FőoldalRendszerintegrátorTökéletes átláthatóság és gazdaságos üzemeltetési feltételek
2016. április 12., kedd ::

Tökéletes átláthatóság és gazdaságos üzemeltetési feltételek

Az előrelátó karbantartási tervek jelentősen meghosszabbítják a gyártóeszközök és alkatrészeik élettartamát, ez pedig kiváltképp igaz a gépekben működő szerszámokra. Éppen ezen okból kifolyólag döntött úgy az édesipar számára megoldásokat gyártó, svájci székhelyű Max Riner AG, hogy fröccsöntő berendezéseit a Balluff által kifejlesztett Mold-ID-rendszerrel erősíti. A Balluff önálló rendszere minden gyártógépbe könnyedén integrálható, és az ipari RFID-technológia segítségével lehetővé teszi az állapotfüggő karbantartási munkálatok bevezetését

Az ipari csokoládégyártásban használt öntőformák előállításához való fröccsöntő szerszámok fokozott kopásnak vannak kitéve, és rendszeres felülvizsgálatot és karbantartást igényelnekA műanyagok előállításában használt fröccs-öntő szerszámok rendszerint igen bonyolult és drága gépészeti termékek. Üzemszerűen folyamatos kopásnak és elhasználódásnak vannak kitéve, rendszeres törődést, tisztítást és karbantartást igényelnek. A vizsgálatok rendszeressége nagyban függ az egyedi alkalmazottak tapasztalati szintjétől vagy a szerszámdokumentációkba, karbantartási tervekbe felvezetett kézi bejegyzések tartalmától. A digitális információtároló eszközök (pl. USB-csatolós adattárak vagy Excel-táblázatok) már haladó üzemeltetési szintet képviselnek. Mindezektől függetlenül a gyakorlat azt mutatja, hogy a kézi feljegyzések (akár kézírással vagy digitális bevitellel történtek) gyakran hibásak, és több-kevesebb eredménnyel vezetnek végül a konzekvens karbantartás tényleges megvalósításához. Ez eredményezi azokat az eseteket, mikor az ellenőrző vizsgálatok és karbantartás csak akkor kerülnek elvégzésre, amikor a gyártmányok már egyértelműen nem teljesítik a minőségi követelményeket, ill. a szerszám végérvényesen felmondja a szolgálatot.

„Iparági tapasztalataink szerint a gyártásban használt gépszerszámok mintegy húsz százaléka nincs megfelelőképpen az üzemszerű használatra felkészítve abban az állapotában, ahogy a raktárból a gyártógépbe kerül” – adott hangot véleményének Ralf Pfisterer, a Balluff Mold-ID termékmenedzsere.

A fizikai csatlakozást kipróbált, robusztus, szabványos interfészek valósítják megÁltalánosságban véve a karbantartás legköltségesebb válfaja a gyártószerszám javítása egy adott meghibásodást követően, amelyet jelentősen tetéz a nem tervezett gyártásleállás költsége. Mivel sok probléma ismétlődik, a tapasztalati megfigyelések (és természetesen a megfelelő minőségben vezetett dokumentációk) alapján ezek viszonylag jó biztonsággal előrejelezhetők. Az ún. lövésszám egy igen jó és fontos mérőszám, amelynél a bevezetéskor bekövetkezett üresjárati lövések jelentősen gyorsítják az elhasználódás folyamatát. Fontos mérőszám a szerszámcserék száma, példának okáért a kuplungkarbantartás céljából. „A szerszámcserék száma is egy olyan tényező, amely kézi adatgyűjtés esetén nem feltétlenül járul hozzá a karbantartási munkálatok jobb átláthatóságához” – jegyezte meg Urs Truttmann, a rupperswili Max Riner AG mérnökségvezetője. A svájci cég szakembere szerint ez volt az egyik legfőbb érv a Balluff-féle Mold-ID-rendszer bevezetése mellett.

Az áttekinthetőség és kontroll megtartása gyakori szerszámcserék mellett

A Max Riner AG immár több mint hatvan éve foglalkozik csokoládé-öntőformák gyártásával, és szolgálja ki minden lehetséges variációban az ipari csokoládégyártást. A cég egyik egyedi terméke, a Rilon® présformák világszerte ismertek kimagasló tartósságuk és minőségük okán. Ezeket a formákat, amelyeket újabban a csokoládégyártásban is alkalmaznak, általában 1500 ... 2000 darabos sorozatnagyságban gyártja a cég. Ez indokolja azt, hogy e csokoládé-öntőformák gyártásánál a gyártószerszámok felépítése moduláris. A megoldás alapja egy cserélhető betétekkel rendelkező alapdarab, amely lehetővé teszi a gyors és gyakori szerszámcseréket, és egyben arra enged következtetni, hogy kevesebb problémával lehet számolni, mivel „... minden csere alkalmával egy pontosan specifikált és átfogó karbantartásnak vetik alá a szerszámmodulokat” – hangsúlyozta ki Truttmann. Bizonyos esetekben és dolgokhoz komolyabb karbantartási munkák szükségesek, így például a tömlőcsövekhez, vezetékekhez vagy interfészalkatrészekhez, illetve a mechanikai alkatrészek kenésekor is, amelyeknél az öntőformát le kell szerelni. Ezért különösen fontos, hogy rendesen dokumentálva legyen az egyes öntőformák használatba vételének lehetősége. „A Balluff-féle Mold-ID segítségével ezek a paraméterek egyszerűen és nagy biztonsággal nyomon követhetők és dokumentálhatók” – egészítette ki a jellemzést Truttmann.

Az utólagos kiegészítés lehetősége minden gyártógépnél

A központi Mold-ID egység az ipari PC-vel és szoftverekkel külön kapcsolószekrényben helyezkedik elA Mold-ID elősegíti a fröccsöntő szerszámok használatba vehetőségének nyomon követését és az optimális teljesítőképességük biztosítását. A rendszer egyik kulcskomponense egy RFID-s adathordozó, amellyel minden szerszámot ellátnak. Ennek okán biztosít a Balluff különböző kivitelekben BIS-M családú adathordozókat, amelyek eltérő adattároló kapacitást, antennakonfigurációt és beszerelési módokat kínálnak, így optimális illeszthetőségre adódik lehetőség a különböző környezeti adottságok alapján. A BIS-M adathordozók 13,56 MHz frekvencián működnek, és gyors adatátvitelt valósítanak meg nagy írási-olvasási távolságok mellett. Hasznos kiegészítése a rendszernek, hogy a gép egy arra alkalmas részén elhelyezhető a lövésszámláló induktív vagy optikai szenzor formájában, így a tényleges, mechanikai lövésszám könnyedén és teljes bizonyossággal meghatározható. A gyártógépbe telepített szerszám adathordozójával a kommunikáció RFID-s író-olvasó egységgel valósítható meg. A rendszer központi Mold-ID egysége az ipari PC-vel és szoftverekkel együtt egy külön kapcsolószekrényben kerül elhelyezésre, amely tartalmaz átjárót is a vállalati hálózathoz, illetve csatlakozási lehetőséget intelligens jelzőfényrendszerhez, amely a gép mindenkori állapotára nézve egyértelmű és jól látható vizuális jelzéseket küld a gépkezelők számára.

Valamennyi rendszerkomponens egyszerűen kerül csatlakoztatásra a központi Mold-ID vezérlőegységhez, amellyel a hiányzó csatlakozások vagy huzalozási hibák könnyedén kiszűrhetők. Mindezek alapján látható, hogy a Balluffmegoldás önálló rendszer, amely ráadásul bármely gyártógépre utólagosan is telepíthető, függetlenül annak gyártójától, korától, telepítési helyétől, és ehhez nincs szükség különös beavatkozásra sem a gépvezérlést illetően.

Az RFID adathordozón a feljegyzett gyártási ciklusok és egyéb releváns adatok (mint például egyedi szerszámazonosító) mind iktatásra kerülnek, közvetlen és félreértelmezhetetlen módon. Az adatok kiolvasásához a felhasználók különböző mobileszközöket használhatnak, amely lehet akár a Balluff kézi megoldása, akár egy olyan modern Android-alapú okostelefon, amely támogatja az NFC-funkciót és futtatja a Balluff erre a célra fejlesztett szoftverét. A Max Rinernél is e szoftver segítségével olvassák ki a szerszámokra nézve releváns adatokat a rendszerből, a felhasználhatóságot pedig segíti a konfigurálható jelszavas rendszer.

Rugalmas, webkiszolgáló-alapú interfész

A Mold-ID-rendszerhez további hozzáférési lehetőséget biztosít az integrált, webkiszolgáló-alapú interfész, amely támogatja az integrációt TCP/IP protokollon, ill. WLAN interfészen keresztül a fölérendelt rendszerekkel (pl. MES, ERP stb.), így a vállalati hálózat tetszőleges részein elérhetők a gyártószerszámok adatai. Így akár az is megoldható, hogy egy szokványos webböngészőn keresztül a világ bármely pontjáról elérhető legyen a Mold-IDrendszer a benne tárolt valamennyi információval.

Az intelligens jelzőfényes rendszer folyamatosan informálja a gépkezelőket a mindenkor aktuális szerszámállapotrólA Balluff megoldásának egy további rendkívül lényeges eleme a mindenkori szerszámállapot vizualizálása, amelynek alapja az adott szerszámra meghatározott, egyedi vizsgálati paraméterek. Ehhez kapcsolódik az az intelligens jelzőfényes rendszer, amely az adott szerszámra meghatározott határértékek alapján dolgozik. Külön-külön definiálhatók határértékek a következő karbantartásig megengedett lövésszámra és a figyelmeztetési lövésszámra is.

A Max Rinernél bevezetett Balluff Mold-ID-rendszer mérlege egyértelműen pozitív.

„A Mold-ID-rendszer legelegánsabb jellemzője az egyszerűsége – állapította meg Truttmann. – Kevesebb, mint három órán belül telepíthető a rendszer egy gyártógépre, méghozzá úgy, hogy a Mold-ID más rendszerektől teljesen független. Különösen nagyra tartjuk azon tulajdonságát, hogy különböző gyártók megoldásaival és gépgenerációkkal kompatibilis.”

A Balluff Elektronika Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény