FőoldalRendszerintegrátorMagyar fejlesztésű kísérleti kazánt helyeztek üzembe
2015. március 16., hétfő ::

Magyar fejlesztésű kísérleti kazánt helyeztek üzembe

Az MVM OVIT Zrt. gödi telephelyén kutatás-fejlesztési céllal egy 500 kW-os, megújuló tüzelőanyagokat hasznosító kazánt létesített. A kutatási célra kifejlesztett kazán tejesen egyedi kivitelezés. A speciális, újrahasznosított tüzelőanyag-égetési igényekhez alkalmazkodva a vállalat egy korszerű, a környezetvédelmi szempontokat tökéletesen kielégítő, a szükséges engedélyekkel rendelkező kazánt tervezett, engedélyeztetett és helyezett üzembe

Az MVM Csoport középtávú stratégiája az uniós irányelvnek és a Nemzeti Energiastratégiának megfelelően kiemelten foglalkozik a megújuló energiatermelés bővítésében történő részvétellel. Ezzel összhangban az MVM OVIT Zrt. kutatás-fejlesztési céllal gödi telephelyén egy 500 kW-os, alternatív tüzelőanyagokat hasznosító kazánt helyezett üzembe. A speciális, élvonalbeli technológiai innováción alapuló kazán a társaság saját tervei alapján készült el, és rendelkezik minden szükséges műszaki és környezetvédelmi engedéllyel.

A fejlesztést az MVM OVIT Zrt. a stratégiai céloknak megfelelően, az Alternatív Tüzelőanyagok és Kapcsolódó Tüzeléstechnológiák Klaszter egyik alapító tagjaként valósította meg. A kazánban végzett kísérleti égetések célja, hogy bővítse a szakterületen belül az alternatív tüzelőanyagokkal kapcsolatos tapasztalatokat. A kísérleti égetések kizárólag a terméktanúsítással rendelkező tüzelőanyagokkal folynak majd.

A próbaidőszak során egyrészt biomassza-eredetű – mező- és erdőgazdálkodás során keletkező tüzelésre alkalmas hulladék anyagok –, másrészt nem biomassza-eredetű, szilárd újrahasznosított tüzelőanyagok úgynevezett buborékos fluid tüzelési rendszerű elégetése történik. A kísérletek célja annak bizonyítása is, hogy a felsorolt tüzelőanyagokat hatékonyan és gazdaságosan lehet hasznosítani energiatermelésre.

A kísérleti égetéssorozat lezárulása után mind a tervezés és kutatás-fejlesztési fázis alatt nyert tapasztalatokat, mind magát a kazántípust értékesíteni lehet majd az energetikai piacon. Az alternatív tüzelőanyagokat hasznosító kazán rendszerbe állítása elsősorban mezőgazdasági üzemek hőigényét, valamint fűtőerőművek részben hő-, részben villamos energia-termelését lesz képes biztosítani. A most üzembe helyezett kazán amellett hogy környezetvédelmi célokat szolgál, modern hazai technológiát és gyártmányt is fejleszt, valamint munkahelyeket is teremt mind a majdani gyártás, építés-szerelés, mind az üzemeltetés területén.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény