FőoldalRendszerintegrátorSzoftveres megoldás DMM-ek gyors konfigurálására és adatelemzésére
2014. január 14., kedd

Szoftveres megoldás DMM-ek gyors konfigurálására és adatelemzésére

A hagyományos szemlélet szerint egy digitális multiméter beállításához némi műszerismeretre is szükség van, amelyhez egyrészt idő kell, másrészt pedig bizonytalanságok okozója is lehet. A DMM helyes beállítása valószínűleg könnyen abszolválható feladat minden műszaki ember számára, azonban az adatok rögzítése és megfelelő vizuális formába öntése túlságosan időigényes és sok erőforrást igénylő is lehet

Az Agilent Technologies elektronikai méréstechnikai szoftveres megoldásait úgy fejlesztette ki, hogy a rendszer megismeréséhez és helyes beállításához szükséges idő a laikus felhasználók számára is rövid legyen. Cikkünkben bemutatjuk az Agilent erre a célra kifejlesztett DMM Connectivity Utility szoftverét olyan életszerű esetek mentén, amelyekkel bármely DMM-felhasználó bármikor találkozhat...

Esettanulmány

Egy orvosi eszközöket gyártó cég egyik fejlesztőmérnöke kihozatali problémákkal küzdött egy terméknél. A szóban forgó áramkör egyik nap tökéletesen működik, máskor viszont a kimeneti feszültségszintek elmásznak. A mérnök gyanúja az, hogy az áramkörben működő precíziós ellenálláson a gyártás során nem végeztek megfelelő burn-int, és ez okozza a 24 órai működés utáni driftet. Az ellenállás driftelésének bizonyítására szüksége van arra, hogy mérni tudja az ellenállás értékét az első 24 óra alatt. Rendelkezik egy Agilent 34401A digitális multiméterrel, azonban műszerét nem ismeri megfelelően. A mérés alapvetően egyszerű, de nem áll módjában órákat-napokat tölteni azzal, hogy megírja a programot, naplózza, majd értelmezhető formába öntse az adatokat. Az Agilent DMM Connection Utility letöltése és gyors beállítása kevesebb, mint 10 percébe került, és a szoftver egyszerűen kezelhető funkcióinak felhasználásával megfigyelte, hogy a precíziós ellenállás hogyan driftel az első 12 órában, majd stabilizálódik. A megfigyelés alapján sikerült egyeztetni az ellenállás gyártójával és megoldást találni a problémára.

1. eset

„Nem használok interfészeket a DMM-nél, mert a kommunikáció beállítása hosszadalmas és komplikált."

A távvezérlő interfészen keresztül a DMM-mel történő logikai kommunikáció hagyományos módja SCPI nyelvű parancsok küldése a műszerre, miután a VISA, SICL vagy VISA-COM protokollos kommunikáció beállításra került. A rövidítések között könnyű elveszni, és akkor még nem is szóltunk a címzésről, a megfelelő SCPI parancsok megtalálásáról, vagy egyáltalán a kívánt kommunikációs alany megbízható beazonosításáról. Ha a távvezérléshez használt számítógépen fut az Agilent IO Libraries Suite programcsomag, a DMM beazonosítása egyszerűbb nem is lehetne, hiszen az új fejlesztésű DMM Connectivity Utility automatikusan azonosítja a buszra csatlakozó valamennyi DMM-et (lásd 1. ábra). A közvetlen csatlakozások (USB és GPIB) esetén a program indulásakor az azonosítás automatikus, és bár a LAN és RS-232 esetében egy további konfigurációs lépcsőre az Agilent Connection Expert programban még szükség van, ezzel együtt is igen egyszerű a felhasználó dolga. A PC-n futó DMM-alkalmazás automatikusan azonosítja a felkonfigurált műszereket, a szoftver kezdőképernyője pedig mutatja a beazonosított műszereket és az I/O-címüket. A kívánt műszer kiválasztásával és a „lejátszás" szimbólumra kattintással a kommunikáció a műszerrel elindítható.

1. ábra. A PC-hez csatlakoztatott műszerek az Agilent DMM Connectivity Utility-ben

2. eset

„Nem akarom a teljes műszer kezelését megtanulni, csak mérni szeretnék!"

A fejlesztőmérnököket állandóan a határidők nyomasztják, és nem akarnak/tudnak időt tölteni a nem szorosan a feladathoz kötődő tevékenységekkel. Az Agilent DMM Connectivity Utility az adott mérési funkcióhoz társuló teljes beállítást elvégzi, a Measurement Menu részben pedig minden olyan paraméter feltüntetésre kerül, amely az adott mérési funkciónál lényeges (lásd 2. ábra). A teljes értékű konfigurációt a PC-s és mobilalkalmazás is segíti.

2. ábra. A mérési/adatnaplózási beállítások

A Data Logger/Digitizer programrészben a haladóbb beállítások, pl. triggerek, határértékek, digitalizálási beállítások stb. érhetők el. Ezek lehetőséget adnak akár arra is, hogy a rendszer egy határérték átlépésekor az adott tesztben e-mailes riasztást küldjön — minden haladó funkció karnyújtásnyira van. Ha a felhasználó a műszer előlapján keresztül való vezérlést preferálja, azzal sincs gond, mert ilyenkor a változások az alkalmazásban látszódnak. Ehhez elegendő a DMM-et helyesen bekonfigurálni, és az alkalmazásban a „Sync" gombra kattintani.

3. eset

„Gyors mérést és az adatok azonnali rendelkezésre állását szeretném!"

Ha sikerült a csatlakoztatás és beállítás feladatát abszolválni, célszerű rátérni a mérési adatok kinyerésének és értelmezhető formába öntésének kérdésére. Néha még a mérési adatok használható formátumba öntése is gyötrelmes lehet, és egyébként is adódhat úgy, hogy megelégednénk némi statisztikai adatokkal. Az Agilent DMM szoftverén keresztül a mérési adatok gyorsan elérhetők, és a program valósidejű táblázatos formátumban egyszerű statisztikai adatokat (pl. átlag-, minimum- és maximumértékek) is a felhasználó elé tár (lásd 3. ábra). A mérésindítás után minden eredményhez időbélyeget, a mért értéket és statisztikai összegzést is rendel a program. Ha mindez nem lenne elég, a szoftver CSV, Excel vagy MATLAB formátumban képes az adatok exportálására is, amelyek új távlatokat nyitnak meg az adatfeldolgozásban. A program képes képernyőmentéseket is készíteni, amelyek elmenthetők és e-mailben is továbbküldhetők. Az adatnaplózás időtartama több óra is lehet, amely eredményeket néhány egérkattintással lementhetünk.

3. ábra. Mérési adatok megjelenítése és exportálása

4. eset

„Az eredmények gyors vizualizálását és könnyű érthetőségét szeretném!"

Az adatok grafikus reprezentálása sok esetben elvárt, néha azonban a szemléletesség kellő szintre emelése bonyodalmas lehet. Az Agilent DMM-alkalmazás valósidejű, vizuális megjelenítést támogat, amelyek közül a trendkijelzés az eredmények időfüggő alakulását mutatja — a csúcsok, zaj és drift szemléletes megjelenítésénél ez igen hasznos (lásd 4. ábra). Ebben a megjelenítési módban elérhetők a markerek is, amelyek egy oszcilloszkóphoz vagy hálózatanalizátorhoz hasonló adatelemzést tesznek lehetővé. Az adatok vizualizálása testre szabható az automatikus méretezés (autoscale), zoomolás, színek stb. segítségével. A mérési eredményekhez kommentárok is fűzhetők a beépített segédfunkció használatával.

4. ábra. A trendnézet

A PC-s alkalmazás a mért adatok hisztogramos nézetét is támogatja, amely nagyon hasznos, ha a mérési eredmények eloszlására vagyunk kíváncsiak (lásd 5. ábra). E nézet előcsalogatása mindössze néhány egérkattintásba kerül, nem kell az adatbevitellel és grafikonszerkesztéssel hosszasan foglalkozni. A táblázatos-, hisztogram- és adatnézet között váltani egy-egy egérkattintás és mindhárom nézet alkalmazható az adott adathalmazra. A képernyőmentés és -exportálás lehetősége fájlba vagy vágólapra természetesen minden alkalommal adott.

5. ábra. A hisztogramnézet

5. eset

„A mérési beállítások egyszerű és gyors megismételhetőségét szeretném!"

Akár a webböngészős, akár az előlapi kezelőszerves műszer-beállítási mód mellett tesszük le voksunkat, az adott műszerbeállításokat újra és újra érvényesíteni hosszadalmas lehet, és ez egyben az emberi hibák melegágya is. Az Agilent műszereken ugyan adott az eltárolás/lehívás (Store/Recall) funkció, amely pontosan ez utóbbit zárja ki, azonban még könnyebb a dolgunk, ha a DMM-es alkalmazás virtuális műszerkezelő felületén minden műszer beállításait lementjük. Ehhez elegendő egyszerűen a mentés opciót választani, és legközelebb, amikor ugyanazt a mérést szeretnénk futtatni, egyszerűen megnyitjuk a fájlt, és a műszer beállítása megtörténik.

6. eset

„Sok különböző multiméterem van, és mind különböző felhasználói interfésszel rendelkezik."

Az Agilent folyamatosan fejlesztette DMM-jeinek használhatóságát a generációkon át, ez azonban azzal is együtt járt, hogy a felhasználói interfésztípusok megújultak és átalakultak. Sok mérőlabor használ Agilent műszereket különböző generációkból, amelyeket az évek hosszú során át szereztek be, és ezeknél előfordulhat, hogy felhasználói interfészük eltér: például egy 34401A DMM-en egy bizonyos művelet végzése eltér attól, ahogyan azt egy 34410A-n kell végezni. Az Agilent DMM szoftverekkel ez az átjárhatóság sokat egyszerűsödik, hiszen a DMM Connectivity Utility egyesített interfészen keresztül képes kezelni az elmúlt 25 év valamennyi Agilent multiméterét. Az alkalmazás kompatibilis a korábbi 34401A, 34405A, 34410A, 34411A, és az újabb 34450A, 34460A és 34461A típusokkal is. A teljes rugalmasság érdekében támogatottak az RS-232, GPIB, USB és LAN fizikai interfésztípusok is.

6. ábra. Példa négy különböző generációs DMM együttes kezelésére

Összefoglalás

Az ismertetett igények alapján láthattuk, hogy az Agilent Digital Multimeter Connectivity Utility használatával mennyi idő és energia takarítható meg digitális multiméteres méréseknél. A műszerek beállítása és a mérési adatok kinyerése gyorsabb és egyszerűbb, mint maga a mérési összeállítás huzalozása. A DMM-es szoftverek használatával a mérési adatok értelmezhető formába öntése, vizualizálása és exportálása szintén gyerekjáték. Az Agilent DMM szoftverek kezelésének elsajátításához szükséges idő minimális, és valamennyi ingyenesen letölthető az Agilent weboldaláról.

Az Agilent kapcsolódó honlapja

A forgalmazó MEDEXPERT Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény