FőoldalRendszerintegrátorÚj Intel SSD-k adatközpontokhoz
2016. április 07., csütörtök ::

Új Intel SSD-k adatközpontokhoz

Adatközpontokhoz tervezett, PCI Express csatolós SSD-ket jelentett be az Intel. A meghajtók közös jellemzője, hogy immár PCI Express 3.0 buszhoz kapcsolódnak U.2 szabványú csatlakozón (vagy PCIe sloton) keresztül, miközben az adatkommunikációhoz NVMe protokollt használnak

Néhány modellben pedig már 3D NAND lapul. Ez az Intel SSD DC P3320 és P3520 sorozatra jellemző. A két széria elsőként használja az Intel és a Micron közös fejlesztéséből született 32 rétegű MLC 3D NAND-ot. A technológiának köszönhetően nem csak az egységnyi területre levetített cellasűrűség, de az élettartam, azaz a P/E (programozási és törlési) ciklusok száma is nőtt.

Az elsősorban olvasásintenzív környezetbe szánt DC P3320 háromféle kapacitással érkezik. Az 1,2 és 2 terabájtos variánsok 2,5 hüvelykes meghajtóként vagy HHHL PCIe bővítőkártya formátumban is elérhetőek lesznek, a legkisebb, 450 GiB-os verzió viszont csak 2,5 hüvelykes SSD-ként, U.2 csatolóval kerül piacra. Utóbbi szekvenciális olvasásban 1100 MiB/s, a két nagyobbik modell pedig 1600 MiB/s értékkel rendelkezik, írásban tárhelytől függően 500, 1000, és 1400 MiB/s csúcsértéket adott meg az Intel. A DC P3520 értékeit nem részletezte az Intel, egyelőre csupán annyit lehet tudni, hogy alacsonyabb késleltetést és nagyobb sebességet kínál a közvetlenül a P3320 felett elhelyezkedő széria.

A DC D3600 és DC D3700 SSD-ket üzleti kritikus környezethez ajánlja az Intel. Ennek megfelelően a NAND-ok szerepét az Intel HET (High Endurance Technology) MLC NAND chipjei töltik be. A HET technológiával készült eszközök a gyártó szerint jóval több P/E ciklust bírnak ki, mint a korábbi megoldások. A chip képességeiről csupán annyi derült ki, hogy az valamilyen beépített puffert (~cache) tartalmaz, ami mellett egy dinamikus névtér kezelő technológia is szerepet kapott. A vezérlés továbbá képes egy időben két host kapcsolatot kezelni, amennyiben az egyik gazdavezérlő kiesne a működésből, úgy az adatok a másikon keresztül elérhetőek maradnak, ezzel növelve a redundanciát. A vezérlő még támogatja a kisebb modellek esetében már említett végponttól végpontig terjedő adatvédelmi technológiát, az áramkimaradási és tápellátási zavar elleni védelemmel bír, amit egy fejlett túlmelegedés elleni védelem egészít ki.

A DC D3600 és DC D3700 két-két tagja 2,5 hüvelykes maghajtóként érhető el U.2 csatolóval. A D3700 800 és 1600 GiB-os kapacitással érkezik, melyekhez 1900 és 2100 MiB/s-os olvasási, valamint 970 és 1500 MiB/s-os írási érték párosul. A DC3600 1 és 2 terabájtos tárhellyel érhető majd el, amikhez 1800 és 2100 MiB/s szekvenciális olvasási, valamint 940 MiB/s és 1500 MiB/s szekvenciális írási érték párosul.

Az árazásról és a pontos elérhetőségről egyelőre nem adott tájékoztatást az Intel. Valószínűleg arra vár, hogy a SATA és SAS csatolós kiszolgálókat szélesebb körben is felkészítsék az új, PCIe-alapú SSD-k fogadására. A vállalat szerint az EMC, Huawei, Quanta, Wistron és az X-IO Technologies már készen áll az új meghajtók támogatására.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény