FőoldalRendszerintegrátorAz ABB kiváló helyezést ért el az Environmental Technology Awardon
2013. augusztus 27., kedd ::

Az ABB kiváló helyezést ért el az Environmental Technology Awardon

Az ABB szinkron reluktancia motort is magában foglaló energiatakarékos csomagja az "Anyaghatékonyság" kategóriában a figyelemreméltó 5. helyet érte el a németországi Baden-Württemberg tartomány 2013-as környezetvédelmi technológiai díj átadáson. A szakértő bírálóbizottság 118 pályázóból választotta ki a nyerteseket

Az ABB díjnyertes energiatakarékos csomagjával jelentős energia-megtakarítás érhető el. A motor egyedi innovatív jellemzője, hogy a hasonló méretű szabvány motorokhoz képest nem tartalmaz semmilyen költséges anyagot, amely igen fontos szempont figyelembe véve a szűkös források megőrzésére tett erőfeszítéseket. A motor gyártásához ugyanis semmilyen ritkaföldfémre nincs szükség. Az ABB ezen innovációját ismerték el a 2013-as baden-württembergi Environmental Technology Award díjátadóján.

Baden-Württemberg tartomány Környezet, Klíma és Energiagazdasági Minisztériuma 2009. óta kétévenként osztja ki a környezetvédelmi díjakat. A díjakat olyan termékek nyerhetik el, amelyek nagymértékben hozzájárulnak az energiahatékonyság előmozdításához és a környezet megóvásához, s emellett a közeljövőben kerülnek a piacra, vagy kevesebb, mint két éve vannak a piacon.

75%-kal alacsonyabb energiafelhasználású szivattyúk

Az ABB a piaci szereplők legnagyobb megelégedésére 2011-ben jelent meg a piacon a SynRM motor és hajtás csomaggal, mellyel egy vezető nemzetközi automatizációs díjat is magáénak tudhatott. A szivattyú és ventillátor-alkalmazásokra optimalizált csomag egy szinkron reluktancia motorból, ipari hajtásból és a hozzájuk fejlesztett célszoftverből áll. Az ABB ellenőrzött teljesítménygörbéi segítségével a felhasználók számára pontosan meghatározható a csomagok energiafelhasználása és a megtérülési idő.

A csomag 2012. decembere óta működik kísérleti üzemben a dél-svédországi Waggeryd Cell cellulózgyárban, ahol egy kis vízszivattyúhoz tartozó állandó fordulatszámú indukciós motort váltott fel.

A próbaüzem során a SynRM motor és hajtás csomag 75 százalékkal, 23 kW-ról 6 kW-ra mérsékelte a szivattyú energia-felvételét. Ez mindent egybevetve éves szinten mintegy 140.000 kWh, a jelenlegi svéd energiaárakon számolva 10.500$ megtakarítást eredményezett.

„Az ilyen mértékű energia-megtakarítás nagyon rövid megtérülési időt jelent" - mondta Andreas Råvik, a Waggeryd Cell villamossági és gépészeti vezetője.

Az energiaveszteségek kiküszöbölése

A SynRM motor a már kipróbált, hagyományos állórész technológiát ötvözi az új és innovatív mágnes és kalicka nélküli rotor kialakítással, aminek köszönhetően gyakorlatilag nincs rotor veszteség, a motor üzemi hőmérséklete pedig alacsony marad.

Ennek eredményeképpen pedig a csapágyak hőmérséklete is csökken, a hasznos élettartam és a karbantartások közötti időtartam nő. Mivel a motorok meghibásodását 70%-ban a csapágyak okozzák, az alacsonyabb csapágy hőmérséklettel megelőzhetők a váratlan motorleállások, s ennek megfelelően nő a motor megbízhatósága és csökkennek a karbantartási költségek.

„A SynRM motor forradalmasítja a motor technológiát" - mondta Råvik. „A motor egyik legfigyelemreméltóbb adottsága a korábbi motorokhoz képest mutatott kiemelkedő hatékonyság és az energiaveszteségek nagymértékű csökkentése."

Egy olyan vállalat számára, mint a Waggeryd Cell, amely folyamatosan új megoldásokat keres az energiafogyasztás optimalizálására a legjobb és leghatékonyabb motorok választása bizonyult a leghatásosabb eszköznek a cellulózgyár energiahatékonyság javítására.

Az alábbi videóban, egy brit víziközmű szolgáltató értékeli az ABB SynRM megoldást és foglalja össze a szivattyú-alkalmazáson elért megtakarításokat.

Nagy teljesítményű, szinkron reluktancia motor és ipari hajtás csomag - részletes háttéranyagok:

http://www05.abb.com/global/scot/scot201.nsf/veritydisplay/5f2f7593b626cfb3c1257a790040098f/$file/EN_SynRM_Brochure _REVC.pdf

http://www05.abb.com/global/scot/scot234.nsf/veritydisplay/7a240e0202546428c1257a6e0041416b/$file/SynRM_09-2012_WEB.pdf

Az ABB honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény