FőoldalRendszerintegrátorMásodik generációs RepRapPro az RS Components-től
2014. november 10., hétfő ::

Második generációs RepRapPro az RS Components-től

RS269-Ormerod 2Az RS Components bejelentette, hogy elérhetővé tette a RepRapPro Ormerod 3D-s nyomtató új változatát, ami egy egyszerűen összeállítható alkatrészkészlet formájában széles körű felhasználási lehetőségeket és kiterjedt funkcionalitást kínál. A 3D-s nyomtatás segítségével az elektronikai és a gépészmérnökök igen gyorsan készíthetik el a prototípusokat a kezdeti tervezési elképzelésekhez, így a terméktervezési folyamat akár hónapokkal is rövidülhet

A RepRapPro Ormerod 2 egy egyszínű, alacsony költségű 3D-s nyomtatógép, ami egy teljes mértékben nyílt forrású és önmaga létrehozására képes RepRap, és egyben a kapható legsokoldalúbb 3D-s nyomtatók egyike: funkcionalitása könnyen bővíthető, gyorsan replikálható és gyorsan összeállítható. Minden RepRapPro nyomtató – így az olyan korábbi gépek is, mint az Ormerod és a Mendel – képesek saját műanyagalkatrészeik újbóli létrehozására.

Az Ormerod 2 számos előnnyel rendelkezik elődjéhez képest, ilyen például a sokkal egyszerűbb és integráltabb összeállítás jobb utasításokkal, valamint az egyszerű dugaszolható csatlakozások és a forrasztás kiküszöbölése érdekében kialakított kábelkötegek.

Fejlesztések történtek azonban a tálcakialakítás, az y-kocsis kivitel, a tálcaszonda, az extruder és a tápellátás terén is, valamint jobb lett a kibocsátások szabályozása és a szoftveres támogatás. Az Ormerod 2 kivitelnél például sokkal könnyebben állítható a tálca szintje; az y-tengelyű szíj elhelyezkedése és felfogatása megkönnyíti a szíjfeszültség beállítását; az új tálcaszondában pedig immár egy négyvezetékes differenciáleszköz működik, és sokkal könnyebb hozzáférést biztosít az extruderhez tisztítási célokra. Emellett a tápegységet is felváltotta egy világszerte használható 100–240 V-os bemenetű egység, ami immár nem adapteres, hanem közvetlen 12 V-os táplálást biztosít, és a mérete is csökkent, hiszen az bekerült magába a gépbe, így hosszú kábelekre sincs szükség. Az A osztályú CE-jelzésnek megfelelő, teljesen árnyékolt kialakításnak köszönhetően az elektromágneses interferenciák kibocsátása is csökkent.

Az Ormerod 2 nyomtató néhány műszaki adata: 200×200×200 mm-es tárgyméret és 1800 mm/perc sebesség, óránként 33 cm3-es lerakási sebesség, 0,1 mm-es pontosság és 0,01 mm-es rétegfelbontás, a nyomtatáshoz továbbá PLA és ABS hőre lágyuló anyagok is használhatók. A gép működtetéséhez fejlesztett nyílt forrású szoftver teljes mértékben kompatibilis az eredeti Ormerod nyomtatóval, és viszonylag kis teljesítményű, Windows, Linux/Ubuntu vagy Mac OS rendszerű számítógépeken is futtatható.

A RepRapPro Ormerod 2-t az összes szükséges elemet tartalmazó, összeállításra kész alkatrészcsomagként szállítjuk. A teljes készlet tartalma: az összes nyomtatott alkatrész; az összes hardver (menetes és sima rudak, csavarok, anyák, alátétek, szíjak és csapágyak); előforrasztott és -programozott elektronika; MicroSD-kártya és adapter; melegített NYÁK építőfelületek; motorok; fúvókaegység és az extrudálóegység meghajtószerkezete; 100 m 1,75 mm átmérőjű fehér PLA szálanyag (tömege körülbelül 300 g); világszerte használható, 100–240 V bemenetű tápegység (az EU, az Egyesült Királyság, az USA és Ausztrália területén használható dugók kaphatók); továbbá a gép működtetéséhez szükséges nyílt forrású szoftver, beleértve az elektronika készülékszoftvert is.

„Az, hogy a RepRapPro 3D-s nyomtatók legújabb tagjaként megjelent az Ormerod 3D-s nyomtatókészlet második generációja, jól mutatja a nyílt forrású, önreplikációra épülő elképzelés jelentős sikerét" – mondta Mark Cundle, az RS Components műszaki-marketing igazgatója. „Ezt az izgalmas és alacsony költségű 3D-s nyomtatási technológiát az ingyenes és magától értetődő DesignSpark Mechanical 3D-s tervezőszoftverrel és az RS-nél elérhető 3D-elemmodellek könyvtárával kiegészítve a 3D-s tervezés és a gyors prototípuskészítés a tervezők, valamint a gépész- és elektronikai mérnökök sokkal szélesebb köre számára válik egyre elérhetőbbé. Ez jelentős megtakarításokhoz vezethet a termékfejlesztési ciklusban, és sokkal rövidebb piacra jutási időt eredményez."

Az első Ormerodhoz hasonlóan az Ormerod 2 is az FFF (Fused Filament Fabrication, szálhúzásos nyomtatás) eljárást alkalmazza, ami különböző műanyagok és változatos színek használatával képes felépíteni a 3D-s tárgyakat. Az eljárással szinte minden, számítógépen modellezhető alakzat elkészíthető, akár olyanok is, amelyeket a hagyományos gyártási módszerekkel nem lehet legyártani. A 3D-s nyomtatás gyors ütemben válik az elektronikai és mechanikai tervezési folyamat alapvető részévé. Egyre több vállalat látja meg annak előnyeit, hogy a technológia használatával rövid ciklusidejű prototípuskészítés érhető el, ami hónapokkal is lerövidítheti a tervezési fázist. A technológia elterjedését korábban a hardverek ára és a CAD területén járatlanabb felhasználók által is egyszerűen használható tervezőszoftverek hiánya hátráltatta. Az ingyenes DesignSpark Mechanical 3D-s modellező szoftverrel együtt használva azonban az Ormerod 2 3D-s nyomtatókészlet világszerte lehetővé teszi a tervezőmérnökök számára, hogy kifinomult elképzeléseiket és termékeiket nagyon gyorsan és költséghatékonyan tudják fejleszteni.

A RepRapPro Ormerod 2 immár raktárról elérhető az RS Componentsnél, 178 580 Ft-os áron, az összeállításhoz szükséges összes elemet tartalmazó alkatrészcsomagként.

Az RS Components honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény