FőoldalRendszerintegrátorMűködőképes a Siemens 8 megawatt teljesítményű szélturbinája
2017. február 16., csütörtök ::

Működőképes a Siemens 8 megawatt teljesítményű szélturbinája

A Siemens Wind Power a cég közvetlen hajtású tengeri szélturbinájának legújabb változatát a tervek szerint telepítette a dániai Østerildben levő országos tesztközpontban. Az SWT-8.0-154 turbina névleges teljesítménye 8 megawatt (MW) és a már bevált, 154 méter átmérőjű rotorral van felszerelve. A prototípus bevizsgálását és hitelesítését januárban végezte el a DNV GL nemzetközi minősítő szervezet; a próbák során a biztonság szempontjából lényeges összes kritériumnak megfelelt a berendezés. Az új tengeri szélturbinát acéltoronyra szerelték úgy, hogy a rotoragy 120 méter magasan volt. A prototípuson mechanikai és elektromos vizsgálatokat is fognak végezni. A végső típusalkalmassági tanúsítvány 2018-ra várható

A prototípus teljes üzembe helyezésével a Siemens az új turbina fejlesztésének végső fázisába lép. Ez a típus a tengeri szélviszonyok mellett akár 10 %-kal nagyobb éves energiatermelést (AEP) tesz lehetővé, mint a 7 MW kapacitású modell. A nyolc megawattra történő korszerűsítés révén a névleges teljesítmény több mint 14 %-kal, azaz 7,0-ről 8,0 MW-ra nő. Az előző kapacitásbővítéshez hasonlóan, amikor 6,0 MW-ról 7,0 MW-ra növelték a teljesítményt, a 8 MW-os turbina is a már bevezetett ellátási láncot és a bevált, közvetlen hajtású tengeri szélerőmű technológia komponenseit fogja felhasználni. Mivel a nagyobb névleges teljesítményhez csupán néhány alkotóelemet kellett korszerűsíteni, ideértve az új hűtési elvet és az új vezérlőrendszert, az ügyfelek most is élvezhetik a legfontosabb termékjellemzők – például a rövid piacra kerülési idő és az alacsony kockázat – előnyeit.

"Az SWT-8.0-154 prototípus telepítése Østerildben a közvetlen hajtású tengeri szélturbináink sikertörténetének fontos mérföldköve" – mondta Michael Hannibal, a Siemens Wind Power tengeri üzletágának vezérigazgatója. "A platform stratégiánkon alapuló fejlődés jól mutatja, hogy a szélenergia költségek csökkentésére irányuló innováció működhet egy műszakilag kiforrott termék már bizonyított megbízhatóságának veszélyeztetése nélkül."

A közvetlen hajtású tengeri szélturbina platform a Siemens legújabb turbina platformja. Már eddig is jelentős eredményekkel dicsekedhet: összesítve az ide tartozó turbinák működését, a közelmúltban a platform elérte a 100 évnyi üzemórát, a termelt elektromos energia pedig 2,5 TWh. A Siemens 2016 végéig telepített, közvetlen hajtású tengeri generátorai által szolgáltatott összes energia megfelel München valamennyi háztartása által támasztott éves energiaigénynek. Ezt az elektromos energiát kevesebb, mint hat év alatt állították elő a berendezések, amelyek közül elsőként az SWT-6.0-120 prototípust alkalmazták olyan nagy, jelenleg is működő tengeri szélerőmű projektek esetén, mint a Westermost Rough az Egyesült Királyságban és a Gode Wind a német vizeken. Ugyanakkor a Siemens közvetlen hajtású tengeri szélerőmű platformja segítségével sikerült elkerülni 1.250.000 metrikus tonna CO2 kibocsátását. Ez megfelel annak a mennyiségnek, amit egy München méretű város összes gépkocsija négy hónap alatt kibocsát. A legújabb SWT-8.0-154 modell sorozatgyártása várhatóan 2019 során fog elkezdődni.

Jelenleg körülbelül 150-re tehető azoknak a közvetlen hajtású tengeri szélerőmű turbináknak a száma, amelyeket a Siemens már átadott az ügyfeleknek. A nagyméretű, áttételi szerkezet nélküli berendezések 2011-ben történt piacradobása óta több mint 600 egységet értékesítettek a Siemens közvetlen hajtású tengeri szélerőmű turbináiból. Az innovatív termék platform hasznosítja azokat a kivételes műszaki tapasztalatokat, amelyeket a több mint 2.300 telepített tengeri szélerőmű turbina és a közel 1.300 közvetlen hajtású szárazföldi szélerőmű turbina működésével kapcsolatban szereztek.

A Siemens honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény