FőoldalRendszerintegrátorEnergiatermelés a Hold segítségével
2014. március 07., péntek ::

Energiatermelés a Hold segítségével

Amikor Mark Baker, a GE Power Conversion divíziójának tengeri megújuló energiákkal foglalkozó vezetője felnéz az éjszakai Holdra, nem varázslatot vagy rejtélyt lát benne, hanem megawattokat. A tengerek vízszintje óramű pontossággal emelkedik és süllyed naponta kétszer a Hold gravitációs vonzásának hatására. Baker szerint az árapály tökéletes energiaforrás, hiszen sokkal kiszámíthatóbb és megbízhatóbb a szélvagy a napenergiánál

„Az Egyesült Királyságban egyes helyeken igen jelentős a dagálymagasság" – mondja a szakember. „Ennek következtében az árapály tantaluszi energiatermelési potenciált kínál."

A GE Power Conversion árapály turbinagenerátorokat és más víz alatti technológiákat tesztel az skóciai Orkney-szigetek és a walesi Pembrokeshire megyében fekvő Ramsey Sound közelében a tenger fenekén elhelyezett turbinákban.

Baker elmondása szerint a GE készen áll arra, hogy az erőművi rendszert felfejlesztve egy egész sor árapály turbinát helyezzen el az Orkney-szigeteket Skócia északi csúcsától elválasztó keskeny csatorna, a Pentland Firth fenekén. A csatorna az Egyesült Királyság egyik leggyorsabb folyású vize.

A BBC a közelmúltban a „megújuló energia potenciál Szaúd-Arábiájaként" mutatta be Skóciát. Csak a Pentland Firth projekttel ki lehetne elégíteni Skócia villamosenergia-igényének felét, miután a turbinák akár 1,9 GW áramot is képesek termelni.

A turbinák leginkább hatalmas repülőgép-propellerekre emlékeztetnek, melyek 55-73 méter mélyen állnak a vízben. A csatorna stratégiai pontjain helyezték el őket, ahol a legnagyobb az áramlás sebessége.

A mérnökök az áramlások függőleges és vízszintes irányú mozgásaiból is nyerhetnek energiát. Voltak olyan csapatok, akik bóják alkalmazásával termeltek áramot, a hullámok fel- és lefelé történő mozgását kiaknázva. Baker szerint azonban „nagyságrendekkel nehezebb a berendezést a tenger felszínén elhelyezni és ott tartani". „Voltak olyan cégek, akik felszerelték a hullámenergia-rendszereiket, majd azt kellett látniuk, hogy azok darabokra törtek a sziklákon."

Baker úgy véli, hogy egyre több árapály-erőmű fog megjelenni az Egyesült Királyságban és a világ más részein is. „Az árapály lagúna erőművek is hamarosan valósággá válhatnak az Egyesült Királyságban" - teszi hozzá a szakember. „Közmű-szintű energiatermelésre képesek."

A GE honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény