FőoldalRendszerintegrátorHelyezzük a színeket más megvilágításba!
2016. november 18., péntek ::

Helyezzük a színeket más megvilágításba!

Otthonunk berendezése során nagy hangsúlyt fektetünk az egyes dekorációs elemek színének kiválasztására, azonban kevésbé vesszük figyelembe, hogy a gondosan megválogatott színek érzékelését a megvilágítás mellett jelentősen módosíthatja a helyiségben használt fényforrások színhőmérséklete is

A mesterséges világítás megtervezése otthonunkban korántsem egyszerű feladat. A lámpatestek kiválasztásával és elhelyezésével kapcsolatban számtalan jótanácsot találhatunk a lakberendezési magazinokban, de jellemzően kevesebb szó esik arról, hogy a fényforrások színhőmérséklete jelentősen befolyásolja a burkolatok, a bútorok és a dekorációs célú berendezési tárgyak színét.

Szerencsére az energiatakarékos LED-es fényforrások ma már nem feltétlenül csak hideg fehér fény kibocsátására képesek, a gyártó vállalatok a különböző felhasználási igényeknek megfelelően a színhőmérsékletek teljes spektrumát lefedő termékkínálattal rendelkeznek. Sőt, a legújabb fényforrások gyakran már nem csak a hagyományos izzók meleg fényét képesek előállítani, de külsőségekben is ezek retro formavilágát idézik.

„A legújabb LED szálas fényforrások már nem csak a műszaki jellemzők tekintetében teljesítik az új korszak elvárásait, de tökéletesen képesek visszaadni a hagyományos izzók által megteremtett nosztalgikus, melegfényű atmoszférát is. A Feilo Sylvania, ToLEDo Retro Range néven önálló termékcsaládot is fejlesztett kifejezetten olyan felhasználási területekre, ahol a vintage megjelenés az elsődleges szempont” - mondta el Tóth Balázs, a Feilo Sylvania regionális ügyvezető igazgatója.

Hogy az otthonunk melyik helyiségben milyen színhőmérsékletű fényforrást érdemes használni, attól függ, hogy elsősorban milyen tevékenységet végzünk az adott térben. Ha a fény inkább sárgás, narancsos, akkor melegnek, ha kékes, akkor hidegnek, ha pedig a kettő közötti tartományban van, semleges fehérnek érzékeljük. Gondolja végig, hogy az otthona melyik pontján milyen színű fényre van szüksége, és válassza ez ennek megfelelő fényforrást.

A folyosó, vagy előtér például általában fényhiányban szenved. Mivel a lakásba érkező vendég itt szerzi első benyomásait, barátságos világítást kialakítani, amit a meleg fények használatával érhetünk el. Vannak természetesen olyan helyiségek is, ahol napszaktól függően többféle tevékenységet végzünk. Ilyen például a nappali, amelynek esetében célszerű több különböző színhőmérsékletű fényforrást is használni, attól függően, hogy például olvasáshoz, vagy tévénézéshez fogjuk-e használni az adott fényforrást. A konyhában a hangulat megteremtésére a legalkalmasabb az asztal közepe fölé függesztett, változtatható magasságú lámpatest meleg fényű fényforrásokkal, de remekül alkalmazhatók a nagy fényerejű, hidegebb színhőmérsékletű LED-ek is a munkafelületek megvilágítására. A fürdőszoba és a háló az a helyiség, ahol a nyugalomnak és az ellazulásnak kell érvényesülnie, ezért ugyancsak nagyon jól használhatók a megnyugtató és felszabadultság érzetét keltő meleg színek.

Ha megszületett a döntés, hogy melyik helyiségbe milyen hangulatot szeretnénk teremteni, nincs más dolgunk, mint a vásárlás során kiválasztani a megfelelő terméket. A színhőmérsékletet mértékegysége a Kelvin, amit minden esetben feltüntet a gyártó a fényforrás csomagolásán. Meleg fényű fényforrásoknak a 3300 Kelvin alatti, semleges fényűnek a 3300 és 5300 Kelvin közötti, és hideg fényűnek az 5300 Kelvin fölötti fényforrásokat nevezzük.

„Érdemes körültekintően eljárni a vásárlás során, mivel nagyon sok gyártó kínál LED fényforrásokat. Nem biztos, hogy a legolcsóbb megoldás a legjobb, a gyengébb minőségű termékek gyakran nehezen viselik a hálózati feszültség esetleges ingadozását, ami jelentősen csökkentheti élettartamukat. Érdemes a garanciafeltételeket is ellenőrizni, mert ezen a területen is nagy eltérések lehetnek az egyes gyártók között. A dekorációs szempontok mellett feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a LED technológiára való teljes átállással 50–70 százalék energiát lehetne megtakarítani, sőt az intelligens vezérlőrendszerek használatával ez az arány már 80 százalékra tehető” - mondta Tóth Balázs.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény