FőoldalRendszerintegrátorÉtelek és robotok
2014. október 08., szerda ::

Ételek és robotok

A Universal Robots robotjai egyre változatosabb iparágakban kapnak feladatot, már az élelmiszeripar is a könnyű, rugal-mas robotokra voksolt

Édes a munka – UR5 a Nordic Sugar AB cukorgyárban

A svéd Nordic Sugar AB – egyike a legnagyobb európai cukorgyáraknak - három Universal Robots gépet használ. A modellek kiválasztását megelőzően a legfőbb szempontok a rugalmasság, a felhasználóbarát kezelés és a megfizethető ár voltak, így esett a választás végül a Universal Robots ipari robotkarjaira.

A szeptember közepétől január közepéig tartó idényben a gyár heti hét napon 24 órában üzemel, ebben az időszakban naponta 600 cukorrépa szállítmányt kap, átlagosan 2000 répatermesztő partnertől. A Nordic Sugarban jelenleg három UR5 robot dolgozik és a következő két évre további három beüzemelését tervezi a cég, amikkel a régebbi generációs robotokat újabbakra fogják lecserélni.

A UR5 robotok feladatai közé tartozik a vonalkódok szkennelése, valamint a cukor-tartályok átemelése a mérlegről a minőségellenőrző szűrőkig, illetve vissza. Ezt a feladatot a robot egy pneumatikus fogóval végzi el, a vonalkód-szkenner pedig a robot karjának végére van felszerelve. A beruházás megtérülési ideje 124 nap.

Itt a UR5-ök láthatóak a Nordic Sugarban munkavégzés közben.

Tejtermékek UR5 segítséggel

Izland legnagyobb tejtermékgyártója, a Mjólkursamsalan Akureyri ugyancsak az élelmiszeriparban vesz igénybe robotikus segítséget.

Az izlandi cég esetében a két darab UR5 robot beüzemelésének célja a hosszan tartó, monoton tevékenységek a gyártási folyamatból történő kiiktatása volt. Mindkét gép négy-négy, 250 grammos csomagolású sajtot helyez a szállítószalagról műanyag tálcára, amelyeket ezután egy másik robot helyez raklapokra.

A vállalat főként a könnyű programozhatóságot és egyszerű használatot kedveli a robotokban, valamint a testközeli emberi együttműködés lehetőségét, amihez nincs szükség biztonsági kerítés felállítására sem.

Tojás-csomagolás hatékonyan

Napi 2,5 millió darab friss tojás elhelyezése és csomagolása hatalmas precíziót és odafigyelést igényel. A Cascina Italia a Universal Robots robotjait használva tette hatékonyabbá a friss tojások és tojástermé-kek gyártását. Az így kialakított termelési lánc garantálja a magas színvonalú élelmiszer-előállítást, a nyers alapanyagtól a fogyasztásra kész végtermékig. A robot az 1440 tojást tartalmazó dobozok előkészítésében segít. Minden doboz 10 darab, precízen elhelyezett tojásból áll, 9 rétegben egymásra helyezve. A munka elvégzéséhez a robot egyedi gyártású és beépített pneumatikus emelőkarral van felszerelve. A speciális karvégződésen kívül a szabályozható erő funkció segítségével a törékeny termékeket precízen lehet kezelni, így a termelési folyamat még könnyebbé vált.

A Universal Robots honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény