FőoldalRendszerintegrátor3D-s nyomtatóval a gyors prototípuskészítésért
2014. december 16., kedd ::

3D-s nyomtatóval a gyors prototípuskészítésért

rs-ultiAz RS Components tovább növelte a gyors prototípuskészítő berendezéseinek folyamatosan növekvő választékát a London 3D Print Show Global Awards rendezvényen a 2014 legjobb felhasználói terméke díjat elnyert Ultimaker 2 3D-s nyomtatóval. Ez az új 3D-s asztali nyomtató szálhúzásos nyomtatási technológiát (FFF) alkalmaz és célközönségében ugyanúgy szerepelnek a tervezésben, prototípusgyártásban és kutatás-fejlesztésben résztvevő villamos és gépészmérnökök, mint az amatőr fejlesztők vagy a diákok

A prémium anyagokból és alkatrészekből gyártott legújabb Ultimaker 3D-s nyomtató a korábbi verziókhoz képest már fűtött tálcával rendelkezik, ami által a nyomat sima felületű lesz és megakadályozza, hogy a végtermék meghajoljon, emellett pedig használhatóvá teszi az ABS nyomtató-alapanyagot is. Jelenleg a piacon elérhető 3D-s asztali nyomtatók közül ez a típus a leggyorsabb és legpontosabb. Nyomtatási sebessége eléri a 300 mm/s-ot, rétegvastagsága pedig a 20 mikront vagy 0,02 mm-t. Ráadásul igen kompakt kialakítású, a keret méretei 357×342×388 mm (a tekercs nem része), ezáltal a tárgyméret akár 230×225×205 mm is lehet.

A fúvóka átmérője 0,4 mm, mely problémamentesen képes kezelni az ajánlott 2,85 mm-es szálátmérőt. A fúvóka üzemelési hőmérséklet-tartománya +180–260 C, míg a fűtött tálcáé +50–100 C.

Az Ultimaker gyártója által közölt adatok alapján a nyomtatási költség körülbelül 0,05 € köbcentiméterenként, ebbe beleszámít mind az anyag-, mind az energiaköltség. Az FFF technológiának köszönhetően alapanyagok széles választéka felhasználható, köztük az igen népszerű PLA és ABS is.

A 3D-s modellt tartalmazó fájl feltöltésére a nyomtató egy önálló SD-kártyaolvasóval kerül forgalomba, ráadásként pedig jár hozzá az Ultimaker nyílt forrású Cura szoftvere is, mely a nyomtatás előkészítési fázisában a szükséges rétegekre bontja a 3D-s modellt. A Cura szoftvert a London 3D Print Show Global Awards rendezvényen 2014 legjobb felhasználói szoftverének választották.

Az RS Components vállalaton keresztül az Ultimaker 2 már elérhető az EMEA országokban és Ázsia bizonyos csendes-óceáni régióiban.

Az RS Components honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény