FőoldalRendszerintegrátorCanon EOS-1D X - Az újraértelmezett teljesítmény
2011. október 27., csütörtök ::

Canon EOS-1D X - Az újraértelmezett teljesítmény

A Canon bemutatta a professzionális digitális SLR fényképezõgépek következõ generációját, az EOS-1D X modellt. Az új fényképezõgép a sebesség, a felbontás és a képminõség kiemelkedõ kombinációját nyújtja a felhasználók számára, így a hivatásos fényképészek stúdiókban vagy sportpályákon egyaránt lenyûgözõ felvételeket és Full HD minõségû videókat készítetnek

Az eddigi legfejlettebb EOS modell a Canon professzionális rendszerének 10. generációjához tartozik, és a Canon DSLR kínálatának vezérterméke.
Az EOS-1D Mark IV, és az EOS-1Ds Mark III modell teljesítményét felülmúló EOS-1D X fényképezõgép páratlan használhatóságot és képminõséget biztosít a felhasználók számára. A modellben található új, 18,1 megapixel felbontású, teljes méretû érzékelõnek, az átalakított autofókusz (AF) rendszernek valamint az új, két DIGIC 5+ processzort használó és a nagy teljesítményû fénymérési technológiának köszönhetõen a fotósok a jeleneteket még pontosabban és gyorsabban rögzíthetik.

"Az EOS-1D X fényképezõgép a tökéletes megoldást jelenti a fényképészek számára, és a gyorsan változó helyzetekben is biztosítja a szükséges funkciókat és kiemelkedõ teljesítményt. A hivatásos szakemberek igényeit figyelembe véve olyan sokoldalú, nagy teljesítményû fényképezõgépet készítettünk, amely minden eddiginél több fényképész igényeinek felel meg" - mondta Kieran Magee, a Canon Europe professzionális termékekért felelõs marketingigazgatója.

A fényképezés etalonja
Az EOS-1D X számos új technológiát és továbbfejlesztett mûszaki jellemzõket kínál a felhasználók számára. Az új fejlesztésû, teljes méretû, 18,1 megapixeles CMOS-érzékelõvel a fényképeszek többféle jelenetet és témát fotózhatnak nagy felbontásban. Az átalakított architektúra 100-51 200 közötti, akár 204 800-ig bõvíthetõ ISO tartományt kínál, míg a két fokozatos képzajcsökkentést biztosító két DIGIC 5+ processzorral még rendkívül gyenge fényviszonyok között is egyszerûbben készíthetõk kiemelkedõ minõségû, alacsony zajszintû képek.

A nagyobb érzékenységet biztosító új, 61 pontos, nagy látószögû autofókusz rendszer tovább növeli a pontosságot és a sebességet. A fényképezõgép 41 pontos (ebbõl 5 kettõs), kereszt típusú autofókusz rendszere egyedülálló pontosságot biztosít a kép teljes területén. A kifejezetten nehéz témák felvételéhez kialakított új autofókusz elõbeállításokkal pedig a fényképezõgép nehéz felvételi körülmények között is kivételesen megbízható teljesítményt nyújt a felhasználók számára.

Az EOS-1D X modellben található új tervezésû RGB fénymérõ rendszer hihetetlen pontosságot eredményez. Az autofókusz rendszerhez saját DIGIC 4 processzorral rendelkezõ 100.000 képpontos RGB fénymérõ érzékelõ kapcsolódik. Az érzékelõ az arcok és a színek felismerésével biztosítja a megfelelõ expozíciós szinteket és a jobb autofókusz-követést, még a legnehezebb jelenetekben is.

Kiemelkedõ teljesítmény
Az új generációs képfeldolgozási technológiára épülõ EOS-1D X az elsõ fényképezõgép, amelyben két DIGIC 5+ processzor található. A normál DIGIC 5 processzornál akár háromszor gyorsabb processzorok óriási mennyiségû képadat kezelésére alkalmasak, miközben csökkentik a kép zajszintjét is. A két processzor az érzékelõ 16 csatornás kiírásával együtt - 14 bites A/D konverzióval és teljes körû fényképezõgép-beállítással - akár 12 kép/s sebességû, teljes felbontású sorozatfelvételt tesznek lehetõvé, amely a jelenleg forgalomban lévõ DSLR fényképezõgépek közül a leggyorsabb1. A Szupergyors üzemmóddal a felvételi sebesség akár 14 kép/s sebességre növelhetõ2 az új zár- és tükörszerkezet pedig csökkenti a zár késését és a tükör elmozdulását, így nagy sebességû felvételkészítésekor is egyenletesen jó minõséget biztosít a felhasználók számára.

A filmkészítõk DSLR gépe
Az EOS-1D X minden olyan hivatásos fényképész számára ideális választás, aki az állóképek vagy HD videók készítése során használni szeretné az EOS rendszer széles objektív- és kiegészítõ kínálatát. A felhasználók a teljes méretû érzékelõvel Full HD (1920×1080p) felbontású videókat készíthetnek, a kézi beállítások teljes kínálatával pedig szabályozhatják az expozíciót, a fókuszt és a képfrekvenciát3. Az LCD kijelzõn megjeleníthetõk és beállíthatók a hangszintek, így a felvétel minden szempontból teljes mértékben szabályozható.
A két DIGIC 5+ processzornak köszönhetõen csökkenthetõ a moiré hatás is, az EOS mozgókép-rögzítési módja pedig hosszabb felvételt biztosít, és a fájlméret 4 GiB-os határértékének elérésekor automatikusan új fájlt hoz létre. A lehetõ legjobb videó minõséget az új, képen belüli videocodec is biztosítja, amely korlátozza a képadatok tömörítését, így az utómunkálatok során végzett szerkesztéskor több információ áll a felhasználók rendelkezésére.

Profiknak tervezve
Az EOS-1D X a klasszikus EOS-1 sorozat korábbi modelljeinél nagyobb, jobban kitapintható gombokat kínál a felhasználók számára, amelyek szélsõséges körülmények között - például kesztyû viselése esetén - megkönnyítik a beállítások vezérlését. Az érintésérzékeny vezérlõkeréknek és a két többfunkciós vezérlõnek köszönhetõen könnyebben módosíthatók a beállítások, a testre szabható funkciógombok segítségével pedig egyéni igényeiknek megfelelõen állítható be a fényképezõgép, illetve gyorsan elérhetõk a leggyakrabban használt funkciók és elõbeállítások.
A 100 százalékos méretû keresõvel a jelenetek könnyedén megkomponálhatók, az intelligens keresõ funkció pedig szükség esetén azonnal megjelenít egy hálót. A nagy méretû, 8,11 cm (3,2") képátlójú Clear View II LCD kijelzõ 1014k képpontos felbontást biztosít a fotósok számára, a tükrözõdésgátló szerkezet pedig az erõs fényben készített felvételeknél megakadályozza a fény tükrözõdését és a becsillogást. Az edzett üveg borításának köszönhetõen a fényképezõgép ellenállóbb a menet közben készített felvételek készítésekor gyakran elõforduló ütésekkel és karcolásokkal szemben.
A menürendszerben található átalakított felhasználói felület és súgófunkciók gyorsabbá, egyszerûbbé és könnyebbé teszik a fényképezõgép használatát. A fényképészek egy új, külön autofókusz lapon elérhetik és testre szabhatják a gyakori felvételi helyzetekhez és témákhoz használt autofókusz-elõbeállításokat, így a felvételek rögzítésére összpontosíthatnak anélkül, hogy folyamatosan a fényképezõgép beállításait kellene módosítaniuk.

Tartós kialakítás
Az EOS-1D X kiváló minõségû magnézium ötvözetbõl készült tartós és könnyû váza védi a fényképezõgépet az idõjárás viszontagságaitól és a mindennapi használat során szerezhetõ sérülésektõl. A Canon EOS integrált tisztítási rendszerének legújabb változata a Canon objektívektõl átvett technológiát használja, amely az ultrahangos motorokhoz hasonló hullámalapú rezgésekkel még hatékonyabban távolítja el az érzékelõrõl a port és a szennyezõdéseket.
A továbbfejlesztett zárszerkezet jobb tartósságot és 400.000 zárciklust biztosít a fényképészek számára, így biztosak lehetnek abban, hogy a fényképezõgép készen áll az ismételt, nagy kihívást jelentõ felvételekre. A vezérlõk és a borítás illesztései körül található Canon védõtömítések por- és vízállóvá teszik az EOS-1D X fényképezõgépet a Canon idõjárásálló EF objektívek használatakor, szélsõséges idõjárási körülmény között is.
A széles körû csatlakoztatási lehetõségeknek köszönhetõen a fényképészek gyorsan és biztonságosan küldhetik el az elkészült felvételeket a szerkesztõségnek vagy stúdiónak. Az integrált gigabites Ethernet port még adapter használata nélkül is gyors és megbízható képátvitelt biztosít a helyszíni eseményekrõl vagy stúdiókból.

Az EOS rendszer - korlátlan kreativitás
Az EOS-1D X modell kompatibilis a világ legnagyobb objektívkínálatával, a Speedlite EX vakukkal és kiegészítõk széles választékával, valamint számos EOS kiegészítõvel is, így az új váz tökéletesen használható a meglévõ EOS-1 sorozatú felszerelésekkel. Az EOS-1D X fényképezõgéppel együtt megjelenõ új WFT-E6 -, kis méretû WiFi jeladó - segítségével akkor is továbbíthatók a felvételek, ha nem érhetõ el vezetékes kapcsolat. A WFT-E6 segítségével - amely támogatja a 802.11n WiFi szabványt és a külsõ GPS eszközökhöz való csatlakozáshoz használható Bluetooth kapcsolatot - a képek és videók biztonságosan feltölthetõk egy FTP kiszolgálóra vagy DLNA4 kapcsolaton keresztül megjeleníthetõk egy kompatibilis képernyõn.

Az EOS-1D X a GP-E1, új GPS-vevõvel is kompatibilis, amellyel a felhasználók helyinformációkat adhatnak az EXIF-adatokhoz, és földrajzilag követhetik a különbözõ helyeken készült felvételeket. Ez fõként a természetfotósok vagy a terepen dolgozó fényképészek számára hasznos, akik a késõbbi használatra rögzíteni szeretnék a jelenet helyszínét.

Canon EOS-1D X legfontosabb jellemzõi

  • 18,1 MP teljes méretû CMOS érzékelõ
  • Akár 12 kép/s vagy 14 kép/s sebességû sorozatfelvétel
  • 100-51 200 ISO, akár H:204 800 értékig
  • 61 pontos autofókusz rendszer
  • 100 000 képpontos RGB AE fénymérés DIGIC 4 technológiával
  • Full HD felbontású 1080p EOS videó
  • Két DIGIC 5+ processzor
  • 8,11 cm (3,2") képátlójú Clear View II 1040k LCD
  • Ethernet port

1 A Canon kutatásai alapján. 2011. szeptemberi adatok
2 Csak JPEG formátum esetén
3 1920×1080: 30 (29,97), 25, 24 (23,976) képkocka/s, 1280×720: 60 (59,94), 50 képkocka/s, 640×480: 30 (29,97), 25 képkocka/s
4 Digital Living Network Alliance

A Canon Europe honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény