FőoldalRendszerintegrátorEnergiatárolás: az új beruházók akkumulátorokban gondolkodnak
2014. november 12., szerda ::

Energiatárolás: az új beruházók akkumulátorokban gondolkodnak

naptelepA szélturbinával és napelemmel áramot termelő rendszerek egyik gyenge pontja, hogy a hullámzó termelést csak valamilyen segéd- vagy pótkapacitás rendszerbe építésével lehet "kisimítani". Eddig úgy volt, hogy az csak elvileg járható út, hogy a termelési volumenhez illeszthető nagyságrendű energiatároló rendszerek elérjék ugyanezt a hatást

BYDAz energiatárolási technológia terén élenjáró, az elektromos autók bevezetésében úttörőnek számító kínai BYD (Build Your Dream) óriási, föld alatti akkumulátortelepben tárolja a fölös villamos energiát. A BYD nem messze Hong Kong-tól állította üzembe a világ egyik legnagyobb elektromos energia tárolóját. A gigaakkumulátort a szél- és naperőművekben keletkező esetleges áramfelesleget tárolja. A projektet a németországbeli Deggendorfban működő Fenecon nevű vállalattal együttműködve valósították meg a kínaiak. Az óriásakkumulátor negyven megawattóra elektromos áram tárolására alkalmas. Ez nagyjából négyezer, fejlett európai országban felépített otthon energiaellátásra alkalmas.

A németországi Szász-Anhalt tartományban is a gyakorlati megvalósítás felé léptek előre azzal, hogy hamarosan az ún. Solar-völgyben az alapinfrastruktúra részévé válik egy 30 MW-os akkumulátor. A gigaakku kifejezetten a pillanatnyi napenergia-túltermelési helyzetek kezelésére szolgál. Mint azt a Cleantechnica megírta, 1991 óta a térségben mintegy 9 milliárd eurót fektetek be napenergiába, és olyan cégeket tettek naggyá, mint az Innotech Solar, a Hanwha Q-Cells vagy az Enercon. A régióból 2011-ben már azt jelentették, hogy az elfogyasztott villamos energiának több mint 60 százaléka megújuló forrásból származott, így nem meglepő, hogy ez a hely vált ideálissá egy ilyen projekt számára. A mostani beruházás ráadásul a tervek szerint pusztán az első az épülő új tipusú, óriási méretű akkumulátor-rendszerek közül, melyekkel Németország még távolabb kerülhet a nukleáris energiától.

A szász-anhalti projekthez méretét tekintve nem, de céljában hasonlóra van máshol is példa az országban. Az északnémet Mecklenburgban a közelmúltban kezdte meg működését egy 5 megawattos energiatároló rendszer.

Forráshttp://cleantechnica.com/2014/10/27/30-mw-storage-battery-built-germany/

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény