FőoldalRendszerintegrátorMunkában az ipari internet
2013. október 11., péntek ::

Munkában az ipari internet

A GE jelentéséből kiderül, miként járulhat hozzá az ipari internet - a prediktív elemzések, valamint a gépek és emberek közötti újfajta munkahelyi együttműködés - a termelékenység jelentős mértékű növeléséhez, új munkahelyek és szakmák létrejöttéhez, továbbá a nem tervezett állásidő minimalizálásához a nagyobb iparágakban

A The Industrial Internet@Work, azaz a Munkában az ipari internet címet viselő, a GE vezető közgazdásza, Marco Annunziata, és a GE globális stratégiai és analitikai igazgatója, Peter C. Evans által jegyzett jelentés megállapítja, hogy az idő- és pénzpazarlás elsődleges oka az információk nem kellően hatékony gyűjtésében, tárolásában, hozzáférhetőségében és megosztásában rejlik.

Az információk egyre intelligensebbé válása a munkavégzés átalakulását, és új, magasabban képzett munkaerő megjelenését vonja maga után. A dolgozók több időt fordíthatnak magasabb hozzáadott-értéket adó tevékenységek végzésére, miközben sokkal gyorsabb ütemben fejleszthetik tudásukat és szakismereteiket, bővíthetik tapasztalataikat. Az új digitális és szoftveres eszközök hatékonyabbá és eredményesebbé teszik a gépekkel való kommunikációt, növelve az együttműködést, és gyorsabbá téve az információ-megosztást.

„A gázturbinák karbantartói például egy meghatározott menetrend szerint végzik a szervizelést, és nem rendelkeznek valós idejű információval a turbina-alkatrészek állapotáról" – mondta Annunziata. „Ha túlkésőn érkeznek, és bekövetkezik a meghibásodás, a nem tervezett állásidő a teljes rendszeren végiggyűrűzve a gazdaságra is hatással lehet. A munkaerőpiacon új, magasan képzett munkaerő jelenik meg azzal párhuzamosan, hogy az ipari internet új mércét állít a hatékonyság terén, ami teljes iparágak számára hozhat több milliárd dollárnyi megtakarítást a nem tervezett állásidő csökkentésével, az ipari üzemeltetőket pedig szakképzett infomunkásokká teszi."

A jelentés kiemeli, hány milliárd dollár és hány százmillió emberi munkaóra takarítható meg az ipari internettel. Ez csak egy kis szelete a világszerte üzemelő ipari berendezéseknek, amelyekre a komplex gépekkel közvetlen vagy közvetett kapcsolatban álló operátoroknak, szervizmérnököknek, flottamenedzsereknek és igazgatóknak figyelniük kell.

ÁRAMTERMELÉS:
Szervizidő: 52 millió emberi munkaóra/év
Becsült érték: 7 milliárd dollár
VASÚT:
Szervizidő: 52 millió emberi munkaóra/év
Becsült érték: 3 milliárd dollár
LÉGIKÖZLEKEDÉS:
Szervizidő: 205 millió emberi munkaóra/év
Becsült érték: 10 milliárd dollár
EGÉSZSÉGÜGY:
Szervizidő: 4 millió emberi munkaóra/év
Becsült érték: 250 millió dollár

A jelentés szerint az ipari internet új munkahelyeket teremt, mind a gazdasági növekedés általános fellendítése révén, mind az általa behozott új technológiák kiszolgálásának igénye miatt. Ezek a jövőbeli foglalkozások – mint például a digitális gépészmérnökök, adattudósok, felhasználói interfész szakértők, üzleti művelet adatelemzők – újfajta műszaki szakképzettséget igényelnek, emellett növelik a munkahelyi hatékonyságot és produktivitást is. Ennek eredményeképpen növekszik a dolgozók munkával való elégedettsége; a jelenlegi dolgozók profik lesznek az új technológiák terén, mely javítja hatékonyságukat, míg az új dolgozók már specializált tudományos és műszaki szakképzettséggel fognak rendelkezni.

A jelentés arra is rámutat, hogy a munkák zömét még ma is menetrend szerint, aktuális információk hiányában, illetve reaktívan végzik: a szerelők és mérnökök ugyanis az elkerülhető hibákat igyekszenek rohammunkában elhárítani. A digitális és szoftveres eszközök új szintre emelik a munkahelyi hatékonyságot, és dolgozók százezrei számára változtatják meg a munka élményét, a szervizmérnököktől kezdve az olajfúró munkásokon át a pilótákig, orvosokig és ápolókig. Konkrétan ez az alábbiakat jelenti:

  • Gyorsabb hozzáférés a releváns információkhoz az elemzésekből származó újfajta adatok és a hatékonyabb mobil együttműködési kommunikáció révén
  • Nagyobb együttműködés a gépek és az emberek között: az összekapcsolt, kommunikáló gépek önellenőriznek és öngyógyítanak, és proaktívan küldenek információt más gépeknek és a dolgozóknak

Hamarosan eljöhet például az az idő, amikor egy szélerőmű mérnök egy olyan vezeték nélküli készülékkel megy munkába, amely megmutatja neki, hogy melyik turbina igényel karbantartást, és mit kell rajta megjavítani. Ugyanezen eszköz eltárolja és továbbítja a releváns műszaki információkat, és lehetővé teszi, hogy a mérnök távol lévő kollégáival is megossza az adatokat és tapasztalatait.

További információért tekintse meg a teljes jelentést.

VASÚT:

Szervizidő: 52 millió emberi munkaóra/év

Becsült érték: 3 milliárd dollár

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény