FőoldalRendszerintegrátorSegítség a szív- és érrendszeri betegségek diagnosztizálásában és kezelésében
2015. szeptember 11., péntek ::

Segítség a szív- és érrendszeri betegségek diagnosztizálásában és kezelésében

A szív- és érrendszeri betegségek, mint például a szívinfarktus, a stroke (szélütés) és a szívkoszorúér betegsége már több éve a leggyakoribb halálozási okok között szerepelnek szerte a világon. Az orvosi képalkotás terén történt előrelépések kulcsfontosságú szerepet játszanak az ilyen betegségek elleni küzdelem során azzal, hogy már a betegség korábbi szakaszaiban is lehetővé teszik a helyes diagnózis felállítását, valamint a hatékony beavatkozást tartalmazó gyógymódot

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) Londonban, az Egyesült Királyságban tartott idei kongresszusán a Siemens Healthcare innovatív informatikai megoldásokat és orvosi képalkotó rendszereket mutat be az angiográfia, ultrahang, mágneses rezonancián alapuló tomográfia és számítógépes rétegfelvétel területén, melyek témája az alábbi jelmondattal foglalható össze: "Több kardiológia, kevesebb szívpanasz." Ezek célja, hogy segítsék az orvosokat a szív- és érrendszeri betegségek korai szakaszban történő diagnosztizálásában, az adott páciens számára leginkább megfelelő kezelések kialakításában és a beavatkozások biztonságos végrehajtásában.

Új kardiovaszkuláris képalkotó és információs rendszer segíti a jobb kezelési eredmények elérését

A kórházakra nehezedő növekvő költségoldali nyomás miatt egyre nagyobb az igény arra, hogy a kardiológusok racionalizálják munkafolyamataikat. A Siemens azért tökéletesítette kipróbált és bevált, Syngo Dynamics nevű kardiovaszkuláris információs rendszerét (CVIS), hogy ne csupán a szív- és érrendszeri betegségek diagnosztizálását segítse, hanem csökkentse az egészségügyi személyzetre nehezedő adminisztratív terheket is és a lehető legjobb támogatást nyújtsa az eredményre összpontosító vezetői döntések során. A továbbfejlesztés főként az olvasási, jelentés-készítési és együttműködési képességekre, valamint az olyan más rendszerekbe történő integrálásra irányult, mint például az Elektronikus Egészségügyi Nyilvántartási (angol rövidítés: EHR) rendszer. A különböző rendszerek közötti adatcsere lehetővé teszi a nagyobb hatékonyságot és a jobb egészségügyi eredmények elérését. Az ilyen együttműködő képesség révén egy kórházon belül a különféle osztályok - valamint egy vállalkozás keretében több kórház - egyetlen ponton férnek hozzá a lényeges kardiovaszkuláris információkhoz. Például az olyan specifikus echokardiográfiai adatokat, mint az ejekciós frakción alapuló szívelégtelenség mérések eredményei, ma már könnyebben és korábbi fázisokban lehet felhasználni a terápia vagy a gyógykezelés megtervezése céljából.

A vizsgálat folyamán vagy a beavatkozások alkalmával a több-modalitású klinikai képek és mérési adatok közvetlenül átvihetők a Syngo Dynamics készülékbe, ami a manuális adatbevitelhez képest csökkenti a hibák előfordulásának kockázatát. Ezenkívül automatikusan kiemeli a szokatlan eredményeket azért, hogy felhívják a figyelmet a lehetséges kórtani aspektusokra. Az eredmények kimutatása vagy a jelentések készítése során a rendszer automatikusan ellenőrzi az adatok valószínűségét is, hiszen ezzel ráirányíthatja a figyelmet valamely potenciálisan hiányzó vagy téves bejegyzésre. Ez felgyorsítja a kórházon belüli betegáramlás pontos dokumentálását, ami révén időt takarítunk meg, és csökkentjük a költségeket.

Valós idejű 3-dimenziós echokardiográfia segíti a kezelések személyre szabását

Annak érdekében, hogy az orvosok optimálisan megtervezzék és végrehajtsák a szívvel kapcsolatos sebészi és minimálisan invazív eljárásokat, a beteg szívéről kapott információknak a lehető legpontosabbnak kell lenniük. Az Acuson SC2000 kiváló minőségű kardiovaszkuláris ultrahang rendszerének legjobb változatával (Prime edition) a Siemens két nagyon korszerű technológiát kapcsol össze: a szívultrahang szondát (TEE), amelyet a páciens nyelőcsövébe vezetnek, ahonnan részletes, valós idejű, háromdimenziós és színes képeket készít a szív anatómiájáról és a véráramlásról; és az eSie billentyű elemző szoftvert, amely csupán néhány másodperc alatt méri meg az egyéni szívbillentyűket - sokkal gyorsabban, mint a piacon jelenleg elérhető bármely más szoftver.

A szívről készült valós idejű képek megkönnyítik a páciensek vizsgálatát és kezelését. A háromdimenziós (3D) TEE-t használó jelenlegi képalkotási módszerek összefűzést igényelnek, ami azt jelenti, hogy több szívdobbanást egyesítünk a számítógépen és az egymást követő szívciklusokból értékeljük ki a szívműködést és a véráramlást. Ez a megközelítés azonban esetleg félrevezető képalkotási eredményekhez vezethet, különösen az aritmiás betegek esetén.

A Siemens technológia már június óta rendelkezésre áll az európai piacon és sikeresnek bizonyult a klinikai gyakorlatban. "Valóban nagy különbséget jelent, amikor a Siemens valós idejű, 3D TEE készülékével láthatjuk a teljes anatómiát és a véráramlást nagy átfolyási ráta mellett. Ezáltal nagyobb pontossággal és magabiztosabban lehet elvégezni a szívbillentyű műtéteket, ami potenciálisan növeli a beteg biztonságát és javítja a beavatkozás eredményeit. Ez valóban előrelépés a technológia területén" - mondta Stéphane Lafitte professzor, a Franciaországban levő Bordeaux-i Kardiológiai Kórház munkatársa.

A szívmozgások stabilizálása lehetővé teszi a tágító eszközök (sztentek) tökéletes elhelyezését

Sok beteg esetében nem végezhető nyitott szívműtét a páciens kora vagy egészségügyi problémái miatt. Ezért fejlődtek a minimálisan invazív gyógymódok értékes kezelési alternatívákká és váltak mára a klinikai gyakorlat részévé. Az egyik példa a perkután koronária intervenció (PCI) alkalmazása jelentős szívkoszorúér szűkületek esetén, ami ballonos angioplasztikával (értágítással) jár a koszorúér normális véráramlásának visszaállítása céljából. Annak érdekében, hogy a megnyitott, újra vérellátásban részesülő szakaszokat folyamatosan nyitva tartsák, a kardiológusoknak a dobogó szív mozgása ellenére abszolút pontossággal kell elhelyezniük a beavatkozás (PCI) során a szívkoszorúér sztenteket vagy értámaszokat (felszívódó koszorúér sztenteket). A Clearstent Live alkalmazás, ami már a Siemens minden új angiográfiás rendszeréhez rendelkezésre áll, virtuálisan csökkenti a szívmozgásokat a beavatkozások során, stabilizálva a ballon katéter körülötti területet. Ily módon a kardiológus tisztán látja a sztentet és tökéletesen elhelyezheti a kívánt pozícióba - még az olyan nagy kihívást jelentő részeken is, mint például az elágazások.

A hosszabb elváltozások kezelése érdekében a szívszakorvosoknak néha több sztentet is el kell helyezniük egy sorba az utolsó milliméterig pontosan, mivel a hézagok újabb érszűkülethez vagy akár szívrohamhoz vezethetnek. A mind vékonyabb sztentek vagy a röntgensugarat áteresztő értámaszok használata következtében a láthatóság romlik. Például az értámaszokon levő finom platina jelzések alig azonosíthatóak az angiográfiás rendszerekben, de a Clearstent Live alkalmazásával sokkal könnyebb lesz közvetlenül egymáshoz helyezni őket, a csökkent mozgásnak köszönhetően. "A Clearstent Live segítségével most már végig kiválóan, részleteiben is látom a sztentet. Ez nagyon megkönnyíti az életet" - mondta Christoph Kaiser professzor, az orvostudományok doktora, aki a Bázeli Egyetemi Kórház Nemzetközi Kardiológiai részlegének vezetője Svájcban.

Az új SPECT rendszer lehetővé teszi a négy perces képalkotást a szív vizsgálatainál

A Siemens legújabb, Symbia Evo nevű SPECT rendszerét úgy tervezték, hogy jelentősen növelje a termelékenységet és lehetővé tegye a betegáteresztő képesség megduplázódását a hagyományos SPECT rendszerekhez képest - például a rutinszerű manuális feladatok automatizálásával. A nukleáris kardiológia specialistái, akik az új rendszert használják, a szkennelési idő négyszeres csökkentése révén növelhetik a hatékonyságot az IQ-SPECT szív-képalkotási technológiának köszönhetően. Míg a rutin SPECT vizsgálat esetén a kardiológiai adatok gyűjtése jellemzően 16 percet vesz igénybe és fennáll a beteg mozgásának veszélye, ami rosszabb képminőséget eredményezhet, a Symbia Evo és IQ-SPECT alkalmazásával a helyszínen bővíthető (korszerűsíthető) hardver és szoftver kombinációja lehetővé teszi a képalkotási idő négy percre történő csökkentését standard dózis mellett, vagy akár 75 százalékkal kisebb dózist kell befecskendezni a standard időtartamú képalkotáshoz.

A szövetek könnyebb megkülönböztetése MRI használatával most még több ügyfél számára elérhető

A szív mágneses rezonancián alapuló képalkotása vagy röviden a "szív MRI" röntgenbesugárzás nélkül nyújt részletes információkat a szívizom perfúziójáról, valamint a szív morfológiájáról és működéséről. A vizuális diagnózison túl a Siemens MyoMaps nevű MRI alkalmazása segítségével a kardiológusok megmérhetik a szívizom szövet fizikai mennyiségben kifejezett jellemzőit. Az alkalmazás a szívizom szövetnek még a legkisebb változásait is mennyiségileg meghatározza és színes képen kijelzi. Ez különösen hasznos olyan szívbetegségek esetén, amelyek a teljes szíven eloszló, minimális szövetkárosodással járnak - például hegszövet és ödéma. Az orvosok így most megalapozott diagnosztikai és kezelési döntéseket hozhatnak már korábban, mint előzőleg lehetséges volt, és ha szükséges, gyorsabban a konkrét esethez igazíthatják a kezelési módot.

A MyoMaps-ot használva ma már sokkal több ügyfél veheti hasznát a szövetállomány mennyiségi meghatározásának. Míg az alkalmazás korábban csak a Siemens két prémium kategóriájú MRI rendszerénél – a Magnetom Skyra 3Tesla szkennernél és a Magnetom Aera 1.5Tesla szkennernél – állt rendelkezésre standard jellemzőként, ma már a Magnetom Amira 1.5Tesla szkenner esetében is használható, amit az RSNA 2014 kongresszuson mutattak be. A MyoMaps rendelkezésre áll a jelenlegi szkennerek számára is a Syngo MR E11 szoftver platformra történt frissítések révén.

Szív CT negyed másodperc alatt

A szív számítógépes tomográfiája terén óriási előrelépések történtek az elmúlt évtizedben, és az eljárás nagyon jól alkalmazható a szívkoszorúerek gyors, diagnosztikai célú kiértékelésére. A jelenlegi, Somatom Force nevű csúcsminőségű berendezésben alkalmazott kettős forrású technológia az, ami lehetővé teszi a CT piac legnagyobb képalkotási sebességét: a szívre vonatkozó adathalmaz begyűjtéséhez csak egy negyed másodpercre van szükség. Ez azt jelenti, hogy a pácienseknek ritkábban van szükségük béta-blokkolóra az alacsonyabb szívfrekvencia (pulzus) eléréséhez, a mozgásból eredő nem kívánatos hatások elkerülése érdekében. Nem kell a lélegzetüket sem visszatartaniuk a 737 milliméter per másodperces, nagy akvizíciós sebességnek, és a 66 milliszekundum nagyságú, magas időbeli felbontásnak köszönhetően.

Továbbá a meglévő, prémium kategóriájú CT rendszerekhez képest jelentősen kisebb röntgensugár dózisra van szükség. Különösen az angiográfia területén végzett CT vizsgálatok esetén hasznos az, hogy a Somatom Force optimalizált Care kV technológiáját használva a röntgencső feszültsége rugalmasan állítható 70 és 150 kilovolt (kV) között, és ezáltal több páciens vizsgálható kisebb feszültségen. Túlsúlyos betegek 70 vagy 80 kV feszültségen történő vizsgálatánál ez 68 százalékos dózis csökkenést eredményezhet a hagyományos, 120 kV-os eljáráshoz képest. Végül a rendszer nagy szkennelési sebessége, összekapcsolva az alacsonyabb besugárzási dózissal, új lehetőségeket tár fel: például kiterjeszthetjük a CT vizsgálatot a szívkoszorúér betegségek korai felismerésére.

A Siemens kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény