FőoldalRendszerintegrátorVillamos gáztisztítók – Mit hoz a jövő?
2014. február 10., hétfő ::

Villamos gáztisztítók – Mit hoz a jövő?

Az Energetikai Szakkollégium Jendrassik György emlékfélévének 7. előadásán Dr. Kiss István Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense, a Villamos Energetika Tanszék vezetője beszámolt az elektrosztatikus porleválasztók fejlesztésének, alkalmazásának jelenlegi trendjeiről. Előadónk jelenleg is aktívan kutatja a területet, szeptember közepén pedig a világ többi szaktekintélyével és gyártójával közösen részt vett az indiai Bangalorban rendezett ICESP világkonferencián

Alapvető tapasztalatként fogalmazta meg, hogy elengedhetetlen lényegesen nagyobb hangsúlyt fektetni a múlt megismerésére és a fizikai háttér részletes feltérképezésére. Célként tűzte ki, hogy a területen működő gyártók kollégáit megfelelő módon képezzék, így biztosítható leginkább a termékek járható irányú fejlődése.

A berendezések felépítése, működése

Az ESP-k1 nem csak por-, hanem pernye- és cseppleválasztásra is alkalmasak a következőkben ismertetett elvek alapján. Ezekben a gigantikus ipari berendezésekben nagyfelületű földelt fémlemezeket, ún. gyűjtőelektródokat találunk. A köztük elhelyezett kis görbületi sugarú koronaelektródok koronakisülései ütközési ionozással töltik fel a részecskéket, így a rájuk ható elektrosztatikus erő a lemezek felé mozgatja őket, ezeket elérve megkötődnek a felületükön. Az rajtuk lerakódó szennyeződést mechanikai úton távolítják el az ún. kopogtatás során.

A koronaelektródokat gerjesztő tápegység transzformátorból és nagyfeszültségű egyenirányítóból áll. A korai kísérletek során a feszültségáram karakterisztikát felvéve azt tapasztalták, hogy negatív feszültségű táplálás esetén magasabb az átütési feszültség, így nagyobb koronaáram érhető el. Éppen ezért ez a megoldás terjedt el a gyakorlatban.

Az ESP felépítése, forrás: Kjell Porle, ALSTOM

A koronázó elektródok szerepét a korai eszközökben egyszerű huzalok töltötték be, melyeket a végükön súlyokkal feszítettek. A rajtuk megjelenő koronakisülés alakította ki a töltött részecskéket. Úgy látták, hogy ezen „sima" elektródok felületén is létrejönnek ún. hot-spotok: ezekben a tartományokban voltak leginkább kisülések. Mivel eredendően nem homogén a létrejövő mező, különböző módokon próbálták meg a görbületet lokálisan növelni, a görbületi sugarat csökkenteni. Így alakultak ki a változatos formájú elektródok.

Sajnos számolni kell a koronázó elektródok felületére rakódó porral is, hiszen itt nagy a térerősség gradiense. A polarizáció/megosztás2 során a pozitív és negatív töltésekre ható erők eltérőek lesznek, így a porszemcsék „odatapadnak". Különösen kellemetlen ez a jelenség, ha nedvességet is kap a szennyeződés. Ezért a koronázó elektródokat is tisztítani kell: ezeket is kopogtatják. A kellő merevség érdekében napjainkban hengeres csőre rögzített tüskéket alkalmaznak koronaelektródként.

A gyűjtőelektródok különböző felületi kialakításával igyekeznek kiküszöbölni a gázáram már kiült szennyeződésre gyakorolt visszakeverő hatását. Zsebeket képeznek rajtuk, hogy minél inkább csökkentsék a felülethez közeli gyors gázáramlást.

Felmerülő kérdések

Jól lehet, hogy egy-egy azonos sorozatból származó leválasztó berendezés között elhanyagolhatóak a paramétereiket illető különbségek, mégis előfordult, hogy egyező konstrukciók esetén a leválasztási fok egyik helyszínen 99,9% volt, egy másikon 85%. Az okokat vizsgáló kísérletek nem vezettek eredményre.

Végül Oglesby egy konferencián előállt elméletével: A Gremlin's theory, szerint a rosszabb leválasztási fokkal működő helyszínen egyszerűen a „gépbe bújt egy gonosz manó". A humoros metafora rámutat: klasszikus megközelítés nem ad megfelelő magyarázatot a különbségre.

A kutatások kezdete

A kutatók figyelme ezt követően a következő témakörökre irányult:

  • Villamos erőtér jellege (iontöltés, a szemcsék töltődése, tértöltés)
  • Fluidum (áramló, szennyeződéseket szállító közeg), az áramlási tér modellezése
  • Por diffúziója
  • És az előbbiek között fellépő kölcsönhatások: az elektromos- és az áramlási tér együtt határozzák meg a leválasztás fokát

Dr. Berta István (a BME Villamos Energetikai Tanszékének professzora) is ekkor kezdett foglalkozni a téma feltárásával. Munkatársaival a tértöltés hatásának fontosságát mutatták ki. A kísérletekből látszott, hogy a szemcsékre ható erő a félutca3 közepén nem elég ahhoz, hogy gyorsítsa a porszemcséket. Vagyis a tértöltés fontosabbnak látszó hatást gyakorol a külső erőtérnél. Az áramlási tér „feladata", hogy a szemcséket a lamináris áramlásba kényszerítse, ahonnan tovább haladnak a gyűjtőelektród felé, majd feltapadnak rá.

Az Áramlástan Tanszékkel együttműködve a tér sajátosságait is vizsgálták. Beigazolódott az az elmélet, melyet a numerikus számítások mutattak:

  • A félutcában turbulens áramlás áll fenn.
  • Az elektródok mentén lamináris az áramlás.

Ezt figyelembe véve új konstrukciókat terveztek, adaptálva a méretezéskor a legújabb elméleti és gyakorlati ismereteket.

Az előadó megjegyezte, hogy sajnálatos módon ezek a korai felfedezések gyakran feledésbe merülnek. Bizonyos gyártók minél nagyobb koronaáramot lehetővé tevő tápegységet kínálnak, bár fentiekből is sejthető, hogy alapvetően nem ez határozza meg a leválasztást.

Az ellenkorona-kisülések

A jelenség akkor kapott először publicitást, mikor egy japán professzor kutatásában az ellenállás függvényében vizsgálták a leválasztást. Felismerték: nagy ellenállású porok esetén nem vezetődik le a földelt elektródon a töltés, ennél fogva nagy térerősség jön létre, átütés következik be, vezető csatorna alakul ki. A koronához hasonló kisülés jön létre, de ez ellentétes ionokat juttat a félutcába, rontja a feltöltődés hatásfokát. Ez hatással van a feszültség-áram karakterisztikára is: gyenge intenzitású lengések jelennek meg a koronaáramon. Amennyiben ez fokozódik, a tápegység nem tud stabil üzemet tartani, visszahajló ágba érünk a karakterisztikán.

Ellenkorona kisülések

Megtudtunk azt is, hogy normál üzemben sem állandó a tápfeszültség. Az üzemeltetés során igyekeznek az átütési szint közelében tartani a feszültséget: kis meredekséggel emelik, amint átütés jön létre visszaszabályoznak, és egy kicsit alacsonyabb szintről folytatják a lassú emelést.

A leválasztás során nehéz dolgunk van a szélsőséges ellenállás-értékű részecskékkel:

  • Túl kis fajlagos ellenállás esetén hamar elvesztik a töltésüket, így könnyebben visszatérnek a gázáramba, mivel nem kötődnek meg a gyűjtőelektródon.
  • Túl nagy fajlagos ellenállásnál a fentebb ismertetett ellenkorona-kisülések okoznak instabilitást

A belső térben villamos (ion) szél jön létre, mely szuperponálódik az átáramlás miatt jelenlévő gázmozgással. Az áramló közeg mozgatja az ionokat, változtatja a tértöltés helyzetét. A kialakuló ionok hatására olyan turbulenciák alakulhatnak ki, melyek visszakeverik a már kirakódott port.

Többfokozatú porleválasztó

Alapötlete az, hogy jó hatásfokú leválasztást valósítson meg minél kevesebb kisüléssel előállított felesleges (nem a tértöltés létrehozásában résztvevő) ion létrehozásával. Két részre válik szét a berendezés működése:

  • Az első zónában valósul meg a részecskék felöltése
  • A további szakaszokba jelen lévő elektromos tér segíti a leválasztódást a gyűjtőelektródon

Impulzusüzemű táplálás

Ahhoz, hogy egy szemcse kellő töltést vegyen fel a koronaelektród mellett, hosszabb ideig kell ott tartózkodnia. Amikor nincs külső térerősség, mely a gyűjtőelektródok felé sodorná a szemcséket, van idejük feltöltődni. Ezek kívül a „kapcsolgatással", áramcsökkenés, energia-megtakarítás is megvalósul, kisebb lesz a leválasztás teljesítményigénye.

Előadónk konkrét példaként említette a pécsi biomassza erőmű hatzónás leválasztójának viszonyait: az itt jellemző 60-70 kV átütési feszültségcsúcsnál felvett hatásos teljesítmény több száz kW. Nem tűnik jelentősnek az erőmű termeléséhez viszonyítva, mégis megtakarítás eszközölhető vele.

Impulzusüzemű táplálás

Továbbá megnövelt feszültség érhető el a koronázó elektródákon: a csúcsnál elkezd kialakulni az átütési csatorna, a tápfeszültség kikapcsolása után azonban nem folytatódik a folyamat. Ezért ezzel a módszerrel nagy ellenállású poroknál is korlátozhatjuk az ellenkorona kialakulásának veszélyét.

Az impulzusüzemű táplálás időjellemzői is változtak a fejlődés során: a kezdeti berendezések periódusideje ms nagyságrendbe esett. Mostanra µs körüli lett ez az érték. Az iparban ns-os gerjesztést azért nem valósítanak meg, mert ekkor olyan jelenségek alakulnak ki (átütések, kisülések), melyek gátolják a folyamatos üzemet. Született viszont egy másik fontos felfedezés is: a nagy homlokmeredekségű feszültségváltások olyan (plazma) kémiai folyamatokat indukálnak, melyek bizonyos toxikus vegyületeket bontanak. Ezen alapul a PPPC: hideg (kisülési) plazmával történő semlegesítés, mely a kutatások ígéretes területe.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az impulzusüzemű táplálással csökken a kibocsátott por mennyisége és az energiaigény, javul a leválasztás.

Tapasztalatok a konferenciáról:

  • Európában több porleválasztót is impulzusüzemű táplálásra állítottak át.
  • Az Unióban és az Egyesült Államokban impulzusüzem a jellemző (ROPE: Hagyják lecsengeni a feszültséget két csúcs között, bizonyos portípusoknál nagyon előnyös)
  • India és Kína a folyamatos táplálás híve, de nem a hagyományosnak mondható 50 Hz transzformátor és egyenirányító híd rendszerrel, hanem kapcsoló üzemű tápokat alkalmaznak kisebb bekerülési költséggel.

A modellezés fontossága

Ahhoz, hogy meg tudjuk jósolni egy berendezés leválasztási fokát, a klasszikus számítások nem elegendőek, numerikus módszerekre van szükség. A BME áramlástani laboratóriumában lézersíkkal vizsgálták a részecskék trajektóriáját és e kísérletek során jó egyezést állapítottak meg az elméleti modellel, amennyiben a berendezés méretei miatt a turbulens-lamináris rétegek kivehetőek voltak. Számítási eredményeik megegyeztek mások következtetéseivel is.

Manapság egyre többen használnak kommersz térszámító programokat (pl. ANSYS Fluent), a numerikus modellek alkalmazhatóságának megállapítására. Tendencia az egyre nagyobb pontosságú modellek használata, ám ez önmagában méretezésre nem alkalmas. A különböző paraméterek leválasztásra gyakorolt hatását máshogy kell megközelíteni.

Deutch-féle modell

Félutca, térerősség, áramlási sebesség és szemcsesugár közti összefüggést ad meg:

  • Minél nagyobb szemcsetöltés,
  • Minél nagyobb gázáramlásra merőleges sebesség,
  • Minél hosszabb leválasztó,
  • Minél kisebb elektródtávolság,
  • Minél kisebb gázáram,

annál nagyobb a leválasztás. A modell alkalmazhatósága korlátozott.

Matts-Ohnfelt:

Tapasztalati konstansokkal dolgozik. Ez sem írja le tökéletesen a rendszert, a leválasztás fokát nem becsüli jól, de segítségével hathatósan sikerült csökkenteni a kibocsátást.

Nem csak az összes leválasztás növekedett, de egy másik fontos paraméter mentén is sikerült előrelépni. Korábban az üzemeltetőknek abszolút határértékeket kellett betartaniuk, mely a kibocsátható por teljes mennyiségét korlátozta. Napjainkban a kisméretű részecskefrakciókra külön előírások vonatkoznak. Példának okáért a PM 10-es megjelölés a 10 µm-nél kisebb részecskékre ad határértéket. A PM 2,5 analóg az előzővel.

Az új berendezések a finom porok frakciójának leválasztásában is hatékonyabbak. Az ultrafinom (nm-es) poroknál különböző trükköket alkalmaznak, mert ebben a tartományban fizikai korlátok miatt eredendően alacsony a leválasztás. Aglomerátorokkal ellentétes töltésű részeket képezve egy mixerben tapadnak össze a részecskék, így kezelhető méretűvé válnak. Majd a hagyományos berendezésbe ezeket juttatjuk, ahol már leválasztásra kerülnek. A szilárd fázis kivonása mellett megjelentek technikák higany és egyéb nehézfémek leválasztására is.

A Pécsett 2009-ben kivitelezett berendezés egy másik érdekes feladatot is megvalósít. A három zóna szeparátorként is alkalmazható. Megfelelő táplálással az ottani fatüzelésű kazán által kibocsátott terméket szétválasztják. Az így nyert jó minőségű fahamu, a mezőgazdaágban használható fel.

Mai berendezések paraméterei

Korábban a gyártók titkos adatkánt kezelték a termékeik dimenzióit, így tapasztalati úton épültek a porleválasztók, mindenki igyekezett intuíció alapján úgy méretezni, hogy a lehető legnagyobb leválasztási fokot érjék el.

Jellemző méretek egy modern porleválasztóban:

  • Szekció magassága: 16-18 m
  • Gyűjtőelektródok távolsága (utca) 400 1000 mm
  • Zóna maximális hossza (elektród szélessége): 6 m
  • Külön táplálású kialakítás, zónánként külön kopogtatási gyakoriság, más feszültségimpulzusok alkalmazása
  • Általában 16 m szélesség, ennél nagyobb igény esetén inkább két leválasztót használnak
  • Tipikusan 3 zóna, maximum 9, eltérő kopogtatási programmal, esetleg különböző táplálással
  • Gyűjtőelektródok felülete maximum 8000 m2

Mit hoz a jövő?

Előadónk vállalkozott arra, hogy a konferencián elhangzott előadások témája, száma alapján vázlatosan összefoglalja a főbb sodorvonalakat a különböző földrajzi területekről.

Indiában és Kínában jelentős üzemeltetési tapasztalat halmozódott fel a széntüzelésű erőművekkel kapcsolatban. Az itt jelenlévő sokrétű, nagy mennyiségű adatra, információra építve hatékonyan finomíthatóak a ma működő berendezések. Ezek alapján vizsgálták a rendszer működését különböző minőségű, tulajdonságú részecskék esetén. Egyik legmeghatározóbb faktor ezek között a fajlagos ellenállás megváltozása. Foglalkoztak a vegyi összetétel alapján történő permittivitás becsléssel is.

Európában főleg az ALSTOM cég jóvoltából kutatják a továbblépési lehetőségeket, ide kapcsolódik a BME-n végzett számítógépes modellező tevékenység. Cél, hogy javuljon a leválasztási fok kisebb szemcsékre is és olyan modelleket alkossanak, melyek lehető leghűbben írják le a berendezések működését.

Az USA-ból és Kínából erre a konferenciára a korábbi évekhez mérten lényegesen kevesebb cikk érkezett.

Szomorú felismerés volt, hogy a nagy cégek képviselői nem voltak a korábbi eredmények alapos ismerői, főleg a táplálás oldalról közelítették meg a jobb leválasztás lehetőségeit, holott a fentiekből is látszik, hogy nem ez, ami igazán meghatározó.

Keping Yan professzor munkássága

Előadónk e kollégája kutatásairól részletesebben is beszámolt, hiszen olyan új irányokat jelöl ki a leválasztók tervezésében, melyek nem csak ígéretesek, de az eddigi nézetekkel helyenként szembemennek. A professzor korábban a rövid felfutású koronaimpulzusokat kutatta, majd a kínai kormány hazahívta, és tanszéket, anyagi forrásokat biztosított kutatásaihoz.

Ismerve az ország energiaellátását4 kicsit sem meglepő, hogy jelentős számú felújítás, kivitelezés közreműködőjeként vesz részt a fejlesztésben, módszereit a gyakorlatban is könnyen kipróbálhatja5.

Célja, az alapvető fizikai folyamatok vizsgálata. Úgy véli, korántsem biztos, hogy a bevett módszer a legjobb a leválasztók tervezésénél. Más becslést alkalmaz a leválasztási fokra, mely az ún. ESP index:

  • Ep: legnagyobb térerősség
  • Ea: átlagos térerősség
  • s: 1 m3 gáz 1 s alatt mekkora felületen adhatja le a port
  • M0, m: a belépő és kilépő koncentrációk

Lehetséges fejlesztési módként jelöli meg, ha kevesebb gyűjtőelektródot alkalmaznak, így nagyobb utcák jönnek létre. Eddigi tapasztalatok szerint valóban nő a leválasztás foka. Az újonnan épült erőműveknél alapvető cél a megfelelő leválasztás. Az új elveket szem előtt tartva a tervezés, méretezés alapjaiban változik meg. Az egyelőre csak tapasztalati tényeket igyekszik fizikailag is alátámasztani, magyarázatot keres rájuk.

Érdekesség, hogy Yan professzor a pekingi Olimpia idején rohamtempóban szabályozta az ipari létesítmények kibocsátását, hiszen a főváros levegője nagymértékben szennyezett, és erre a problémára mindenképpen megoldást kellett találni. A drasztikus kormányzati intézkedések mellett az ő munkája is lehetővé tette azt, hogy az ötkarikás játékok idején kékebb volt az ég a stadionok felett.

Motiváció, méretezés és modellezés

Számos oka lehet annak, hogy egy létesítmény porkibocsátása megugrik, lehet szó kapacitásnövelésről, vagy egyéb módosításról a termelési folyamatban. Ha egy vállalat erőművében olyan kibocsájtási értékek jelennek meg, melyek átlépik a normákban rögzítetteteket, szabályozni kell a rendszert, hiszen a határértékek átlépéséből következő termeléskiesés a bevétel elmaradását is jelenti. Az esetlegesen beépítendő új helyszíneken pedig kezdeti cél a minél jobb leválasztási fokú ESP telepítése.

A méretezés során határozzák meg a berendezés alapvető méreteit, egyéb adatait, lefektetik a kereteket. A modellezés célja pedig a majdani működés minél pontosabb szimulációja, finombeállítások meghatározása, a táplálási módok, feszültségszintek, kopogtatási időállandó, és egyéb értékek rögzítése.

A fejlődés lehetősége adott, legyen szó a finom frakció hatékonyabb leválasztásáról, vagy teljesen új méretezési módszerek kidolgozásáról az legújabb kihívásokhoz.

1: A rövidítés magyar és angol nyelven is használatos, feloldása: Elektrosztatikus Porleválasztó/Electrostatic Precipitator
2: Szigetelőben polarizáció, vezetőben megosztás jön létre
3: Két gyűjtőelektróda közötti távolság fele, itt találhatók a koronalektródok
4: A villamos áram jelentős része származik szénerőművekből
5: 80 projekt résztvevője, melyek közül 6 jelenleg is aktív

Az Energetikai Szakkollégium honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény