics honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény