FőoldalRendszerintegrátorOkosotthonokba költöznének a magyarok
2016. október 21., péntek ::

Okosotthonokba költöznének a magyarok

A magyar lakosok majdnem kétharmada szívesen lakna okosotthonban, jelen-leg azonban kevesebb, mint 10 százalékuk mondhatja ezt el magáról - derült ki a Siemens Zrt. és az NRC Marketingkutató közös kutatásából. Sokan az „oko-sítással” járó költségektől tartanak, miközben szakemberek szerint az épület automatizálási rendszerek kiépítése az egyik leggyorsabban megtérülő befek-tetés

Egy reprezentatív kutatás szerint a hazai lakosság 63%-a költözne okosotthonba, ami alatt különböző technikai megoldások együttesét értjük, amelyek egymással kommunikálva lehetővé teszik a lakásban működő elektronikai berendezések köz-ponti irányítását. A magyarok riasztórendszert (67% tartja fontosnak) vagy vezérel-hető termosztátot (51%) látnának legszívesebben otthonukban. Utóbbi segítségével például egyedileg szabályozható a különböző helységek hűtése és fűtése életmó-dunkhoz igazítva, ezáltal nem csak komfortérzetünket növeli, energiafogyasztásun-kat is racionalizálhatja.

A kutatás adatai alapján a magyarok 11%-a gondolja úgy, hogy a következő évek-ben beruház majd valamilyen okos megoldásra. A válaszadók 41%-a költségesnek tartja az intelligens eszközöket, miközben a szakemberek szerint az épületautomati-zálási rendszerek kiépítése az egyik leggyorsabban megtérülő ingatlanfejlesztési beruházás. A különböző okos technológiák ugyanis nem csak a komfortérzet növe-léséért felelősek, használatukkal jelentősen csökkenthető a háztartások energiafo-gyasztása is.

„A fejlesztés előtt fontos szakemberrel közösen megvizsgálni az ingatlan állapotát és definiálni, hogy mi az elérendő cél. A kiindulási ponttól függően ugyanis akár már néhány tízezer forintos befektetéssel is el lehet érni 10-20%-os energia megtakarí-tást. Egy ilyen beruházás megtérülési ideje egy év alá is csökkenhet. A skála másik oldalán vannak azok a fejlesztések, ahol a komfort igény kielégítésére kerül a hang-súly. Ezekben az esetekben már nem a megtérülési idő az első rendű kérdés, ha-nem, hogy melyek a választott technológiákkal elérhető kényelmi funkciók” – mond-ta el Medveczky András, a Siemens Zrt. Building Technologies üzletágáért felelős igazgatója.

A Siemens honlapjah

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény