FőoldalRendszerintegrátorOkosotthon egy lépésben
2016. november 17., csütörtök ::

Okosotthon egy lépésben

Az okosvilágítási megoldások első szállítója a Philips, számos újdonságot jelentett be HUE termékcsaládjához az idei év utolsó negyedévében. A fejlesztések fő iránya, a megnövekedett fényerő és memória, az optimálisabb fogyasztás és az okoseszköz nélküli vezérelhetőség kialakítása, valamint új kiegészítők és lámpatestek bevezetése

Hatékonyabb működés minimális fogyasztás mellett

A LED-es fényforrások a normál izzókhoz képest eleve 80-90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, de a Philips HUE LED-es lámpái ennél is hatékonyabbak, minimális fogyasztás mellett átlagos használatot feltételezve 15 évig is világítanak. A harmadik generációs változat pedig 40 W helyett 60 W-nyi izzólámpa fényárammal rendelkezik, így ugyanannyi lámpával 30%-kal erősebb fényt tudunk vele generálni, mint korábban. A frissen debütált harmadik generációs lámpa színtelítettségén is javítottak, a végeredmény pedig a korábbinál természetesebb és élénkebb színek. Ráadásul mindent a korábbinál energiahatékonyabban, mert a LED-ek teljesítményfelvétele mindeközben csak fél wattal növekedett 10 W-ra. A relatíve nagyobb egyszeri beruházás, otthonunk világításának automatizálására így gyorsan megtérülhet. Ráadásul a gyártó az őszi időszakban pénzvisszafizetési garanciát is vállal.

Nagyobb memória, közös platform, egyszerű és praktikus receptek

A második nagy újítás az új, szögletes kialakítású Bridge 2.0 bevezetése, ami azon túlmenően, hogy jóval nagyobb memóriával rendelkezik mint a korábbi, így több alkalmazást képes tárolni, az Apple Home Kit illetve Google Nest rendszerekkel is kompatibilis. A megújult Philips HUE tehát közös platformon működtethetővé vált más, Zigbee alapú okoseszközökkel és alkalmazásokkal. Az intelligens világítást így összehangolhatjuk az okostermosztáttal vagy árnyékolástechnikával, és például egy vihar esetén akár a távolból le tudjuk engedni a redőnyöket, miközben párhuzamosan megemeljük a szoba hőmérsékletét és felkapcsoljuk a világítást, de az automatizált világítás a betörők ellen is védelmet nyújthat. Az Apple Home Kit kompatibilitás olyan új funkciókat is lehetővé tesz, mint például a Siri hangvezérlés. Sőt a Philips csatlakoztatta a HUE okosvilágítási rendszerét az új Goolge HOME otthoni digitális asszisztenséhez is, ami kvázi a Siri hangvezérlés új testet öltött változata.

Néhány app letöltésével és IFTTT recept beállításával könnyen kényelmesebbé tehetőek a hétköznapok. Beállíthatunk például olyan receptet, amely fényjelzést ad e-mailek érkezésekor, ha megjelölnek bennünket egy Facebook fotón, vagy említenek egy kommentben. Akár azt is beállíthatjuk, hogy fényjelzés adjon jelet otthon, mikor a telefonunk elhagyja a munkahelyi WiFit, ezzel tudatva a párunkkal, hogy hazaindultunk a munkából, vagy olyat, amely naplementekor felkapcsolja az otthoni világítást, illetve napfelkeltekor le. A Philips HUE-hoz kapcsolódó több mint 350 gyári, illetve egyéb szabad fejlesztésű, nyitott elérésű applikációnak köszönhetően a lehetőségek tárháza igen széles.

Okosvilágítás akár okoseszközök nélkül is

A Philips HUE elemmel működő beltéri mozgásérzékelővel is bővítette okosvilágítás-rendszerét, amivel praktikusan és kényelmesen automatizálható a beltéri világítás anélkül, hogy ehhez bármilyen eszköz kellene. A Motion Sensor bárhova kihelyezhető, beprogramozhatjuk például, hogy este 10 és hajnali 5 között a lámpákat csak 10%-os fényerővel kapcsolja fel, amikor mozgást érzékel.

Új offline is szabályozható HUE kompatibilis lámpák

Szintén idén ősztől modern formatervezésű, fehér fényű függesztett, fali és spotlámpákkal már 50 fősre duzzadt a HUE család. Ezek a lámpák akár önmagukban, offline is szabályozhatók a termékhez tartozó távirányítóval, de akár HUE rendszerbe is illeszthetők.

A cég további fejlesztéseket is ígér

„A következő hónapokban modern megjelenésű, fehér vagy színes fényű új lámpatestekkel is bővül a HUE család, illetve tavasszal megjelenik a várva-várt E14-es mini foglalatú, gyertyaizzót kiváltó HUE fényforrás is, RGB színes illetve színhőmérséklet változtató, fehér fényű változatban” ígérte Juhász Mónika a Philips Világítástechnika lakossági részlegének a vezetője. „a többi műhelytitok” tette hozzá arra utalva, hogy több fejlesztés is várható még a közeljövőben.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény