FőoldalRendszerintegrátorÁtfogó távfelügyeleti megoldás 3G-alapon
2012. március 12., hétfő ::

Átfogó távfelügyeleti megoldás 3G-alapon

Egyszerűen és hatékonyan
Ön is szembesült már olyan feladattal, hogy több helyszínen elszórva, egymástól nagy távolságra lévő eszközöket kell felügyelnie? A legtöbb esetben ehhez mobil (GPRS, 3G) hálózati csatlakozás szükséges, amelyre már számos megoldás ismert. De mi a helyzet az adatgyűjtő és vezérlőegységgel? Szükséges-e egy ilyen távfelügyeleti alkalmazáshoz PLC-t programoznunk?

Lehetséges-e soros vonalon (pl. Modbus RTU) vagy etherneten kommunikáló eszközöket (pl. IP-kamera videofelügyelethez) is ily módon távolról elérni? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek, így, ha mindezek a funkciók egyetlen eszközben elérhetőek, nagymértékben hatékonyabbá tehetik a felhasználást.
1. ábra. Aktív soros tag - Modbus RTU eszközök integrálása SCADA-rendszerbe

A Moxa ioLogik W5340-HSDPA segítségével mobilhálózaton keresztül rendkívül egyszerűen és hatékonyan, programozás nélkül lehet kapcsolódni analóg, digitális vagy soros és ethernetes eszközökhöz. Ideális megoldást nyújt olyan távfelügyeleti alkalmazásokhoz, ahol nehézkes, illetve túl költséges a kábelezés: pl. folyók, szennyvízátemelők, napelemállomások vagy akár autópályák távfelügyelete. A legtöbb helyen külön PLC-t és GPRS/3G-modemet használnak ezekhez az alkalmazásokhoz, azonban ez költségesebb, általában programozás szükséges a két eszköz illesztéséhez, és a két külön eszköz használata miatt a hibakeresés is nehezebb.

2. ábra. I/O és videojelek integrálása SCADA-rendszerbe

Az ioLogik W5340-HSDPA 4 analóg bemenetével, 8 konfigurálható, digitális bemenetével vagy kimenetével, 2 relés kimenetével, 1 RS-232/422-485 soros portjával, 1 ethernet-portjával és a beépített UMTS/HSDPA-modemmel lehetővé teszi a különböző érzékelőkhöz és mérőeszközökhöz (páratartalom, tartályszint, nyomás, hőmérséklet stb.) való kapcsolódást mobilhálózaton keresztül. A soros port támogatja a Modbus/RTU - Modbus/TCP gateway funkciót, az ethernetes port pedig számos lehetőséget biztosít.

  • További I/O-kkal - akár 48 digitális vagy 24 analóg I/O - bővíthető.
  • IP-kamerával végezhetünk távoli megfigyeléseket, és a SCADA-rendszerbe integrálhatjuk az alarmokhoz rendelt képeket.
  • Létre lehet hozni elsődleges WAN-kapcsolatot az ethernet portonkeresztül, és a kapcsolat megszakadása esetén automatikusan átvált a mobil adatátvitelre
  • Más, etherneten kommunikáló eszközökhöz csatlakozhatunk.

Többféle csatlakozási lehetőség a távoli I/O-khoz
Hagyományos megközelítésben, egy központi SCADA-rendszer kérdezi le a távoli I/O-k állapotát szabványos Modbus/TCP protokollon keresztül. Egy másik lehetőség, hogy a Moxa ingyenes aktív OPC szerverével aktív (push) kommunikációt alakítunk ki a SCADA-rendszerekkel, amelynek lényege, hogy az ioLogik nem folyamatos lekérdezéssel, hanem eseményalapon, aktív tag-ekkel küldi el az azonnali I/O-állapotokat. Ezzel az aktív kommunikációval az I/O-válaszok gyorsabbak, mint más OPC-szerverek esetében, a hálózati forgalom pedig nagymértékben csökkenthető. A szabadalmaztatott "Auto Tag Generation" technológia megszabadítja a felhasználókat attól a fejfájástól, amit az IP-címek, I/O-csatornák, valamint az adatformátumok egyesével történő specifikálása okoz. A Moxa Active OPC Server segítségével Ön automatikusan és dinamikusan tudja a tag-eket létrehozni, ami sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos OPC szerverekkel.

SMS-riasztás, -nyugtázás és -parancsok
Az ioLogik W5300 eszközök nem csak egyszerűen SMS-riasztásokat küldenek, hanem az adott riasztást különböző számokra - központi rendszergazdának, a terepi mérnöknek, esetlegesen a menedzsmentnek - küldik addig, amíg valaki az adott riasztást nem nyugtázza. Így biztos(abb)ak lehetünk abban, hogy valaki el is hárítja a hibát. Ezen túlmenően SMS-ben különböző parancsokat is adhatunk az ioLogiknak az I/O-állapotok vagy a rendszer lekérdezésére, valamint kimenetek és belső regiszterek beállításaihoz.

A távoli I/O-k egyszerű integrálása IT-rendszerekbe

3. ábra. Egyszerű csatlakozás IT-rendszerekhez (MS Excel, MS Access, MySQL stb.)
A DA-Center egy, az ioLogik termékekhez használható, ingyenesen elérhető szoftver, amelynek segítségével az I/O-állapotok IT-rendszerbe való integrálása egyszerűbb, mint valaha. A DA-Center az ábrán látható módon, a szintén ingyenes Moxa Active OPC Serveren keresztül az ioLogik távoli ethernet-I/O-kból gyűjti az adatokat, és konvertálja át az I/O-állapotokat IT-adatbázisvagy táblázatkezelők által használható formátumba, így közvetlenül lehet kapcsolódni Microsoft Excelvagy Access-alkalmazásokhoz.
A DA-Center ezen túlmenően támogat bármilyen ODBC-nek megfelelő adatbázist, mint például SQL vagy Oracle, így az Active OPC Server adataihoz ezek az alkalmazások is hozzáférhetnek. A felhasználók így képesek az Active OPC Server adataiból naplókat készíteni pótlólagos SQL-fejlesztés vagy -programozás nélkül. Ráadásul a Moxa aktív technológiája hatékonyabbá teszi az adatgyűjtést és a naplózást, hiszen csökkenti a sávszélességigényt, és gyorsabb válaszidőket biztosít.
A DA-Center segítségével emellett trendeket is meg lehet jeleníteni, amelyek segítségével a valós idejű és historikus adatokból egyszerűen lehet elemzéseket és előrejelzéseket készíteni.

Alkalmazási példa
Az ioLogik W5340-HSDPA előnyeit akkor tudjuk kihasználni, ha valamilyen nehezen elérhető helyen szeretnénk távfelügyeletet végrehajtani. Tipikus alkalmazási területek: folyók, csővezetékek, szennyvízátemelők, vagy akár napelemállomások, autópályák távfelügyelete, de például egy szántóföld öntözésének vezérlését is meg lehet oldani ezzel az eszközzel. Ha a terepi műszerezéstől indulunk el, akkor a megoldás a következőképpen néz ki: analóg és digitális jelek adatgyűjtése (maximum 64 I/O), soros Modbus (RTU) eszközhöz kapcsolódás, illetve a videojelek gyűjtéséhez egy vagy több kültéri kamerához való kapcsolódás. Az adatokat el tudjuk menteni az SD-kártyára, így akkor sem vesznek el az adatok, ha megszakad a 3G-kapcsolat.
A 3G (vagy, ha nincs 3G-elérés, akkor GPRS)-hálózaton keresztül tudunk csatlakozni a központi rendszerhez (aktív OPC szerver), amelynek segítségével egyszerűen lehet SCADA-rendszerhez is kapcsolódni. A SCADA-rendszerben meg tudjuk jeleníteni a gyűjtött adatokat és a videojeleket is, így ha egy riasztást kapunk a SCADA-rendszerben, akkor nem csak az adatokra támaszkodhatunk, hanem vizuálisan is megtekinthetjük, hogy mi lehet a probléma forrása. A DA-Center segítségével adatbázisokhoz is tudunk kapcsolódni, így különböző trendeket és adatelemzést is elvégezhetünk, így egyetlen eszköz és a kapcsolódó ingyenes szoftverek segítségével komplett távfelügyeleti megoldás alkalmazható - egyszerűen és hatékonyan.
Bővebb információhoz hívjon, írjon, keressen bennünket, hogy megismerje a Moxa kiváló minőségű, megbízható, innovatív termékeit!

A Com-Forth Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény