FőoldalRendszerintegrátorTávoli ipari állomások olcsó és biztonságos csatlakoztatása
2015. július 27., hétfő ::

Távoli ipari állomások olcsó és biztonságos csatlakoztatása

Az új CP 1243-8 IRC kommunikációs processzorral a Siemens lehetővé teszi a Sinaut ST7 távvezérlési protokollon alapuló távvezérlő alkalmazásokat. Az új kommunikációs processzor használatával minimális erőfeszítéssel és kis költséggel csatlakoztathatjuk a távoli állomásokként (kihelyezett terminál egységekként /RTU/) funkcionáló S7-1200 vezérlőket a magasabb szintű ST7 állomásokhoz. A megoldás használható új és meglévő rendszerekben is. A redundancia és a széles körű biztonsági funkciók garantálják az elérhetőség és a biztonság magas szintjét

A CP 1243-8 IRC kulcsfontosságú alkalmazásai között megtaláljuk az ivóvízellátás és forgalmazás terén használt elosztott telephelyeket, a szennyvízcsatorna hálózatokat és az esővíz elvezető tartályokat. Továbbá a kommunikációs processzorok használhatók környezetvédelmi megfigyelő eszközként, valamint távfűtő és villamos energia hálózatok helyi szállító és elosztó komponenseként.

A csatlakoztatott kihelyezett terminál egységekkel közcélú vagy magán átviteli hálózatokon keresztül létesítenek kapcsolatot. Egy ipari router köthető (például a Siemens Scalance M termékskálájának valamely eleme) a készülék Ethernet portjához, hogy az Interneten vagy mobil telefonon keresztül építsük fel a kapcsolatot. Külön modulokon keresztül létrehozhatóak további, analóg kapcsolt vonali vagy privát vezeték nélküli hálózati összeköttetések is. A CP 1243-8 támogatja a folyamatvezérléshez szükséges minden adattípus akár ciklikus, akár esemény-vezérelt átvitelét és riasztási funkciókat is kínál. A készülék képes arra, hogy mérési értékeket vigyen át a kihelyezett állomásokról a vezérlő központok vagy magasabb szintű állomások felé, valamint e-mail és szöveges üzeneteket küldjön a karbantartó személyzet számára. Annak érdekében, hogy az összeköttetés megszakadása esetén megakadályozza az adatvesztést, a kommunikációs processzor folyamatosan elmenti az időbélyeggel ellátott mérési értékeket. Mihelyt a kapcsolat újra helyreáll, a pufferelt értékek a helyes időbeli sorrendben automatikusan továbbítódnak a vezérlőközpontba.

Az elérhetőség növelése érdekében a CP 1243-8 IRC egy kiegészítő összeköttetést is kínál a második WAN interfészen keresztül (tartalék útvonal létrehozása érdekében). Ehhez egy úgynevezett Teleservice modult – például egy RS 232 soros interfészt vagy kapcsolt vonali modemet (analóg, ISDN és GSM) – is csatlakoztatnak a második WAN interfészhez. A felhasználók üzemeltethetik az egyik vagy a másik interfészt, vagy mindkettőt egyidejűleg.

A széles körű diagnosztikai opciók – helyileg az eszköz LED-jein, a Simatic Step 7 programozó szoftveren, vagy akár az eszköz web szerverén keresztül – gyors és igen informatív elemzését adják az állomás állapotának. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az új modulokhoz gyorsan és könnyen összeköttetéseket konfiguráljanak a Step 7-ben végzett adatpont konfigurálás segítségével. A Step 7 professzionális műszaki szoftverben a TIA portálon a felhasználó egyszerűen kiválasztja a Simatic S7-1200 CPU-ból átviendő adatokat és megadja a kívánt kommunikációs paramétereket.

Továbbá az új kommunikációs processzor el van látva kiterjedt biztonsági jellemzőkkel is, mint például a tűzfal és VPN protokoll.

A Siemens honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény