FőoldalRendszerintegrátorForradalom következhet a gyógyításban
2014. június 13., péntek ::

Forradalom következhet a gyógyításban

Nyáron kezdi meg működését az a világszínvonalú egészségügyi centrum, mely új kapukat nyithat a hazai gyógyításban. A centrum mintegy 3 milliárd forintból, Kaposvárott épült - helyet kapott benne többek között egy komplex radiokémiai labor és az ország első Biograph mMR készüléke

Júniusban kezdi meg működését a Kaposvári Egyetem világszínvonalú egészség-ügyi centruma. Az új, háromszintes épület 1800 négyzetméteres alapterületén he-lyet kapott a Siemens Biograph mMR készüléke, amely jelenleg a világ egyetlen olyan egészségügyi berendezése, mellyel két különböző diagnosztikai vizsgálat, az MR és a PET egy helyben, egyidejűleg végezhető el. A világszinvonalú készülék a Siemens egy évtizedes kutatás-fejlesztési tevékenységének eredménye.

A Biograph mMR üzembe helyezésével a páciensek hamarosan Magyarországon is a jelenleginél jóval könnyebben juthatnak hozzá a csúcstechnológiás betegellátás-hoz. A készülék a hagyományos vizsgálatokkal ellentétben nemcsak a daganatos, agyi és keringési betegségek okozta anatómiai elváltozásokat jeleníti meg, hanem a szervezetben lezajló bonyolultabb élettani folyamatokba is betekintést enged. Ezzel jelentősen megkönnyíti a komolyabb, például daganatos megbetegedések időben való észlelését, hiszen már korai stádiumban pontos felismerést tesz lehetővé.

A projekt részeként egy komplex radiokémiai labort is leszállított a Siemens. Az egészségügyi centrum berendezéseit nemcsak a gyógyításban, hanem a tudomá-nyos kutatásban is hasznosítják majd. A Kaposvári Egyetem és a Siemens egy ku-tatási-fejlesztési együttműködésről is megállapodott, melynek fő célja a már folyó agyi, szív-érrendszeri és szív kutatások kiterjesztése.

Hogyan működik?

Az új MR/PET technológiára épülő Siemens Biograph mMR, a legmodernebb 3 T térerejű MR és a csúcstechnológiát képviselő, molekuláris képalkotású PET teljesen integrált egysé-ge. A hozzákapcsolódó ciklotron a radioaktív izotóp előállításában játszik kulcs szerepet.

A ciklotron által előállított radioaktív izotóppal a vizsgálni kívánt szerv anyagcseréjében résztvevő molekulákat jelölik meg. A radiokémiai laborban radioaktív fluorral megjelölt glü-kózt (FDG-t) készítenek, melyet a vizsgálat megkezdése előtt adnak be a betegnek. Az FDG eloszlása a szervezetben, a különböző szövetek funkciójának megfelelően, és az esetleges kóros elváltozásoktól függően, eltérő lesz. Az intenzív anyagcserével rendelkező rákos sej-tek egységnyi idő alatt több FDG-t vesznek fel. A PET berendezés detektálja a radioaktív izotópok bomlása során kibocsátott sugárzást, mely a PET képalkotás alapja. Az MR/PET berendezés ezt a képet egy szimultán MR felvétellel kombinálja, így a funkcionális eltérések jól meghatározott anatómiai struktúrához rendelhetők. Ezáltal lehetséges a kóros folyamatok felderítése és lokalizálása a lehető legpontosabban és legnagyobb biztonsággal.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény