FőoldalRendszerintegrátorArany Amper díjas az ABB új középfeszültségű technológiája
2014. május 26., hétfő ::

Arany Amper díjas az ABB új középfeszültségű technológiája

Az UniGear Digital, az ABB új középfeszültségű kapcsolóberendezés-megoldása integrált áram- és feszültségszenzorokat alkalmaz

A Cseh Köztársaságban rendezett „Amper" elektrotechnikai, elektronikai, automatizálási és kommunikációs technológiai nemzetközi szakvásáron a „leghasznosabb kiállított termék" kategóriában az idén az ABB, az energetika és az automatizálási technológia globális szállítója nyerte az „Arany Amper 2014" díjat. A díjjal az ABB UniGear Digital megoldását ismerték el. Az UniGear Digital egy innovatív koncepció, amely a jól bevált légszigetelésű kapcsolóberendezés-konstrukciót ötvözi a védelem, a vezérlés, a mérés és a digitális kommunikáció fejlett módszerével.

Az UniGear Digital új koncepciót képvisel a középfeszültségű (MV) kapcsolóberendezések között. A megoldás a már jól bevált kapcsolóberendezés-konstrukciót ötvözi a védelem, a vezérlés, a mérés és a digitális kommunikáció innovatív módszerével. A megoldás az áram- és feszültségszenzorok középfeszültségű (MV) kapcsolóberendezésbe történő optimális integrálásán alapszik, amit a legújabb védelmi és vezérlési eszközökkel, valamint az IEC 61850 kommunikációval kombináltak.

Az UniGear Digital fejlesztését az ABB brnói gyára vezette, amely az középfeszültségű kapcsolóberendezések, középfeszültségű mérőváltók és szenzorok egyik legjelentősebb gyártója világon.

Az új középfeszültségű megoldás iránt jelentős vevői érdeklődés tapasztalható a termékek számos előnyös tulajdonságának köszönhetően, amelyek a következők: megbízhatóság és biztonság (kevesebb feszültség alatti alkatrész és szigetelő komponens, kiterjesztett kommunikációfelügyelet, tűrőképesség hálózati zavarokkal szemben), egyszerűség és jó hatásfok (kevesebb változat, csak egy feszültségszenzor és két áramszenzor típus szükséges, könnyebb kiépítés, üzembe helyezés és tesztelés), valamint a legmodernebb kommunikációs rendszerek (IEC 61850 adatátviteli protokollnak való megfelelőség, használhatóság „smart grid" alkalmazásokban), és kisebb környezeti hatás (akár 250 MWh*-val alacsonyabb energiafogyasztás, mérőpanel nem szükséges, 150 tonnával kevesebb CO2-kibocsátás*).

Az ABB jelenleg a következő paraméterekkel rendelkező UniGear ZS1 típusú, primer alállomásokhoz rendszeresített légszigetelésű kapcsolóberendezéseit gyártja az új megoldás szerint: max. 17,5 kV, 4.000 A és 50 kA. Az ABB azt tervezi, hogy a digitális megoldást kiterjeszti a teljes 12-24 kV UniGear termékcsaládra is.

A kontinens egyik legnagyobb nemzetközi elektrotechnikai és elektronikai szakvásárán, az Amperon az idén 20 ország több mint 600 kiállítója képviseltette magát, és a standokat mintegy 65.000 látogató tekintette meg. A „leghasznosabb kiállított termék" címért folytatott versenyt a négynapos szakvásár részeként rendezik meg. Az elektrotechnika, elektronika, automatizálás és kommunikációs technológiák mai trendjeit és fejlesztéseit jutalmazó verseny győzteseit az Arany Amper díjjal tüntetik ki. A verseny további kritériumai a technikai innováció, eredetiség, biztonság, kreativitás, egyetem vagy állami kutatóintézet részvétele a kiállított tárgy fejlesztésében, a termék további üzemi lehetőségei, alkatrészellátása, környezetvédelmi paraméterei és általános megjelenése.

A zsűri ebben az évben öt „Arany Amper" fődíjat és öt dicsérő oklevelet osztott ki a verseny 22 éves történetében rekordnak számító 33 kiállító cég 37 kiállított terméke között. Az idei zsűrit tíz szakember alkotta, akik a Prágai Cseh Műszaki Egyetemről, a Brnói Műszaki Egyetemről, a Nyugat-csehországi Egyetemről, az Ostravai VŠB Műszaki Egyetemről, a Pozsonyi Gazdasági Kutató Intézetből és a Prágai Elektrotechnikai Vizsgálati Intézetből érkeztek.

*Összevetés alapja: hagyományos, 14 mezős UniGear ZS1 berendezéssel szerelt alállomás 30 éves üzemeltetési időszaka.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény