FőoldalRendszerintegrátorMűködőképes maradt az erőmű a tájfun után
2014. január 13., hétfő ::

Működőképes maradt az erőmű a tájfun után

A GE Veresegyházán gyártott erőműve lett a Fülöp-szigetek katasztrófa sújtotta övezetének elsődleges energiaforrása. A több mint 240 km/h sebességű Haiyan tájfunnak is ellenálló erőmű az áram biztosítása mellett más fontos szerepet is betölt: ide jönnek a helyiek feltölteni a telefonjaikat, internetezni, és híreket kapni családtagjaikról

A Fülöp-szigetek központi területére múlt év végén lesújtó Haiyan tájfun 6000 halálos áldozatot követelt, az eltűntek száma pedig meghaladja az 1700-at. A vihar egymillió otthont pusztított el, ezért sokan óriási sátorvárosokban kénytelenek élni. Az ország sok részén még mindig nincs áram és tiszta víz.

A Cebu-sziget északi csücskén fekvő Bogo City a legjavát kapta a Haiyan tájfunnak. Volt azonban valami, ami túlélte a vihart és az azt kísérő 150 mérföld per órás széllökéseket: ez pedig nem más, mint a városközponton kívül elhelyezett zöld konténer, amelyben a GE Veresegyházán gyártott masszív Jenbacher motorja található.

A DESCO Inc. által üzemeltetett motor földgázzal, biogázzal és más tüzelőanyagokkal is működtethető. A DESCO mini-erőműként alkalmazza a motort, amely 1 megawatt áramot termel; ez 500 háztartás ellátására elegendő.

ge-tajfun-3A Haiyan letépte az erőmű irodájának ajtaját, valamint az őrház tetejét, de a motor maga érintetlen maradt. Miután Bogóban a villamos vezetékek zöme leszakadt, a DESCO hálózatfüggetlen, ún. sziget üzemmódra kapcsolta a motort, mely így a közösség elsődleges energiaforrásává vált, és látta el árammal a város kórházait és evakuációs központjait. A GE-monogrammal ellátott zöld konténer más fontos szerepet is betölt: ide jönnek a helyiek feltölteni a telefonjaikat, internetezni, és híreket kapni családtagjaikról.

„Veresegyházi gyárunkban minden termékünket teszteljük azért, hogy azok megfeleljenek a nemzetközi vevőkörünk által elvárt minőségnek. A berendezéseink extrém körülmények között is megmérettetnek, újabb és újabb bizonyítékokat szolgáltatva tartósságukra. Jó példa erre, hogy a gyárunkban 2011-ben készült erőmű a Fülöp-szigeteken a közelmúltban végigsöprő több mint 240 km/óra sebességű Haiyan tájfunnak is ellenállt, így most az biztosít áramot a katasztrófa sújtotta övezet számára"mondta Lencsés Gergő, a GE Power & Water veresegyházi gyárának igazgatója.

A GE honlapja

Fotók: Dan McDougall

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény