FőoldalRendszerintegrátorA Siemens újabb GuD-erőművet épít az USA-ban
2012. szeptember 28., péntek ::

A Siemens újabb GuD-erőművet épít az USA-ban

Az erre vonatkozó fővállalkozói szerződést a Panda Power Funds energiaszolgáltatóval kötötte a Siemens és a Bechtel konzorciuma. Tárgya a Panda Sherman kombinált (gáz-gőz, GuD) ciklusú erőmű (CCPP) kulcsrakész megépítése

Egy 758 MW bruttó villamos teljesítményű, úgynevezett Flex-Plant-30 erőműről van szó. Ennek szénmonoxid-emissziója 10 ppm (részecske milliónként), nitrogénoxid-emissziója 2 ppm alatt lesz, miáltal ez lesz az USA egyik legtisztább fosszilis tüzelésű erőműve. A 2014 őszére tervezett üzembe állítás után a létesítmény mintegy 750 000 texasi otthont fog tudni árammal ellátni. A szerződés értéke, beleértve a fő komponensek hosszú távú szervizellátását, kereken 300 millió USD.
A földgáz tüzelésű Panda Sherman a Sherman város déli részén lévő Progress Industrial Park 3-ban épül. A Siemens szállítja hozzá az ún. teljesítményszigetet (power island), amely két SGT6-5000F típusú gázturbinából, egy SST6-5000 gőzturbinából, két SGen6-1000A és egy SGen6-2000H generátorból, két Benson hővisszanyerő gőzfejlesztő kazánból, továbbá az SPPA-T3000 folyamatirányító rendszerből áll. A berendezéseket a Charlotte-ban (Észak-Karolina) lévő Siemens-művekben készítik, amely a vállalat fő gyártó üzeme a 60 Hz-es áramtermelő komponensek tekintetében.
A Sherman erőmű a Temple, Lodi és El Segundo projektek után immár a negyedik, amelyben a Flex-Plant technológiát alkalmazzák. Ezt kifejezetten abból a célból fejlesztette ki a Siemens, hogy tiszta, nagy rugalmasságú fosszilis erőművek alapjául szolgáljon, a megújuló energiákból származó, ingadozó áramtermelés kiegészítésére. Shermanban az erőmű többtengelyes elrendezésre épül, amelyben a három turbina egy-egy "saját" generátort hajt meg. A Panda Temple erőműhöz hasonlóan a Sherman gázturbinái is Shaping-Power technikával készülnek, amely révén forró napokon is nagy áramtermelés lehetséges. A gyors indítású gázturbináknak köszönhetően a felfutás ideje alatti mindenfajta emisszió lecsökken, az áramtermelés a start után már 10 perccel megkezdődhet, a kimenő teljesítményszint pedig kevesebb, mint egy óra alatt eléri a névlegest. A Bechtel feladata a segéd- és mellékberendezések tervezése és anyagbeszerzése, valamint az egész létesítmény megépítése, szerelése és üzembe állítása lesz.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény