FőoldalRendszerintegrátorBelülről kifelé – kívülről befelé
2013. május 10., péntek ::

Belülről kifelé – kívülről befelé

Megbízható dugaszolható csatlakozások a napelemes berendezések számára A napelemes berendezéseknél a készülékcsatlakozókat a lánc utolsó szemeként gyakran (tévesen) elhanyagolják. Az igazság viszont az, hogy ezek a csatlakozások fontos tényezői a készülékek piaci pozicionálásának, persze csak akkor, ha a tervező megfelelő módon választotta ki őket. A helyesen a láncba illő készülékcsatlakozók nemcsak a készülékgyártó számára hasznosak, de a napelemes berendezés helyszíni szerelését végző szakembereknek is

1. ábra. A megfelelő készülékcsatlakozók egyaránt hasznosak a készülékgyártó és a helyszíni szerelést végző szakember számára

Legyen szó napelemes inverterről, generátor-csatlakozó dobozról vagy megfigyelő elektronikával felszerelt készülékről — a rendelkezésre álló csatlakozók száma óriási. A megfelelő kiválasztásához mindig figyelembe kell venni az alkalmazási körülményeket és a könnyű kezelhetőséget a készülék teljes életciklusa során: a készülék gyártásától kezdve egészen a szerelő által elvégzett helyszíni kábelezésig és üzembe helyezésig. Ha a készülékgyártó ez utóbbi pontot elhanyagolja, akkor könnyen elpuskázhatja a megcélzott piaci pozíciót — még akkor is, ha a készülék egyébként kiváló.

Érdemes pénzt áldozni a jó alkatrészek kiválasztására

A készülékek gyártási folyamatát nemcsak a beszerelendő alkatrészek száma befolyásolja, hanem az állandóan növekvő költség- és gyártási hatékonyság is. Ezt figyelembe véve, különböznek egymástól azok a csatlakozók, amelyek funkcionálisan egyébként egyformák. A készülék gyártásakor ezért a gyártónak meg kell próbálnia minimalizálni az alkatrészek szerelésekor bekövetkező lehetséges hibák számát.

Itt felmerül a kérdés: hogyan kell az alkatrészeket beszerezni ahhoz, hogy mind a készülék gyártása során, mind a későbbi helyszíni szereléskor a hibák száma a lehető legkisebb legyen? A csatlakozók példájánál maradva, jó eszköz erre az előre szerelt alkatrészek alkalmazása, vagy a termékek egyértelmű jelölése, akár kiegészítő felirattal, akár színkódolással. A napelemes technikánál gyakran nagyon bonyolult rendszerekről van szó, ahol egyen- és váltakozó áramokat, valamint jeleket és adatokat is csatlakoztatni kell. Egy kicsit nagyobb befektetés az alkatrészek kiválasztása során már a készülék gyártásakor, de a későbbi szereléskor is jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

Mi számít a szerelőnek?

A készülékgyártóhoz hasonlóan a szerelést végző vállalkozónak is állandóan figyelnie kell a munkaeszközei hatékonyságát. A munkát gyakran kedvezőtlen körülmények között kell az építkezés helyszínén, olykor a szabad ég alatt elvégeznie.

Ha a készülékgyártó a termékei tervezésekor figyelembe veszi az egyszerű és hibákra kevésbé hajlamosító szerelés összes követelményét, azzal megkönnyíti a szerelő helyszíni munkáját. Ezzel hozzájárul a készülékgyártó a napelemes berendezés helyszíni szerelési folyamatának költséghatékonyságához is. Ha a berendezés nem tartalmaz dugaszolható csatlakozási megoldásokat, a szerelő kénytelen a nyitott készüléken kiegészítő és általában sok időt igénylő vezetékezési munkákat végezni.

A dugaszolható csatlakozások hiánya megnehezíti a készülékgyártó számára a reklamációk időigényes és költséges menedzselését is. Ezenkívül a hibák gyakorisága és valószínűsége is megnő.

A dugaszolható megoldások ésszerű alternatívát jelentenek, amelyek a készülék teljes életciklusa során biztonságosan és megbízhatóan működnek. A szerelést végző szakember számára szükség esetén a hozzá tartozó csatlakozókábel és az arra felhelyezendő csatlakozó szerelése is fontos szerepet játszik. A szerelést gyorsan, egyszerűen és biztonságosan kell tudnia elvégezni, mégpedig lehetőleg drága célszerszám nélkül. Ezenkívül a különböző szerelési követelményeket (például a különböző kábelkeresztmetszeteket vagy -hosszakat) a lehető legkevesebb megmunkáló szerszámmal és a lehetséges legkevesebbféle alkatrésszel kell kielégítenie.

Új megoldási koncepciók

2. ábra. A nyomtatott áramköri csatlakozók 2,5 és 6 mm² közötti keresztmetszetű vezetékekhez alkalmazhatók. Lenyomva a rugó reteszelődik, és a vezeték egyszerűen és megbízhatóan érintkezik

A Phoenix Contact magában a készülékben kínál innovatív megoldásokat a nyomtatott áramköri csatlakoztatásra — pl. a Sunclix rugós csatlakozástechnika alapján (2. ábra). A nyomtatott áramköri lapra forrasztott csatlakozók 2,5 és 6 mm² közötti keresztmetszetű vezetékekhez alkalmazhatók. A rugó egyszerű lenyomással reteszelődik, és a vezeték biztonságosan és megbízhatóan érintkezik.

3. ábra. Fali átvezetés innovatív tömítéssel – a dugaszcsatlakozót előre szerelve szállítjuk le, dugaszolatlan állapotban IP65-védettséget tesz lehetővé

A készülékházon a Phoenix Contact egyaránt kínál megoldásokat nagy teljesítményű egyen- és váltakozó áramok, valamint jelek és adatok csatlakoztatására. Itt a középpontban a gyors és egyszerű terepi szerelés áll. A Sunclix fali átvezetés ennek megfelelően néhány újítást kínál (3. ábra). Az alkatrészeket a vevők specifikációi szerint előre szerelve szállítjuk. A piacon kapható többi termékhez képest ezek révén kevesebb szerelési lépésre van szükség. Ezenkívül a Sunclix fali átvezetés a piacon egyedüliként IP65-védettséget kínál akkor is, amikor még nincs az ellencsatlakozó bedugva a készülékbe — vagyis nem csatlakoztatott állapotban is. Ennek az az előnye, hogy a készülék a szerelés előtt és alatt is védett a behatoló nedvesség ellen. Opcionális védősapka alkalmazása esetén az IP68-védettség (24 óra/2 m) is elérhető.

4. ábra. Gyors és egyszerű terepi kábelszerelés: a lecsupaszolt napelemes vezeték bevezetése, a rugó lenyomása és reteszelése, a tömszelence meghúzása

A Sunclix termékcsaládba tartozó terepi csatlakozók esetén a szerelők kényelmesen és könnyen szerelhető, egyenáramú dugaszolható csatlakozókkal dolgozhatnak. Az egy egységként történő szállítás megakadályozza azt, hogy egyes alkatrészek elvesszenek a helyszínen. A Sunclix rugós csatlakozástechnika használatakor feleslegessé válnak a drága és körülményesen kezelhető célszerszámok (4. ábra). A Sunclix terepi csatlakozók, amelyekkel 2,5 és 16 mm² közötti keresztmetszetű vezetékeket lehet csatlakoztatni, kompatibilisek egymással. Dugaszolt állapotban itt is elérhető az IP68-védettség (24 óra/2 m).

Összefoglalás

A készülékek piaci sikere nemcsak azok műszaki adataitól és a teljesítményétől függ. Egyre nagyobb a jelentőségük egyéb szempontoknak, mint pl. a könnyű kezelhetőség, valamint a tartósan biztonságos és megbízható szerelhetőség. Azok a vállalatok, amelyek nem gondolják át következetesen a termékeik teljes életciklusát, ki vannak téve annak a veszélynek, hogy piaci részesedésük csökken.

A Phoenix Contact Kft. honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény